OČR počas materskej
Maminky, môže manžel poberať OČR na dieťa pokiaľ som ja na materskej s druhým dieťaťom? Plus teda ak to ani nie je biologický otec toho prvého dieťaťa , na ktoré by si OČR uplatňoval.
@alenah31 Ja potrebujem aby zostal doma môj muž a pomohol mi v starostlivosti o deti. Ex si bude OČR brať zbytočne v tomto prípade, nepomôže mi to.
Nie som chorá ja.. syna čaká operácia, doma je rizikový novorodenec,nebudem môcť zabezpečiť starostlivosť o obe deti naraz preto potrebujem aby zostal doma muž. Kým sa ja budem starať o staršieho on bude mať na starosť mladšie. Nedá sa to skĺbiť keďže so starším budem musieť chodiť do nemocnice každý deň, mladšie tam brať nemôžem ...
a nemoze si pripadne zobrat OCR stara mama aby vam pomohla ta?
@dzina007 chcela som pôvodne tak, ale mama robí v nemocnici a aktuálne majú nedostatok personálu keďže má dve kolegyne PN, keby im vypadne aj ona tak už ozaj nemá kto robiť . Ak to inak nepôjde vezme tú OČR ona, ale lepšie by vzhľadom k tomuto bolo keby ju mohol vziať muž .
toto sú oprávnené osoby, ktoré môžu čerpať OČR:
Poskytuje sa ošetrovné poistencovi, ak osobne a celodenne:
ošetruje
*chorého príbuzného (choré dieťa, chorý manžel, chorý rodič, chorý rodič manžela/manželky, chorý starý rodič, chorý súrodenec),
*choré dieťa, ktoré nie je príbuzný v priamom rade (osvojené alebo zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu)
Pokiaľ nemá manžel tvoje dieťa osvojené - ošetrovné mu nepriznajú. Bolo by totiž odopreté právo na OČR bio otcovi, ktorý má zákonný nárok - čiže tvoj manžel nie.
Dovolenku si nemôže zobrať? Musí to byť silou mocou OČR ?
on si ale nemoze vziat ocr na strsie ktore bude s tebou v nemocnici a ani na mladsie s ktorym si na MD (ak ty nie si chora ze sa nevies starat) ale moze si vziat na mladsie napr otcovsku dovolenku

nárok na OČR má bio otec dieťaťa - ak teda dieťa je choré a ty si na MD s ďalším dieťaťom o OČR nech žiadať jeho otec. Toto sa nemení ani v prípade ak dieťa bolo súdom zverené do starostlivosti tebe. Stále mu na OČR nárok trvá rovnako ako s ním môže ísť k Dr. a čerpať tzv. péčko.