Odkedy mám nárok na poberanie dávok počas materskej?

ivana1410
9. jan 2014

Pekný deň prajem ! 🙂
chcela by som sa spýtať , či neviete kolko musím mať odrobené aby som mala nárok na poberanie dávok počas materskej dovolenky.

Nie som dlho zamestnaná. Skončila som školu v septembri 2013, a hneď som sa zamestnala. Takže teraz som zastmesnaná 4 mesiace, ale s priatelom si
už plánujeme založiť rodinku 🙂 . Viem že v minulom roku bolo potrebné odvádzať poplatky do socialnej postovne 270 dni, ale neviem či sa to už nezmenilo.
Ďakujem pekne za každú odpoved 🙂

gapa
9. jan 2014

@ivana1410
stále platí, že pre nárok na materské musíš mať aspon 270dní trvajúce nem.poistenie v období dva roky pred skutočným dnom pôrodu a trvajúce nem.poistenie v den nástupu na md alebo byť v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia.

nikolla2
9. jan 2014

@gapa tych 270 dni musi byt vkuse? alebo v nejakom rozmedzi?

jankagun
9. jan 2014

ahoj,kedze si zamestnana tak za teba odvody do zdravotky aj socialky plati zamestnavatel,materska sa ti vypocita podla denneho vymeriavacieho zakladu aky mas v praci.ak chces tu najvyssiu matersku,tak je dobre si platit aj dobrovolne poistenie min.270dni pred-ale popravde,vobec sa to uz neoplati.no ak by si teraz otehotnela,tak neviem ci ti uz vyjde materska alebo len rodicak hmm..ved dalsie baby hadam napisu. 🙂

gapa
9. jan 2014

@nikolla2 aj dni akéhokolvek ukončeného! nem.poistenia sa k dnom trvajúceho prirátajú, ak sú v období dva roky pred pôrodom.

jankagun
9. jan 2014

@nikolla2 mne povedali ze vkuse

jankagun
9. jan 2014

@gapa preco 2roky?

nikolla2
9. jan 2014

@gapa dakujem

gapa
9. jan 2014

@nikolla2 tak je to v zákone § 48 Zákon o soc.poistení, že sa berie obdobie dva roky pred pôrodom. V kuse nemusí byť, podstatné pre výpočet materského je, či posledné trvajúce nem.poistenie trvalo od vzniku aspon 90dní s platením poistenia (tj. dni pn, očr, RD... sa do toho nerátajú)

gapa
9. jan 2014

ešte doplním, že tých 90dní je podstatných pri materskom zo zamestnania (pp či dohody s pravid.príjmom). Aj je to splnené, ráta sa mateské z nového nem.poistenia, ak nie je splnené, tak z vym.základu vpredchádzajúcom kal. roku ku dnu nástupu na MD (ak je platené aspon 90dní), ale nie z vym.základu u posledného zamestnávatela.