icon

Nová práca počas rodičovskej

dominikaba
26. nov 2015

Prosím o radu. Malá má 20 mesiacov a som na RD. Pracovná zmluva mi u predošlého zamestnávateľa skončila počas materskej dovolenky (máj 2014). Poberám rodičovský príspevok. Od januára 2016 nastupujem na TPP u nového zamestnávateľa. Aké mám oznamovacie povinnosti voči úradom ak som na RD a nastupujem do novej práce? Malú chcem dať do súkromnej škôlky a poberať ten príspevok vo výške 280 eur na jasle pre deti do 3 rokov.
Ďakujem za všetky rady 🙂

vladinka
•
26. nov 2015

ja som nastupovala späť do práce, keď mal môj syn 18 mes., rodičovský príspevok som poberala aj naďalej, ale nepamätám sa, že by som to niekomu oznamovala :( skús sa informovať na UPSVR...asi som ti veľmi nepomohla :(

gapa
•
26. nov 2015

@dominikaba
@vladinka
jednoznačne na soc.poistovni treba odhlášku, lebo nemôže trvať dôch.poistenie zamestnanca súbežne s dôch.poistením štátu. Zdravotné poistenie si si nahlásila pri ukončení pp, treba odhlášku až po ukončení poberania rodič.príspevku, teda chvílu budeš v zdr.postovni súbežne poistená ako zamestnanec aj štátom. Po ukončení poberania RP treba na upsvar nahlásiť kto sa o dieťa stará.

dominikaba
autor
•
27. nov 2015

@gapa dakujem

adelakk
•
27. nov 2015

@gapa @dominikaba socialnu poistovnu a aj zdravotna poistovna budu oboznameni o zmene platenia poistneho zamestnavatelom. Cize ked zamestnavatel nahlasi do zdravotnej poistovne, ze zacina platit za zamestnanca, tak isto aj do soc.poistovne, tak obidve institucie to zoberu na vedomie a prestanu platit zo statneho fondu. Mamicka sa teda nemusi odhlasovat sama.

gapa
•
28. nov 2015

@adelakk nie je to tak, ako píšeš. Bohužial to tak nefunguje. Zdravotné poistenie môže trvať súbežne, aj štátom aj zamestnávatelom naraz. A podla vyjadernia úradov má nahlasovať zmenu poberania RP sama mamička (aj ked to robí zväčša mzdárka v prac.pomere, v ktorom čerpá rod.dovolenku, no nemá povinnosť to nahlásiť). A to sociálne má tiež povinnosť mamička nahlásiť (niektorým mamičkám aj 3roky po ukončení RD prišli výzvy, aby podali odhlášku).

adelakk
•
29. nov 2015

@gapa ja som hovorila z vlastnej skusenosti.mna odhlasili v praci.asi son mala stastie na zamestnavatela.

gapa
•
29. nov 2015

@adelakk to zdravotné môžu, ale to v sociálke ti nemôžu vybaviť, to len ty sama môžeš.