Nezamestnaná na úrade...mám nárok predĺžiť si rodičovský príspevok ?
Zdravim dievcata. Som od roku 2020 januar vedena na urade prace nakolko mi skoncila rodicovska dovolenka.. 6 mesiacov som poberala davku v nezamestnanosti. Syn nastupil do skolky ( ktora niekedy bola niekedy nie ) no neviem sa pohnut a od septembra nedostavam ziadny prispevok. Skolka je zatvorena, pracu si najst vobec neviem kvoli korone...4 mesiace mam doma 2 deti a som bez penazi...je tu moznost ze bez dlhodobo zleho stavu chvala Bohu si predlžim rodicovsky prispevok??? Dakujem.
@terina25 nielen pre podnikateľov, ale treba spĺňať podmienky: https://www.employment.gov.sk/sk/koronavirus-pr...
@alenah31 SOS pomoc zrejme nie, pretoze poberala podporu
nuž dievcata asi si nepomozem, pisete presne vsetko tak ako aj ja viem, cize musim prezit takto...hadam sa to skonci a pracu si najdem skor....dakujem zatial...
@renikar Požiadaj o SOS dávku tá je 300 euro mesačne, môžeš ju požiadať po skončení podpory.
@77katarina podpora mi zacala vo february tak ze asi zasa nemam narok, nakolko udany je marec 15 jzaciatok koruny...samozrejme volala som na urad, vraj mi nic nechodí :(
@77katarina Fyzická osoba, ktorá v čase krízovej situácie (od 12.03.2020) prestala vykonávať činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem:
ja som uz bola na podpore vtedy mesiac... :(
@renikar a brala si ju dlhsie, ved to bolo tusim prrdlzene, nie? Nielen tych 6 mesiacov
@martinkatinka áno ona musela mať dlhšie podporu ako 6 mesiacov - tiež si myslím.
@renikar Áno Vás sa to v tomto prípade netýka ... ja som myslela, že ste na podpore od marca alebo .... neskôr ste išli na podporu.
@77katarina brala ju len do septembra. O mesiac nám len vyšlo predĺženie. Som ten istý prípad
@lucia147852 a-ha mne skončila podpora len teraz v decembri 15.12.2020
@77katarina my s januárovými deťmi 2017 sme to vychytali 🙈 zvýšená md - posledný mesiac, zvýšený rp -posledný mesiac, predĺžená podpora -posledný mesiac 😹😹😹😹
@77katarina a ty ides ziadat o SOS dotaciu? Na tu maju narok ti, co nemali narok na podporu, nie?
@lucia147852 Nie si sama, aj ja som to vychytala v roku 2012. Vtedy po 16 rokoch, čo som v kuse robila som sa konečne ako 35 ročná dostala na MD/RD a RD som dostávala okolo 191 euro ako taká ktorá vyšla z vysokej školy alebo zo strednej ☹
@77katarina no inak, mne RD tiez vysla tak, ze hoci som predtym robila, RP bol uz potom jednotny 🤷
@martinkatinka áno idem požiadať, mala by som mať nárok od 01/2021 dovtedy do kedy bude núdzový stav .... aspoň tak som to pochopila
@77katarina no praveze ja som to pochopila tak, ze bud mas narok na podporu akebo SOS, kedze si podporu uz vybrala, uz na tuto davku narok nemas....ale vsak podaj, uvidis.
@martinkatinka To poteší ... choré toto... Ja som pracovala od 1996 do októbra 2012 a až vtedy som išla na MD ☹
@martinkatinka ale za to, že je núdzový stav a nemôžem nájsť prácu tak mám nárok na 300 euro dovtedy do kedy bude tento núdzový stav
@martinkatinka a prečo keď niekomu skončila podpora napr. februári mal nárok na túto SOS dávku ....
@77katarina ja som sama zvedava, podaj a potom prosim info, ci ti to schvalili.... Tiez som minuly rok prisla o pracu, ale aj tak by som musela dat vypoved, pretoze som sa potrebovala starat o mamu, mala aktivne onkologicke ochorenie, vyzadovalo si to celodennu starostlivost.
@martinkatinka Mňa zas po vyše 21 rokoch prepustili z práce, to tiež poteší a ešte mám malé dieťa k tomu bez chlapa ☹
@lucia147852 aj my s februarovymi detmi 2017 sme to vychytali.. keby sa maly narodil o 2 tyzdne neskor tak pobetam dalej RP ako tisice inych zien.. ale kedze je narodeny februar 2017, nepatrilo mi nic!
@alchemilkazltozelena ☹ poteší ☹
@alchemilkazltozelena ale ved to museli ohranicit.... Bohuzial, to sa neda... Tiez nemozu za to, kedy ta pandemia zacala 🤷 je to smola......
@martinkatinka jj viem ze smola... len na niekoho sa ta smola lepi stale

@renikar nie - aby si mala nárok na pandemický RP musela by si končiť RD počas krízovej situácie - a tebe skončila ešte pred ňou keďže si už bola v januári 2020 na podpore ako píšeš a prvá vlna krízovej situácie začala až v marci 2020. Môžeš skúsiť požiadať o SOS pomoc.