icon

Ocino na rodičovskej dovolenke

michalajulka
21. máj 2013

Ja by som sa chcela opýtať tých, čo majú skúsenosť s tým, že je ocino na rodičovskej dovolenke a mamina pracuje (nás by sa to týkalo od siedmeho mesiaca bábätka): ako to zvládajú deti, ako je to s dojčením, aké sú plusy a aké mínusy celkovo. Vďaka.

janka2501
21. máj 2013

ahoj , u nas to tak bolo, ze tatino bol na rodicovskej, ale ja som nekopjila, nemala som ziadne mliecko...takze to bolo ine, ja som isla spat do prace mala nasa malinka 2 mesuiace, bolo to tazke, malu bolelo brusko, nevedela kakat, a bola taka uplakana... potom ked mala 6 mes, tak to ustalo, ale domov chodim unavena, mala v noci nespi kazdu hodkun je hore, a uz aj tatino pracuje, tak se to este tazsie,mala chodi do jasliciek, a my do prace nevyspaty, vecer domov unaveny a takto to je a bude kym malinka nebude spinkat celu noc..a to mame 13 mes.

lujza123
21. máj 2013

@michalajulka ja si myslim ze je to fajn, deti aj ocinovia to isto zvladaju na 1 ...skor ten tlak okolia musi byt neznesitelnz...predsa len sme taka zabudnuta konzervativna krajina kde chlap musi makat a zena ked nahodou ide do prace skor ako po 3 rokoch tak je karieristka a zloba. Lenze zijeme uz v inej dobe, na matersku by mal ist ten kto sa na to viac citi, pripadne kto ma slabsie platenu pracu, pracu co sa da robit aj z domu atd,..alebo podla mna ideal je si to vystriedat..s malym babetkom mamina a s batolatom tatino. Preco nie.
Jeden znamy bol na materskej a pochvaloval si, viem ze chodili za mamou na kojenie 2 x za den, inac zili uplne klasicky ako aj mama s dietatkom..najest, pohrat, vonku vychadzka a tak

trish31
21. máj 2013

Teraz ma tu ukamenuju,ale podla mna je lepsie,ked je dieta s matkou...

trish31
21. máj 2013

@lujza123 ja si nemyslim ze je to o konzervativnosti.Podla mojho nazoru dieta ma byt s matkou,nehovorim,ze tri roky,ale urcite obdobie urcite ano.

helimama
21. máj 2013

presne nas pripad, po 7-mych mesiacoch som sa vratila do prace a tato isiel na MD, mozem aj porovnavat, lebo pri dvoch starsich detoch som bola ja pri nich cez dva roky, tato vydrzal mesiac a potom si nasiel pracu, o malu sa mi teraz stara svokra a teta, ale pre mna je to riadny zaberak, po prchode z prace rychlo varit na druhy den pre malu, porobit ulohy so synom, skontrolovat tasku, najstarsej nieco do skoly pomoct a teraz je viac v kostole ako doma, pripravuje sa na birmovku, popritom upratat, dat do pracky, potom do susicky, poodkladat, okupat najmensiu, uspat ju, rano rychlo desiaty porobit, je to taky beh, behom do prace, behom z prace, aby som stihala autobus, a navyse nevidim ako mala robi pokroky, nevidela som prvy krok, vsetko, co vie, je pre mna prekvapenie, nie samozrejmost, v noci sa mi este budieva na mlieko, nekojim od pol roka, ale kym zidem dole, zohrejem vodu, zarobim mlieko a potom ju znova uspim a rano je hore zarovno mnou, a hned chce zasa mlieko, takze asi tak; ale o to viac si vychutnavam dni, ked mam dovolenku vsetci z domu odidu a sme same dve
@trish31 aj ja si myslim, ze je to lepsie, ale nie vzdy je to aj mozne 😉

trish31
21. máj 2013

@helimama tak sa ma muz snazit,aby to mozne bolo

helimama
21. máj 2013

@trish31 to nie je o muzovi, ja som na svoje miesto cakala dost dlhu dobu, keby som sa po 7 mesiacoch nevratila do prace, zamestnavatel ma zoberie spat, ale na inu prac.poziciu, cize niekolkorocne snazenie by vyslo nazmar a taktiez sme aj chceli tretie dieta a navyse uz mam aj dost rokov

amouramour
21. máj 2013

@trish31 a muz je podla teba otrok ci tazna krava?🙂podla mna to ma fungovat v rodinach na zaklade toho, ze ked jeden nemoze druhy potiahne...nerobme z muzov len chodiace bankomaty

katie555
21. máj 2013

@trish31 preco je lepsie ked je dieta z matkou? a preco je podla teba zle ked je napr 8 mesiacov z dietatom matka a trebars dalsi rok otec??

ked to rodine vyhovuje preco nie...Ked matka zaraba viac a vyrazne to ovplyvnuje financny rozpocet v rodine podla mna dobre riesenie....
Len slovenska mentalita este na taketo 'rozdelenie' akosi nedozrela

trish31
21. máj 2013

@amouramour a kde som napisala,ze muz je tazna krava?Troska sa skludni.Matka dieta porodi,a ja si myslim,ze je uplne prirodzene,ze matka je prve mesiace a roky zivota s dietatom castejsie,ako otec.Tak je to nadstavene odjakziva a tak je to podla mna spravne.
@katie555 ja pisem,ze je to lepsie a pisem,co si myslim ja.Kazdy nech sa riadi podla svojho vedomia,svedomia a podla toho,co mu vyhovuje.

danka79
21. máj 2013

Moj brat bol 1rok na rodicovskej s dcerkou od jej roka, to ju akurat svagrina prestala kojit. Takze kojenie nemuseli riesit. Je to uz 13rokov dozadu,takze dost davno a doteraz si to obdobie pochvaluje. V tej dobe bol ozaj exot-priekopnik 🙂 Samozrejme to takto riesili kvoli peniazom,lebo svagrina lepsie zarabala a museli z niecoho zit. On zase pracoval cez vikendy brigadne,takze ani o pracu celkom neprisiel. Nepaci sa mi ked niekto odsudzuje taketo rodiny.Zrejme maju na to dovod. Nemyslite si ze mojej svagrine srdce netrhalo, odchadzat kazde rano do prace od tak maleho dietata, po obede na nej doslova visela,nechcela sa jej ani pustit. Okrem toho je to vyborna skusenost pre tatinov aby pochopili co je to materska/rodicovska,ze to nie je len vykecavat na pieskovisku s kamoskami.

delica
21. máj 2013

ja sa tiez planujem vratit po materskej do prace a manzel zostane doma na rodicovskej. Manzel sa uz teší, ,akurát sme sa včera bavili, že čo všetko bude s malým podnikať 🙂. Prechod chceme spraviť taký postupný, asi pojdem tri mesiace na polovicny uvazok s tym, ze si pred tym vyberiem este staru dovolenku, takze 6 tyzdnov by sme mali byť doma s malym obaja.
Ono je to o tom, ako sú s tým partneri stotožnení, môj muž si ma bral s tým, že bude musieť ostať na rodičovskej :D, takže pre nás to nie je novinka. Máme veľa známych cudzincov, kde tatkovia majú túto skúsenosť a všetko je v poriadku, aj s maminkami, aj deťmi. No medzi našimi slovenskými priateľmi budeme asi raritkou :D

amouramour
21. máj 2013

@trish31 ja som kludna🙂skor sa vzdy bavim nad takymito uzkoprsymi nazormi, muz sa ma postarat, muz ma zarobit, dobra matka ma ostat doma a bla bla bla🙂troska nadhladu, nie vzdy ide vsetko podla linajok a co?aj inak mozu byt veci spravne a dobre🙂

katie555
21. máj 2013

@trish31 no len podla tvojho nazoru ma muz zarabat dost na to aby uzivil matku a dieta...a ked nezaraba tolko tak by sa tak mal zabezpecit....A co ked chlap tiez chce byt pri dietati? to ako podla tvojho nazoru je 'zle'? ved dieta patri obom rodicom , nie len matke ...aj ked matka dieta 9 mesiacov nosila pod srdcom ....

eeffka
21. máj 2013

@michalajulka moj muz bol asi 1/2 roka,mala bola na flasi.dieta to zvlada v pohode,chlap dieta tiez ale na domacnost zabudni 🙂 take ze popri tom navari,operie... ee 🙂

danim
21. máj 2013

@michalajulka moja suseda tak mala, ze od 11 m je s dcerou tatko, on stratil pracu- siel na RD, mama sla do prace. Dieta skoro od narodenia na UM ( mali zdrav probl, bola to jedina mozna cesta ). Vzhladom k tomu, ze mama je ale ze az chorobne uzkostliva ( fakt.. ), tak aj lepsie, ze je s nou tatko.. ze to trochu uvolni. Ziadny iny rozdiel v tom nie je. Akurat to, ze mama vecer po praci este aj vari... ale tatko zase zehli 😉 takze vyriesit este to, aby tatko aj navaril + co to upratal ( ako ked je mama na MD ), tak by to bolo idealne 😉

nech to nie je tak, ze mama v praci.. a pride a musi varit, upratovat... nakupovat...ze ju vsetky povinnosti pockaju... a tatko ma doma vsetko hotove a len sa s dietatom hraje... tie povinnosti je potrebne podelit.
su situacie, ze to treba vyriesit aj tak , ze ostane tatko doma.. ale ved ked je zodpovedny a lubi svoje dieta, tak podla mna problem ziadny ( sused pochopil, ze ziadna brnkacka 😉 😀 😀 napr..

emily76
21. máj 2013

ja som bola s dvojickami doma 9 mesiacov na materskej, potom manzel do troch rokov na "rodicovskej". V uvodzovkach preto, lebo manzel robil z domu... cize ja som doobeda pracovala, poobede bola s detmi, on bol s nimi doobeda a pracoval do noci. A kludne si poviem, ze som dobra mama a on je dobry otec. A zvladol to on aj ja. Sice nerobil popri tom ziadne domace prace, ani som to od neho necakala... a ani deti neboli o nic ukratene, dostali presne tolko opatery a lasky ako by dostali odo mna. Podla mna nezalezi ci mama, ci otec, samozrejme, ak uz dieta nie je kojene, toto ocko zvladne pomerne tazko... 😉 Kazda rodina si musi rozhodnut len podla seba.. my byvame na malej dedine a tiez na nas pozerali vselijako... az ma to raz dozralo a povedala som jednej klebetnej babke, ze ak ona bude nase ucty platit, tak ja naozaj nemam problem byt doma... 😠 Jednoducho, prisla kriza, u manzela zacali chodit neskoro vyplaty a z rodicovskeho by sme hypoteku nezaplatili. A radsej ako skoncit s 3 detmi pod mostom sme si to vyriesili takto.

sense
21. máj 2013

...ja idem tiez po materskej do prace, aspon na ciastocny uväzok a ked budem v praci bude s malou priatel....a nemam ani naznak pochybnosti ze to nezvladne...nevidim dovod preco by nemal byt aj otec doma s dietatom, aspon si vybuduju vztah a nebude otca vidiet len vecer ked pride utahany s prace aby zabezpecil matku s dietatom a aj matka sa moze realizovat, aspon predide "depkam" ked sa bude musiet vratit po troch rokoch do prace, alebo ked pojde zrazu dieta do skolky....

trish31
21. máj 2013

@amouramour nemiesaj hrusky s jablkami.Ja som napisala,ze je to lepsie,nie,ze to tak musi byt za kazdu cenu,ale aspon by som sa o to snazila,aby to tak bolo

trish31
21. máj 2013

@katie555 vkladate mi do ust slova,ktore som nikdy nepovedala,,,niekedy idu ludia zbytocne a nasilu proti prirode.Ja si myslim,opakujem,ze je lepsie,ked je dieta s matkou,zeny su inak nastavene emocne,su od prirody nastavene na vychovu,ochranu,opateru.Opat opakujem,nie je na tom nic zle,ak otec zostane doma,kazdy zije ako vie a moze.

trish31
21. máj 2013

Skor mam niekedy pocit,ze zeny chcu byt nasilu muzmi...

lulusha
21. máj 2013

@michalajulka ahoj, ja som nastupila do prace, ked mal nas syncek cca 18 mesiacov, este som kojila... kojila som ho rano, vecer a v noci, bolo to uplne v pohode...moj manzel to zvladal (a doteraz zvlada) na jednicku, od prebalovania, cez krmenie, varenie az po uspavanie a zabavanie 🙂 urcite to zvladnes aj ty, ked mas dobreho partnera... my sme boli spolu vsetci traja doma asi od 6 mesiacov maleho, vtedy si manzel navykol na jeho rezim a iba to plynule "prebral" na 100%, ked som isla robit... drzim palce!

lulusha
21. máj 2013

@michalajulka aha a este co sa tyka plusov a minusov:

plusy - tato sa viac naviaze na dieta, nauci sa materskym povinnostiam, mozno trosku aj oceni, ze aku ulohu maju matky v domacnosti

minusy - niekedy je to sichta, dojst z roboty a este vbehnut do kolobehu starostlivosti (nie ako "bezny muz"-pride domov a vylozi nohy), ja pridem domov a makam dalej - varenie, upratovanie, atd., trosku mi aj trhalo srdce, ze manzel videl prvy krok nasho syna, pocul jeho prve slovo, ale tak snazim sa malemu vynahradit vsetko vecer a cez vikendy 🙂

amadea3
21. máj 2013

Ja idem do prace hned po MD, a so sefkou som dohodnuta ze aj pocas MD, ak sa samozrejme bude dat, budem pracovat na polovicny uvazok. Este uplne presne nevieme ako to urobime, ci pojde MM na RD alebo malu nechame v kompetencii mojej mamy a svokry, kedze obe byvaju blizko a svokra uz je na dochodku.
U nas bola volba jasna- zarabam o pomerne slusnu sumu viac ako MM a navyse je moja praca dost specificka, stalo ma dost namahy sa na tu poziciu dostat a nechcem o nu prist. U mna je ale vyhoda, ze mam moznost pracovat z domu, takze realne budem mimo domu tak dva dni z tyzdna. Ale kebyze nemam tak skveleho manzela a mamu a svokru ktore sa zatial takmer "biju" o varovanie svojho ocakavaneho prveho vnucata, tak by som do toho asi nesla... Asi by som sa bala dat malu do jasli, dakomu uplne cudziemu.

amadea3
21. máj 2013

@trish31 urcite je to lepsie, ked je s dietatkom doma matka. A ja uz teraz viem ze budem "zavidiet" mamickam ktore su doma tri roky, ale u nas sa bohuzial inak neda, pracujem vo sfere ktora je platena mnohonasobne lepsie ako odvetvie v ktorom robi manzel. Bola to proste otazka penazi, lebo hypoteku platit treba:( ale necitim sa preto ako horsia matka, alebo dokonca krkavcia a nebudem manzela tlacit aby sa "postaral" a nedajboze menil robotu alebo bral dakde brigady po veceroch...

trish31
21. máj 2013

@amadea3 ja som nic o zlych matkach nenapisala 😉

gala79
21. máj 2013

@michalajulka ja som isla spat do prace ked mal nas syn 9 mesiacov a manzel ostal doma dalsich 8 mesiacov.....kojili sme uz len rano ,takze to nebol problem....prikrmy som pripravila vecer a tato uz len na obed zohrial...na desiatu & olovrant bolo tiez vsetko nachystane.....

vyhody & nevyhody : v porovnani s dcerkou ma syn omnoho pevnejsi vztah k manzelovi....je to proste vidiet, ze sa o neho istu dobu tak intenzivne staral....uprimne priznavam, ze sme sa s tym museli najprv vsetci trochu "oklepat"...darmo, chlap robi/ organizuje veci inak ako zena/matka....takze mi to prve tyzdne trvalo sa s tym "stotoznit"...🙂 ale kedze v konecnom dosledku bolo o syna na 100% postarane & maly bol s tatovou starostlivostou viac nez nez spokojny, neriesila som to....vecer som manzelovi este "nahlasila" nejaky ten to-do-list (pracku naplnit & vyprat , co treba nakupi atd.) aby nahodou nezabudol 🙂 no a jasne ze par veci som spravila po veceroch po robote...moj najvacsi problem bol asi ja sama lebo prve tyzdne som musela naozaj bojovat s pocitom, ze aka hrozna krkavcia matka som....jasne, s odstupom casu sa na tom smejem ( syn ma medicasom 4 roky)..., v kazdom pripade moj muz je dodnes rad, ze mal tu sancu byt s malym doma.....jedine na co s hrozou dodnes spomina je navsteva materskych centier resp. baby gymnastiky kde bol jediny chlap medi x- zenami.... 😀 😀 😀 a on take vobec nemusi .... 😀

januska010
21. máj 2013

Myslím, že je fajn, keď si to vyskúša aj chlap 🙂 Kamarátkin manžel bol na rodičovskej s ich prvým synom a zvládal to perfektne 🙂 Ja by som to dopriala aj môjmu chlapovi, aspoň na pár týždňov 😀 😀 😀 😀 😀 😀