icon

Odoberanie dávok v prípade partnera pracujúceho v Nórsku

dominikka1705
27. mar 2026

Ahojte , je tu niekto prosím koho manžel alebo partner pracuje v Nórsku? Mám pár otázok ohľadom dávok. Teraz mi volala z ÚP že mi odoberú aj rodinné prídavky aj rodičovský príspevok. Že ako to teda je ?

anonym_9c20bc
27. mar 2026

Konsolidacia. Setria uz aj na trapnych slovenskych pridavkoch. Inak Norsko nie je v eu ... V ramci eu by to malo fungovat, ze pridavky z materskeho statu a stat, kde pracuje jeden z rodicov, doplati rozdiel.

tundra
27. mar 2026

@dominikka1705 podla EU soc.zabezpecenia,pokial,nie si ty zamestnana,prebera zodpovednost, za vyplatu davok,stat,kde je zamestnany manzel.

tundra
27. mar 2026
@anonym_9c20bc

Konsolidacia. Setria uz aj na trapnych slovenskych pridavkoch. Inak Norsko nie je v eu ... V ramci eu by to malo fungovat, ze pridavky z materskeho statu a stat, kde pracuje jeden z rodicov, doplati rozdiel.

@anonym_9c20bc toto nema nic s konsolidaciou.
Je tam dovetok,vztahuje sa to,aj na Švajciarsko a Norsko

anonym_eba0e1
27. mar 2026

to nema absolutne nic s konsolidaciou, toto sa deje uz roky, otec dietata si mal poziadat o davky v krajine kde pracuje, odvadza dane, on to musi riesit v Norsku

dominikka1705
autor
27. mar 2026

Okej toto všetko chápem . Ale keďže ja aj syn sme tu na SVK. Rodinné prídavky nam doplácali v Nòrsku tak tie chápem že tie mi zaberú. Ale ja som robila na SVK a nepredlžili mi zmluvu tak preto som nezamestnaná. Ževraj mám na niečo nárok od 13 do 19 mesiaca. Ale už teraz nespĺňa podmienky . Ako som z toho debil 😉

dominikka1705
autor
27. mar 2026

Lebo keď som bola riešiť pred mesiacom rodičak . Mi povedala inē ,teraz mi volala nejaká a tá čo mi rozprávala. Ešte ja som ju musela poučiť že jej kolegyňa mi iné povedala tak potom ona uznala že mám pravdu ja. Ako komédia
Preto chcem od niekoho skúsenosti počuť že ako to je .

anonym_c334f8
27. mar 2026
@dominikka1705

Lebo keď som bola riešiť pred mesiacom rodičak . Mi povedala inē ,teraz mi volala nejaká a tá čo mi rozprávala. Ešte ja som ju musela poučiť že jej kolegyňa mi iné povedala tak potom ona uznala že mám pravdu ja. Ako komédia
Preto chcem od niekoho skúsenosti počuť že ako to je .

@dominikka1705 nechapem.....preco ti idu odobrat pridavky na deti. Resp iasi ich diferenc? Atd

dominikka1705
autor
27. mar 2026

No lebo že mám pýtať z Nórska . Doteraz pokiaľ som mala materskú som dostávala tu zo SVK 60€ a Nórsko doplácalo zvyšok. A teraz mi ich zoberú nech si 💯% pýtam tam . A to isté ten rodičak veď to je hlúpost podľa mňa .

fidorka7
27. mar 2026
@anonym_9c20bc

@anonym_9c20bc ale ma Nórsko ako krajinu EHS sa koordináia vzťahuje. Takže žiadna konsolidácia.

fidorka7
27. mar 2026
@dominikka1705

No lebo že mám pýtať z Nórska . Doteraz pokiaľ som mala materskú som dostávala tu zo SVK 60€ a Nórsko doplácalo zvyšok. A teraz mi ich zoberú nech si 💯% pýtam tam . A to isté ten rodičak veď to je hlúpost podľa mňa .

@dominikka1705 moment, dostávala si materskú alebo rodičák? lebo to je zásadný rozdiel. A máš pracovný pomer trvajúcu v SR?

fidorka7
27. mar 2026
@dominikka1705

Okej toto všetko chápem . Ale keďže ja aj syn sme tu na SVK. Rodinné prídavky nam doplácali v Nòrsku tak tie chápem že tie mi zaberú. Ale ja som robila na SVK a nepredlžili mi zmluvu tak preto som nezamestnaná. Ževraj mám na niečo nárok od 13 do 19 mesiaca. Ale už teraz nespĺňa podmienky . Ako som z toho debil 😉

@dominikka1705 aho tak už vidím že ti skončil pracovný pomer. Potom je to v poriadku, Nóri su primárne kompetentní a musia vyplácať plné rodinné dávky. V tej krajne jeden z rodičov má odvody - otec, tá krajina musí platiť. Ty v SR odvody nemáš.

dominikka1705
autor
27. mar 2026
@fidorka7

@dominikka1705 moment, dostávala si materskú alebo rodičák? lebo to je zásadný rozdiel. A máš pracovný pomer trvajúcu v SR?

@fidorka7 Od 25.6. 2025 do 17.2 materská . Potom som cupkala na úrad riešiť rodičák.

dominikka1705
autor
27. mar 2026
@fidorka7

@dominikka1705 aho tak už vidím že ti skončil pracovný pomer. Potom je to v poriadku, Nóri su primárne kompetentní a musia vyplácať plné rodinné dávky. V tej krajne jeden z rodičov má odvody - otec, tá krajina musí platiť. Ty v SR odvody nemáš.

@fidorka7 Do 31.8 . 2025 mi trval pracovný pomer . A od 1.9 nezamestnaná

lienka.7
27. mar 2026

@dominikka1705 pokial si na SK ty nezamestnaná, tak postupujú normalne. Davky žiada muz v Nórsku.

anonym_f18979
27. mar 2026
@dominikka1705

@dominikka1705 materska a rodicak si rozdielne davky.

dominikka1705
autor
27. mar 2026

Ja o Tom viem že materská a rodičak sú rozdielne dávky.

bosorkabb
27. mar 2026
@anonym_9c20bc

@dominikka1705 A tebe netrvá pracovný pomer tak rodičovský príspevok a rodinné prídavky musíte žiadať v Nórsku
@anonym_9c20bc toto nemá nič s konsolidáciou. Tieto pravidlá platia už roky.

lienka.7
27. mar 2026
@dominikka1705

Ja o Tom viem že materská a rodičak sú rozdielne dávky.

@dominikka1705 prepáč, ale tak potom co sa cudujes? Pre každé platia iné podmienky, iný zákon. Vypisovala si predsa tlačivo, kde si uvádzala potrebné údaje, tuším údaje o bydlisku sá vola. Vychádza sa z toho. A platí to takto odjakživa, nie je to žiadna novinka. Stačí si najst diskusie, kde to riešia baby v česku ci rakúsku.
Pokial chceš ďalej poberat príspevky zo slovenska, potrebuješ mat aspoň brigádu. Keď si ju nájdeš, oznamis tuto skutočnosť do 8 dní UPSVaRu a budu ti zase vyplácať davky zo SK.

dominikka1705
autor
27. mar 2026
@lienka.7

@dominikka1705 prepáč, ale tak potom co sa cudujes? Pre každé platia iné podmienky, iný zákon. Vypisovala si predsa tlačivo, kde si uvádzala potrebné údaje, tuším údaje o bydlisku sá vola. Vychádza sa z toho. A platí to takto odjakživa, nie je to žiadna novinka. Stačí si najst diskusie, kde to riešia baby v česku ci rakúsku.
Pokial chceš ďalej poberat príspevky zo slovenska, potrebuješ mat aspoň brigádu. Keď si ju nájdeš, oznamis tuto skutočnosť do 8 dní UPSVaRu a budu ti zase vyplácať davky zo SK.

@lienka.7 Tak aby si pochopila po lopate čo chcem . Tu ide len o to, že do 1 roka mám poberať RP na SVK. Dnes mi volala panička z úradu ktorá ani nevedela čo trepe. Mne jej kolegyňa napísala pred mesiacom čo mám riešiť od 13 do 19 mesiaca . A potom znova ako debil riešit tu na SVK . Dnes mi povedala že mi odoberu aj rodičak tak ja som jej musela vysvetliť že nie . No lebo ani v Nórsku sú není padnutý na hlavu a majú svoje podmienky. Takže tak .

fidorka7
27. mar 2026
@dominikka1705

@lienka.7 Tak aby si pochopila po lopate čo chcem . Tu ide len o to, že do 1 roka mám poberať RP na SVK. Dnes mi volala panička z úradu ktorá ani nevedela čo trepe. Mne jej kolegyňa napísala pred mesiacom čo mám riešiť od 13 do 19 mesiaca . A potom znova ako debil riešit tu na SVK . Dnes mi povedala že mi odoberu aj rodičak tak ja som jej musela vysvetliť že nie . No lebo ani v Nórsku sú není padnutý na hlavu a majú svoje podmienky. Takže tak .

@dominikka1705 tu nejde o to či sú Nóri padnutí na hlavu, aj pre nich platia koordinačné nariadenia, lebo ich ratifikovali. A ak to vieš lepšie, ako úradníčky, ktoré si musela poučiť, tak nechápem čomu nechápeš a najmä čo sa tu pýtaš????

fidorka7
27. mar 2026
@dominikka1705

@dominikka1705 a ak ti v Nórsku nepriznajú rodičovský príspevok lebo nesplníš podmienky podľa ich národnej legislatívy, tak ti môže SR vyplácať 100% vyrovnávaciu dávku z titulu bydliska rodiny v SR. Základ je ale nárok uplatniť v Nórsku

lienka.7
27. mar 2026
@fidorka7

@dominikka1705 a ak ti v Nórsku nepriznajú rodičovský príspevok lebo nesplníš podmienky podľa ich národnej legislatívy, tak ti môže SR vyplácať 100% vyrovnávaciu dávku z titulu bydliska rodiny v SR. Základ je ale nárok uplatniť v Nórsku

@dominikka1705 nie ja, ale ty si to nepochopila. Ale budeš sa tu hádať a mudrovat ďalej. Jednoducho nepracujes, davky si preto pýtaj tam, kde pracuje tvoj muz. A ako ti napísala
@fidorka7 ak nahodou v Nórsku taka dávka nie je, predlozis o tom doklad a bude ti vyplácať SR. Ale v prvom rade musíš si žiadať z Nórska.
To, ze tebe sa niečo nepáči alebo podla tebe nie je normálne, žiaľ nikoho nezaujíma. Ono najskôr si treba zistiť podmienky nároku a potom "vyskakovat".

dominikka1705
autor
28. mar 2026
@fidorka7

@dominikka1705 tu nejde o to či sú Nóri padnutí na hlavu, aj pre nich platia koordinačné nariadenia, lebo ich ratifikovali. A ak to vieš lepšie, ako úradníčky, ktoré si musela poučiť, tak nechápem čomu nechápeš a najmä čo sa tu pýtaš????

@fidorka7 áno musela poučiť lebo jedna povie tak a druhá už povie iné. A nakoniec som mala pravdu ja 😅 ďakujem za radu tak budem pýtať z Nórska . Keď nepriznajú nárok znova tu na SVK. Ale tak čo už 😅 a nemusíš hneď utočiť na mňa .