icon

Nevychádza mi reťazový pôrod, ako to najlepšie vyriešiť?

ina7
28. júl 2020

Prosím, viete mi poradiť? Som na RD a mam PP. Planujeme ďalšie dieťa, ale nevyšiel mi reťazový pôrod. Budem potrebovať znova 270 dní od robiť aby mi vyšla materská, či sa mi za ráta aj obdbie RD. Je dobrý nápad čerpať medzi RD a ďalšou materskou dovolenku alebo ísť na PN v prípade ze nechcem ísť na 2 mesiace späť do prace? Ďakujem.

ajka0207
28. júl 2020

@ina7 plánujete, alebo už si tehotná? Nemusíš odrobiť 270 dni, ráta sa koľko dní si aktívne NP a to si aj počas RD. Výška materskej by sa mala rátať z tých dní čo odrobis, resp. Budeš na PN.

ina7
autor
28. júl 2020

@ajka0207 nie som ešte. Ale rada by som bola, len ma napadlo, že či sa mi za ráta ta RD. Chcela by som aby čo najmenší bol ten rozdiel medzi koncom RD a MD, ale nechcem nastupovať do prace lebo mi dieťa nevzali do mš.

veronikaszabova
28. júl 2020

@ajka0207 PN sa nerata do vypoctu MP

lucka_ke
28. júl 2020

čerpanie dovolenky medzi RD a MD - záleží na tom, či sa chceš do tejto práce vrátiť po skončení druhej RD, alebo nie, ak nie tak je výhodné dovolenku nečerpať a potom pri skončení PP čerpať 1-2 dni a zvyšok si dať preplatiť a mať vysokú podporu (ak dovtedy nezmenia zákony)

ajka0207
28. júl 2020

@veronikaszabova čiže ak by celé obdobie medzi RD a MD bola PN tak sa vypočíta z čoho?

veronikaszabova
28. júl 2020

@ajka0207 predpokladany prijem, ktory ti potvrdi zamestnavatel

krisbar
28. júl 2020

Ja by som dala CAS. napr rezervovala vikend s vami a s rodinou niekde na chate. V jupeloch bude sama a ako vravis, chodi tam kazdy den, ale cas straveny s vami je nenahraditelny.

veronikaszabova
28. júl 2020

@krisbar asi to nemalo byt sem 🙂

iritka
28. júl 2020

Ak sa môžem votrieť do témy...viete mi tiež poradiť? Do 3.2.2020 som bola na RD, 5.2.2020 som ukončila pracovný pomer kde som robila 10 rokov. Som nezamestnana. Teraz som zistila že som tehu a termín pôrodu by vychádzal 31.3.2021. Takže 270 dní by sa ešte naslo a možnosti sú sa prihlásiť pred podaním žiadosti o materské na DNP a mala by som vlastne 370 eur od začiatku? Alebo ak sa mi podarí zamestnať na 90 dní vyráta sa mi z toho materská a budem v ochrannej lehote teda nebudem musieť mať aktívne NP? Dakujem

ina7
autor
6. aug 2020

@ajka0207
@veronikaszabova
@lucka_ke ďakujem veľmi pekne za rady, prácu mám stabilnú, takže budem potom so zamestnávateľom riešiť dovolenku a pnku s kludom. Uvidím ešte ako a ci nám to vyjde, ved aj to sa môže stať, že už nič nebude. Ďakujem ešte raz.

jankavargova
12. nov 2020

@lucka_ke dobrý deň, prosím vás, viete mi poradit🙏v januári mi končí RD s druhým dieťaťom a v práci to nevyzerá ružovo..asi mi zostane úrad práce.. dostanem max.dávku ak som po prvom dieťati bola na PN a potom hneď išla na druhú materskú, alebo to nezávisí od toho.. Ďakujem pekne za radu

lucka_ke
12. nov 2020

máš nejakú nevyčerpanú dovolenku? mala si nejaký príjem počas RD napr. na dohodu?
@jankavargova

jankavargova
12. nov 2020

@lucka_ke mam nevycerpanu dovcu z druhej materskej, ktorá bude krátena z dôvodu, že som bola po prvej RD na rizikovej PN s druhým dieťaťom, ale už to chapem🙏rozhodujúce sú posledné 2 roky na RD, ktoré musia byť bez príjmu.. Ďakujem pekne za ochotu

lucka_ke
13. nov 2020

1-2 dni dovolenky vyčerpať, zvyšok nechať preplatiť a malo by to vyjsť
@jankavargova