icon

Ochranná doba v tehotenstve

saxona
14. feb 2013

Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂

catrina_s
23. jan 2017

@havana_frost Dakujem krasne. Uz mi je vsetko jasne 🙂
Predosle zamestnanie, kde som skoncila v skusobnej dobe, nesplna 90 dni. Co je v mojom pripade cista vyhra, pretoze tym padom materska aj nemocenske pojde zo zamestnania pred tymto a teda kde som mala neporovnatelne lepsi plat.

havana_frost
25. jan 2017

@catrina_s No ešte záleží kedy si pracovala v predošlom zamestnaní. Ak v roku 2015 a potom si bola napríklad nezamestnaná, tak nie. Ale ak to bolo v roku 2016 pred týmto ostatným zamestnaním, a trvalo viac ako 90 dní, tak áno z toho predošlého. Ak v tomto ostatnom nespľňaš 90 dní, tak sa z neho v žiadnom prípade rátať nebude.

martinecka_999
20. feb 2017

Ahojte baby, vedeli by ste niektorá poradiť aj mne? Pracovala som tri roky v jednej spolocnosti a mesiac pred tym, ako som dala vypoved, som otehotnela-nie som v ochrannej lehote. Od 1. augusta 2016 az doteraz som bola zaevidovana na urade prace. Mam odpracovane dva roky a aj platene 270 dni nemocenskeho. Podarilo sa mi ale najst pracu na ciastocny TPP. Takze som tam asi dva tyzdne. Trosku som sa ale precenila a nezvladam stat anin tych 4-5 hodin, rozmyslam nad vypovedou bohuzial. Zamestnavatel nevie ze som tehotna. Chcem sa spytat, bude mi plynut ochranna lehota pokial dam vypoved, aj ked zamestnavatel nevie o mojom tehotenstve? Nevadi ze som bola zamestnana len nejake 3 tyzdne?Nebude vadit pokial budem pocas nastupu na MD nezamestnana, bude stacit ta ochranna lehota? Velmi mi pomozete ak mi poradite, lebo v socialnej poistovni su velmi neochotne a nic sa od nich nedozviem.

havana_frost
22. feb 2017

@martinecka_999 Nechápem prečo si sa domnievala, že nie si v ochrannej lehote z predošlého zamestnania, ak si otehotnela mesiac pred výpoveďou. V OL si pokiaľ otehotnieš v pracovnom pomere, ak sa dieťa nenarodí výrazne skorej.
Ale volačo mi tu nesedí, lebo ak si od 1.8.16 nezamestaná, a už si bola minimálne mesiac tehotná, tak by si mala TP najneskôr v apríli, t.j. za 2 mesiace. Alebo si zistila že si tehotná mesiac po výpovedi? Ale to by mi aj tak nehralo, že teraz si znovu zamestnaná a zamestnávateľ nevie... keďže by si mala byť v cca 6 mesiaci? To je ale všetko nepodstatné. Podstatné je, že ak si teraz zamestnaná, nemocenské poistenie sa ti obnovilo a budeš v OL aj keď dáš výpoveď.

martinecka_999
22. feb 2017

@havana_frost zle som sa vyjadrila. Otehotnela som mesiac po výpovedi, v septembri. Teraz som v piatom mesiaci. Zamestnávateľ si to zatial nevsimol. Ale aj keby, na úrade mi povedali, ze nevidia dôvod preco by som nemohla pracovať. Takze zamestnávateľovi mozem povedat jedine tolko, ze som urobila co odo mna stat chcel. Tak to si ma potešila, že si mi to potvrdila. Ďakujem. 🙂

cypercanka1
26. apr 2017

Ahojte,potrebujem radu resp.vysvetlenie co znamena ochranna lehota v mojom pripade... Od 5.9.2016 som zamestnana v 1firme na dobu urcitu...termin porodu mam 20.10.2017 to zn.ze 08.9.2017 by som mala nastupit na MD...zamestnavatel o mojom tehu vie ale zmluvu mi asi nepredlzi....v soc.poistovni mi povedali ze som v 8mes.OL...co to vlastne znamena?musim si vybavit na tie 3dni PNku kym nastupim na MD aby za mna stat odvadzal nemoc.poistenie a nemala som ziadne dlhy vo soc.poistovni, alebo ako?dakujem za vysvetlenie ...

evittam
26. apr 2017

@cypercanka1 Kedy ti konci pracovna zmluva?

cypercanka1
26. apr 2017

Prac.zmluva mi konci 05.09.2017, sorry som myslela ze som napisala 🙂

limartinka
21. máj 2017

Ahojte, prosím o radu resp. vysvetlenie, ako to je s pn v ochrannej lehote 8mesiacov? Prac. pomer mi končí 30.06., ale ešte počas trvania PP som zistila, že som tehotná a dr ma vypísal na pn. Moja otázka je, že či v prípade ukončenia pn a poprípade vystavenia novej pn už v ochrannej lehote 8 mesiacov ju budem mať tiež preplatenú? alebo následne viac pn za sebou? Dôvody na zrušenie pn zaniknú a ak by opatovne vznikli dôvody na novú pn. Ďakujem pekne.

ediciaa
22. máj 2017

@limartinka ja som bola pocas ochrannej lehoty na pn az do materskej, den pred nastupom na matersku som musela pn zrusit.

evittam
22. máj 2017

@limartinka Áno budeš - si v ochrannej 8-mesačnej lehote.
@ediciaa No veď to je pochopiteľné, že zrušíš PN keď nastúpiš na MD -nemôžeš poberať dve dávky od SP súčasne.

ediciaa
22. máj 2017

@evittam niekto tu spominal, ze to pochopitelne nie je?
A apropo mozno to niekomu naozaj nie je jasne...

evittam
22. máj 2017

@ediciaa A co sa "pajedis"?😀😉
Napisala si "musela som" ako keby sa to dalo spravit inak. To je vsetko.😉

ediciaa
22. máj 2017

@evittam milujem chytanie za slovicka...
Ano, musela som zrusit PN lebo ina cesta nebola ;)

evittam
22. máj 2017

@ediciaa Ja ta za nič nechytam.

limartinka
22. máj 2017

@ediciaa áno, toto mi je jasné, že najprv ukončiť pn a dalsím dnom nástup na MD, ďakujem
@evittam ďakujem, viem, že som v ochr. lehote, ale mňa asi dr. nebude chcieť nechať v kuse na pn až do nástupu na md (ako píše @ediciaa) , len mi nebolo jasné, keby mi dr terajšiu pn ukončil a dajme tomu hockedy po skončení prac. pomeru vystavil dalsiu pn, či bude aj tá preplatená, poprípade aj viac pn za sebou.... či je vôbec takéto niečo možné, a hlavne akceptované socialnou poisťovňou.... a v tej pn-ke ako zamestnávateľa potom uviesť zamestnávateľa, aj keď prac. pomer už nebude trvať alebo ? soc.poist.? netuším.... dakujem obom zatiaľ🙂

evittam
23. máj 2017

@limartinka Ak PP skoncil tak tam neuvedies nic. Na PN mozes ist hocikedy si v ochr.lehote.

ediciaa
23. máj 2017

@limartinka ja som mala na pn uvedeneho posledneho zamestnavatela. Na PN sa da nastupit kedykolvek a kolkokrat bude potrebne.

dminika
3. sep 2017

Dobrý deň, dala som výpoved v práci plynie mi dvojmesačna vypovedna doba keby počas tej doby otehotniem mám narok na ochrannu dobu?

draik
3. sep 2017

@dminika
Máte

dminika
3. sep 2017

@draik
Chhem sa spytat ze co znemana ta ochranna doba vlasne som v praci a nadalej pracujem alebo mozem byt aj doma a zamestnavatel mi plati peniasky?

draik
3. sep 2017

@dminika
Ochranná doba znamená, že máte nárok na dávky z nemocenského poistenia, aj keď pracovný pomer medzitým skončil.

dminika
3. sep 2017

Takze by mi zamestnavatel platil akebo to stat plati?

dminika
3. sep 2017

@draik
Takze by zamestnavatel platil alebo stat?

draik
3. sep 2017

@dminika
Z nemocenského poistenia len štát a len dávku v PN resp. materské.

dminika
3. sep 2017

@draik
A to sa vypocitava uz potom z platu nie?

draik
3. sep 2017

@dminika
Áno.

janulienka8382
22. okt 2017

Ahojte, poprosim o radu, som tehotna a pp mam na dobu urcitu do 31.10.2017, ale dohodla som sa s riaditelkou, ze mi predlzi pp do 15.12.2017. Ak budem PN uz pocas trvania pp, musim potom PN ukoncit ked mi skonci pp alebo mozem marodit dalej bez prerusenia do nastupu na MD 23.2.2018? Riaditelke som oznamila, ze som tehotna iba ustne, budem aj tak v ochrannej lehote po ukonceni pp alebo to musim oznamit pisomne? Vopred dakujem za rady

majusqa77
22. okt 2017

@janulienka8382 mozes ostat pn az do nastupu na matersku. A oznamit treba pisomne

janulienka8382
23. okt 2017

@majusqa77 dakujem velmi pekne