icon

Nevychádza mi druhá materská - ako to naplánovať?

zelenejablcko
1. máj 2020

Ahojte,

rada by som vás poprosila o radu, najmä tie, ktoré máte skúsenosti s niečím podobným. Chystám sa na prvú materskú (nástup v júni 2020). U zamestnávateľa mám zmluvu na dobu určitú, ktorá končí k 30.11.2020. Predtým som vždy pracovala, takže teraz mám nárok na materskú bez problémov.
Ide mi však o to, že ak by sme mali ďalšie dieťatko (ja by som rada po sebe, samozrejme to človek nenaplánuje), a išlo by o reťazový pôrod, tak čítam, že nárok na materskú mať nebudem, keďže pracovný pomer zaniká ešte počas mojej materskej.
Prečítala som si už dosť a tu aj inde na internete, ale nie som si istá, ako by som si nárok na túto druhú materskú získala.
Viem, že sú tu takéto alternatívy:
1. Dohodnúť sa s aktuálnym zamestnávateľom na predĺžení pracovnej zmluvy na dobu neurčitú. (aké by jemu z toho vyplývali povinnosti? Dokážem ho presvedčiť, že preňho to je +- akurát nejaká ta administratíva navyše?).
2. Platiť si dobrovoľne nemocenské poistenie počas rodičovskej dovolenky (to však vychádza mesačne celkom dosť, tak, aby som mala materskú, akú si predstavujem, a platiť by som ho musela vlastne celý čas snáď už od materskej).
3. Ak by som zistila druhýkrát, že som tehotná, mohla by som sa zamestnať u niekoho známeho na pár dní a z toho by mi bola vyrátaná druhá materská, či to by nemalo zmysel?

Viem, že toto celé je ešte ďaleko a realita môže byť celkom iná, ale od strednej školy pracujem, odvádzam odvody atď. a preto by som rada mala materskú v normálnej výške aj pri ďalšom dieťatku.

Ďakujem vopred 🙂

kamilkka
1. máj 2020

asi ti neporadim, ale viem že tvoj zamestnavatel ti za obdobie materskej musi dat dovolenku, takže pre neho vyhoda v predlženi zmluvy nebude, skor nevyhoda, lebo ti vznikne dovolenka ktoru on bude musieť platit. takisto ak ti predlži zmluvu na neurčito, musi ta potom po materskych zamestnat, je otazka, či chce?

danka56
1. máj 2020

@zelenejablcko mne zmenil počas tehotenstva zmluvu na neurčito, bola som na zastupovanie. Takže za pokus nič nedáš. Skús mu to takto vysvetliť.

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

@kamilkka súhasím, toto je preňho nevýhoda, že by mi nabiehala dovolenka... A že by mal povinnosť ma zamestnať. Ale okrem toho - platí za mňa niečo? Bola by to preňho ešte nejaká iná záťaž? Najlepšie mi totiž vychádza pokecať si s ním a skúsiť sa dohodnúť. Nemám problém potom tam už nenastúpiť po dohode.
Skôr ma momentálne zaujíma aj tá alternatíva, že sa s ním nedohodnem. Keby ma niekto známy zamestnal od 1.12.2020, tak by tiež išlo potom o reťazový pôrod? Neplatil by za mňa nič, akurát by mi tam nabiehala dovolenka?

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

@danka56 vyskúšam to určite, ďakujem.

c_est_la_vie
1. máj 2020

@zelenejablcko
1. Nie je to len administrativa. Ako bolo spominane, zamestnavatel by ti musel preplatit dovolenku, pripadne rekreacne poukazy. Po druhe, narasta ti narok na odstupne. Po tretie, bude sa im tazsie hladat nahrada, pretoze na zastup na matersku sa tazsie hlada. Ano, mozu ti ju predlzit, opytaj sa manazerky ( aj mne tak predlzili po oznameni) ale budu musiet byt s tebou extra spokojni a skomplikuju si situaciu.
2. Platit si nemocenske vychadza dost sle ak zratas narok na matersku a zvyseny rodicak stale sa to oplati.
3. Tam je velmi otazne ako si to vies nacasovat. “Par dni” ti nepomoze, potrebujes mat nemocenske 270 dni za posledne dva roky. Takze ak otehotnies po roku, musis odvadzat opat cez 270 dni.

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

@c_est_la_vie dakujem ti pekne za odpoved, doplnam este otazky:
1. tomu rozumiem, ze je to komplikacia, spytam sa na to sefa - mam s nim dobru komunikaciu, a su spokojni. Vsetko to, co si napisala si uvedomujem, ale vsetky tie body nie su podla mna neriesitelne... Uvidime, vyskusam, toto bude moja prva volba.
2. ano, tomu rozumiem, ale podla kalkulacky, aby som mala druhu matersku takuto istu, by som si musela platit nemocenske cca 500 eur mesacne a to uz vlastne pre istotu od decembra 2020, nie?
3. Ok, rozumiem. To nema velmi vyznam.

c_est_la_vie
1. máj 2020

@zelenejablcko to nemocenske sa plati vacsinou tak, ze si zaplatis tak cca 3 mesiace “ naslepo” pred snazenim a ked zistis ze si tehotna, doplatis zvysok do 270 dni. V tych vyskach na maximalnu MD sa uz nevyznam, to nesledujem.

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

@c_est_la_vie ďakujem Ti. Ono to asi nie je "maximálna", ale taká, akú mám túto prvú - len tak narýchlo som hodila do kalkulačky. Každopádne to sa dá asi aj znížiť, stále lepšie ako mať iba nižší rodičovský. Toto bude asi posledná alternatíva...

kamilkka
1. máj 2020

ja som mala min rok hrubu mzdu 1950, na MD som nastupila teraz a ajtak mi maximalna materska nevyšla :(

lienkazienka
1. máj 2020

@c_est_la_vie ahoj kolko sa to prosim ta plati aj ked by som mala matersku okolo 400 eur ale aby som ziskala ten vyzsi rodicak? Mne tiez nevisla druha md.☹

lienkazienka
1. máj 2020

@zelenejablcko mna napadla este jedna moznost. Manzel necg ide s druhym na md a ty zatial mozes par mesiacov pracovat alebo zostat na urade prace a rp bude taktiez nanho pisany.

evittam
1. máj 2020

@kamilkka Ak si mala celý rok 2019 mesacnu HM 1959Eur a nebola si vôbec PN ani OCR tak tvoj denny VZ pre MD by bol 64.1095 z coho mas 75% 48.0821Eur, max.DVZ za r.2019 je 47.0466Eur cize mala by max.MD.

evittam
1. máj 2020

@lienkazienka Minimálne odvody su cca 170Eur/mesiac z coho mas MD cca 380Eur.

lienkazienka
1. máj 2020

@evittam a teda tych 10 mesiacov odvadzat?

evittam
1. máj 2020

@lienkazienka Podla situácie. Ak nebudeš mať splnenú hlavnú podmienku naroku tak ano musis splnit 270dni NP za posledné dva roky pred porodom.

kamilkka
1. máj 2020

@evittam tak možno mi chýba tých 9 eur :D a pn som bola december...

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

Kocky, poradte mi este jednu vec. Ak by som sa nedohodla so zamestnavatelom na predlzeni na dobu neurcitu a prac. pomer by mi skoncil k 30.11.2020. Mohla by som sa aj pocas pobytu na materskej zamestnat u niekoho ineho od 1.12.2020 a tym padom by som mala potom narok na druhu matersku?

zelenejablcko
autor
1. máj 2020

@lienkazienka to je moznost, no ak budem kojit, tak to bude na prt. Ale jasne, dakujem. Radsej by som to vsak vyriesila nejako "vopred", nech potom nemusime vymyslat komplikovane scenare.

vickyy82
Autor odpoveď zmazal
ajka0207
2. máj 2020

@zelenejablcko sice to nie velmi suvisi s tvojim problemom, ale ja som kojila aa robila od siedmych mesiacov malej a bolo to v pohode.a ešte ze staci ked sa do druhej prace zamestnás v case ked budete uz planovay druhe, nemusis byt zamestnana nonstop.

evittam
2. máj 2020

@vickyy82 Ano ako pises. PN ani OCR sa nepočíta ci dni ci príjem. Bola to len info kvôli vypoctu. Hrubý zdaniteľny príjem delis poctom kal.dni ako aj davku dostavas za kal.dni.
Ak si nastúpila spat k pôvodnemu zamestnavatelovi tak ano.

vickyy82
Autor odpoveď zmazal
lienkazienka
2. máj 2020

Este jedna varianta ma napadla. Je mozne pocas rp pracovat na poluvazok? Splna potom zena narok na md a zvyseny rp? Pravdepodobne ale mp bude nizsi ako rp.

evittam
3. máj 2020

@lienkazienka Môžeš pracovať kolko len chces