Odvody do ZP bez rodičovského príspevku

sh16
11. máj 2019

Ahojte, chcela by som sa opýtať: Musím platiť odvody do zdravotnej poisťovne, ak som na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku a zamestnám na dohodu? Alebo musím mať riadnu pracovnú zmluvu? Ďakujem

saurian
11. máj 2019

@sh16 myslíš neplatenú RD od 3-6r.dietata? Ak hej, tak ak sa zamestnáš na dohodu tak za teba platí zdravotné zamestnávateľ.

sh16
autor
12. máj 2019

@saurian áno myslela som neplatenú RD, ale s dieťaťom do 3rokov. Rodičák nemám, lebo je manžel na MD. Ja musím platiť ZP. Tomu by som sa chcela vyhnúť, tak či by k tomu stačila aj len dohoda u môjho zamestnávateľa. Nechcem ísť ešte na plný úväzok.

saurian
12. máj 2019

@sh16 aha, takže manžel na materskej, vy máte TPP kde čerpate RD, dieťa do 3r.,? Áno, ak sa zamestnať na dohodu, zamestnávateľ bude platiť ZP+SP z dohody. Pôvodný TPP môže naďalej trvať a čerpať na ňom RD. Ale čím som si nie istá, a to možno napíše nejaký mzdar alebo zistíte u mzdarky - neviem ci sa ZP z dohody neplatí len na dní kedy od robíte napr.min 1 hodinu denne alebo nejaky min počet hodín (toto som niekde za počula, ale nevyznám sa v tom - určite by som si to vopred overila a podla toho prispôsobila dohodu).

sh16
autor
12. máj 2019

Ďakujem za pomoc. Ešte otázka-ak by som po skončení RD ukončila zároveň aj TPP, dávka v nezamestnanosti by sa počítala z TPP pred nástupom na MD?

evittam
12. máj 2019

@sh16 Nie dávka v nezamestnanosti sa pocita z VZ (hrubého príjmu) z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. Cize ak to bude dohoda na pravidelný príjem tak si mozes pokazit peknu podporu pripadne stratis možnosť mat max.podporu.
A ako píše
@saurian treba zistit typ dohody a ako budeš prihlásena abysi nemala nahodou nedoplatok na ZP.

sh16
autor
13. máj 2019

@evittam ďakujem veľmi pekne. Uf no chcela som sa vyhnúť platiť ZP lebo to mala byť dohoda na pravidelný príjem ale teraz radšej dám nepravidelný a niečo doplatím ako pokaziť VZ na dávku v nezamestnanosti. Ešte raz ďakujem za radu.