Nové pravidlá pre detské jasle od 1.1.2017

luciacv
24. aug 2016

@jozefmihal

Vďaka za zdieľanie, pán Mihál. Ako čerstvá SZČO som však narazila na drobnú dieročku v systéme, odvody do Soc. poist. (teda aj dôch.) sa budú počítať až po prvom daňovom priznaní, teda takmer o rok. Medzitým ja môžem mať dobrú vôľu platiť, ale asi by mi to v soc. poist. veľmi nepomohlo. Keď som sa na to pýtala na pobočke UPSVaR na účely zaplatenia Príspevku na starostlivosť o dieťa, len mi povedali, že ich to mrzí, ale je to chyba, na ktorú prišli až v januári t. r. a že jednoducho musím jasle zaplatiť za svojho.

A súčasne: podmienky pre rodičov určujú, že rodič sa musí pripravovať na zamestnanie, al. pracovať - my sme dali syna do jaslí, keď som si začala po MD hľadať prácu, ale medzitým som otehotnela druhýkrát a tak som hľadať prestala. Syna sme tam však nechali (z viacerých dôvodov). Po novom to teda už nebude možné? Napriek tomu, že som v tom čase 250 eur vyplatila z vlastných zdrojov?

km1983
24. aug 2016

Dobry den, pan Mihal,
osobne si myslim, ze najvyraznejsim problemom (a pre mnohe matky najcitelnejsim) je fakt, ze stat v oblasti “rodinnej politiky” zlyhava, napriek tomu, ze neustale vyhlasuje, ako chce podporovat rodiny a vychadzat v ustrety matkam s detmi. Matky su pritom casto nutene ist do prace ovela skor, nez by chceli, pretoze materska dovolenka je prilis kratka a ostat na rodicovskej za 200 EUR… prepacte, ale v dnesnej dobe hypotek a uverov je to vysmech!! A pritom stat chce, aby sa populacia zvysovala, aby zeny rodili, nech ma kto robit v buducnosti na nase dochodky.
Sama som v situacii, ze som od svojej dcery musela velmi skoro odist do prace a verte, je to neskutocne tazke. Zaroven by som chcela este jedno dietatko, no vzhladom na podmienky, ake stat dava, to s velkou pravdepodobne nebude mozne.
Vcera som sa docitala, ze OLANO chce navrhnut zvysenie materskej na 100% vymeriavacieho zakladu a predlzit ju na 52 tyzdnov. Je mi jasne, ze zvysenie na 100% je nonsens, ale stat by sa mohol zamysliet nadtym, ze keby zena mohla zostat na materskej s babatkom 52 tyzdnov, a pritom by poberala hoci aj sucasnych 70%, bolo by tych deti mozno viac… Ale nerobim si nadej, ze tento navrh zakona bude schvaleny.
Tiez mi to neda a musim pripomenut, ze pri odvodoch pracujucich ludi stropy nie su… ale ked napr. dobre zarabajuca zena ide na matersku, tak dostane “strop”, a pritom si stat z jej dobrej vyplaty vezme kazdy mesiac nemale peniaze.
Ale aby som sa vratila k teme jasle… Preco je taky nedostatok statnych jasli? Napr. mesto Malacky nema ziadne. Je problem najst jaslicky, ktore si rodina (alebo aj slobodna mamicka) moze aj po navrate do prace dovolit, nakolko vacsina sukromnych jasli maju velmi vysoke ceny. Ak by fungovali statne jasle a boli by na urovni, tak problematika “ciernych jasli” by neexistovala.
Nie som ekonom, nerozumiem statnej ekonomike a je mi jasne, ze prevadzkovat statne jasle stoji stat peniaze (a to nehovorim o tom, ze rekonstrukcia priestorov byvalych jasliciek, resp. postavenine novych, su opat velkym nakladom). Ale preco sa z fungujucich statnych jasli stali zanedbane budovy? Ked uz je to ale tak, stacilo by “rozsirit posobnost” skolok aj pre deti mladsie ako 3 roky.
Aby som uzavrela tento moj momentalny prud asociacii, uvedomujem si, ze je to zacarovany kruh najma pre nas maminy a bohuzial nic nezmenime. ALE predpokladam, ze hovorim za vsetky – namiesto upresnovania definicie jasli a opatrovatelov by matky potesilo predlzenie materskej dovolenky, t.j. poberat 70% vymeriavacieho zakladu (kludne aj s tym zavedenym stropom, hoci statu matka, ked pracovala odviedla ovela viac), aby mohli pri detoch ostat dlhsie a nedostali sa do existencnej a financnej tiesne.
Mozno si to precitate, mozno nie, ale aspon sa mi trochu ulavilo 😝

jozefmihal
autor
24. aug 2016

@luciacv presne ako píšete, je to chyba v zákone o jaslickovnom, pokúsim sa o napravu

jozefmihal
autor
24. aug 2016

@km1983 snáď vo všetkom s Vami súhlasím, pomenovali ste to presne

jozefmihal
autor
12. sep 2016

@luciacv ano, je to veľmi slabé miesto a budem navrhovať v parlamente príslušnú zmenu.

ivanapetranova
19. dec 2016

ivana
som matka na RD a počas MD f.skončila tak som nezamestnaná,dcéra bude mat v septembri necelé 2 roky ,tak sa už samozrejme chystám do práce.
Dieťa som do jaslí zapísala,ale neviem ako budem môcť do práce nastúpiť ak mi ho tam nevezmú lebo budem v tom období nezamestnaná .Ja dúfam že sa mi podarí prácu nájsť ale človek nikdy nevie .Na takéto prípady niekto myslí ????
Nie každý má starú mamu ,a takú čo bude držať krok s 2 ročným dieťaťom počas celého dňa,kým bude matka v práci,možno aj viac ako 8 hodím
Tak aj toto je jeden zo zlých nápadov ,no koľko už len prípadov majú že je matka nezamestnaná a má dieťa v jasliach???ved práve zamestnané matky jasle využívajú!!!!

luciacv
20. dec 2016

@ivanapetranova Tento zákon - a ak som dobre videla, tak aj jeho schválená (?) podoba vôbec neodpovedajú na potreby rodičov.

katrin21
20. dec 2016

mne nie je jasna jedna vec..
dieta nemoze ist do jasli, ak matka nepracuje... nedostane na ne prispevok, ano?
Ale co ak matka si chce platit sukromne jasle so svojho? neziada preplatenie.....ani tak jej nesmu do jasliciek zobrat?
Tiez nasledovny bod podmienok nastupu do jasli :
"- aby sa pripravoval na trh práce alebo vykonával aktivity spojené so vstupom alebo návratom na trh práce alebo"
toto sa bude ako dokazovat? napr. budem nezamestnana, hladat si zamestnane a to sa neda zo dna na den... mozem daat dieta do jasli? ako preukazem hladanie zamestnania, ved tuto ulohu uz ma na starosti urad prace pravidelnym hlasenim sa tam s potvrdenim od firiem, kde sa spytam na pracu, prip. budem mat pohovor.
Ak nebudem moct dat dieta do jasli pred nastupom do prace , kde ho mam nechat , ked pojdem na pohovor??? ved uz tak su zeny s malymi detmi diskriminovane pri pohovoroch ( bohuzial je to tak) a nie to ak tam clovek pride s dietatom ... lebo ho nema kam dat.. ( babky kazdy nema , alebo su velmi daleko, alebo chore a stare..)
OKrem toho, ako si mozem vobec mozem najst pracu a oznamit kedy mozem nastupit, ak neviem, kam dam dieta?
Podla mna tieto obmedzenia by sa mali tykat len deti, ktore chodia do statnych jasliciek. sukromne by mali mat v tomto volnu ruku v tom smere, ze ak im to kapacita umoznuje, zoberu aj deti matiek, ktore si pracu este len hladaju.

ruza123
20. dec 2016

@katrin21 sledujem uz par dni tuto temu a nechapem celkom o co tu ide..som na RD so synom, bude mat 2 roky a planujem ho dat do jasli..ja som normalne v pracovnom pomere ale na RD a neplanujem sa vratit do 3 rokov veku dietata..to akoze mi ho nevezmu do sukromnych jasli?prip.keby som mala druhe dieta, nemoze ist starsie do skolky, lebo som doma s mladsim?nechapem naozaj tomu celemu..

majka99999
20. dec 2016

Takze to znamena, ze moje dieta, ktore bude mat buduci rok v oktobri 3 roky, nemoze ist od septembra do jasli/skolky, ktore mu zaplatime zo svojho (mimochodom, do sukromnej skolky musi musi chodit aj starsi syn, pretoze v tomto ohlade je v Petrzalke hrozna situacia, nastastie uz bude predskolak)? Aby sa adaptoval a pripadne prekonal prvu chorobu (zatial bol v septembri vzdy chory)? Pretoze ja chcem nastupit do prace az v novembri (par dni dovolenky v oktobri), tym padom nebudem poistena od 1.9., ze ano. Prispevok na starostlivost mi netreba, ja potrebujem dieta v skolke. ☹ Ci som zle pochopila? Esteze tento stat nie je sukromna firma, davno by skrachoval s tolkymi nespokojnymi klientmi.
@ivanapetranova toto je este horsie...

jane333
21. dec 2016

@jozefmihal
Pan Mihal, prosim vas, a co matka ktora ma dieťa v súkromných jaslickach pretoze nastupila uz po roku naspat do prace, medzičasom otehotnela a ide opat na materskú. Správne tomu rozumiem, ze matky na materskej s druhým dieťaťom ked to starsie este nedovrsilo 3 roky musia stiahnuť dieta z jasliciek? Myslite ze je to pre dieta dobre riesenie ked uz si raz zvyklo byt v kolektive? Dakujem.

jane333
21. dec 2016

@jozefmihal
Ospravedlnujem sa, ale celkom nerozumiem, ak si raz rodina, matka, otec platia sukromne jaslicky zo svojho a neziadaju prispevok od statu na jasle, preco by nemohli mat dieťa umiestnené v jasliach bez ohladu na to ci studuju, alebo su zamestnani? Ved si to platia z vlastneho vrecka. Co je tohto cielom? Dakujem.

ivanapetranova
21. dec 2016

@katrin21 je úplne jedno aké sú to jasle, je to celé zle, čo ak nástupim do práce tak cca 3.9 to pre 3 dni mi dieťa nezoberu ? Tak potom ani nastúpiť do práce nemôžem ked ho nebudem kde mať dať otras !!!!!!!

adka666
17. feb 2017

Dobrý deň. Mala by som jefnur otázočku, na ktorú som v článku odpoveď nenašla. Som matka 2r dieťaťa, SZČO, povinne dôchodkovo a nemocensky poistená, pozerám rodičovský príspevok, pracujem z domu. Teda nárok na príspevok by som mala. Avšak je neako podmienené, ako často a na koľko hodín musí dieťa zariadenie návštevovať. Ja by som ju chcela nateraz umiestnitt na 3 dni na poldennú starostlivosť. Jasle mi nacenili takúto starostlivosty. Mám aj v tomto prípade nárok na príspevok? Nedotkne sa to môjho rodičovského prispevku ? P.S.: chcem vám pekne poďakovať za všetko, čo robíte nezištne pre obyčajných ľudí, vaše odvodové tipy, články atď mi neraz pomohli sa zorientovať v podnikaní.

fidorka7
20. feb 2017

@adka666 áno máš nárok i v prípade, že dieťa bude v zariadení tri dni - potom je ale otázka či sa ti to oplatí /teda či bude príspevok podľa úhrady vyšší, ako rodičovský. samozrejme že sa to dotne rodičovského príspevku, súbeh je zo zákona vylúčený - buď jedno, alebo druhé, to čo je pre teba výhodnejšie.

basena001
20. feb 2017

@jozefmihal Pán Mihal,len pre zaujímavosť;máte vedomosť,ako štát bude kontrolovať,či v súkromnom zariadení,kde pobyt dieťaťa platia výhradne rodičia,je dieťa nepracujúcich matky? A ešte ma zaujíma,či sa myslelo na zariadenia pre deti od 1 do 5/6 rokov;takéto podľa všetkého nebudú moct existovať. To naozaj nikoho nezaujíma,že aj po takýchto zariadeniach je dopyt? Ja ako pedagogicka a psychologicka som zástancom takýchto širšie ponatych heterogennych vekových skupín v predškolskom veku.Iste,nie každému to vyhovuje,ale to neznamená,že tým,ktorí majú takúto preferenciu,to nemá byť umožnené.Prosím,ako sa ďalej plánuje vo veci jaslickoveho zákona postupovať?Zrejme pôjdu nejaké podania na ústavný súd (?) Je v noci verejnosti niečo robiť?Ja úplne pokojne podám podnet na ústavný súd,že sú porušované moje práva slobodného výberu predškolského zariadenia pre moje dieťa,ak je to z hľadiska právnych kľučiek opodstatnene😀 isté,teraz píšem s nadsazkou,ale,verím,že viete,čo mám na mysli.Prosim Vás a Vám spriaznené duše,ktoré majú možnosť niečo riešiť,nech nenechajú tento zákonný blud zapadnúť prachom

deeena
29. apr 2017

Ja nechapem tomu. Kebyze chcem malu dat do jasiel. Musim byt zamestnana?alebo teprv si hladat zamestnanie? Tak bud jedno ci druhe nie