Má opatrovateľka možnosť získať príspevok od štátu?

bubulili
27. okt 2017

Ahojte! Momentálne čakám bábätko a rozmýšľam už trošku popredu 🙂 Mám ponúknutú možnosť od zamestnávateľa vrátiť sa skôr do práce s tým, že budem mať formu práce ako telework (pracovať budem z domu a do officu by som chodila tak 3-4 krát mesačne). Preto rozmýšľam, že by som touto formou pracovala od cca 1 roku dieťaťa a najala si radšej opatrovateľku, ktorá bude chodiť k nám. Mám možnosť čerpať príspevok na dieťa, čo sa dáva, keď dieťa chodí do jasličiek? Alebo napr. Že podpíšem ešte jednu zmluvu na dohodu a budem môcť čerpať rodičovský príspevok? Uvedomujem si, že opatrovateľka je finančne náročnejšia možnosť, ale tak malé dieťa určite nechcem dať do jasličiek, keď budem fyzicky doma. Resp. Je nejaká iná možnosť získať nejaký príspevok na opatrovanie? Bohužiaľ u nás staré mamy neprichádzajú do úvahy na opatrovanie.

Ďakujem pekne za rady.

unctadorg
27. okt 2017

Pochybujem o prispevku. Skorej si opatrovatelku budes platit v dane dni.

fokuska
27. okt 2017

@bubulili Do 3 rokov veku dietata budes dostavat rodicovsky prispevok bez ohladu na to ci budes pracovat alebo nie.

dai
27. okt 2017

@bubulili naco ti je opatrovatelka ked budes mat telework? ja mam maminy na teleworku ale teda z dovodu ze maju doma male deti o ktore sa staraju... ak chces opatrovatelku tak sa vrat normalne do prace - telework zmluva ma aj urcite nevyhody oproti klasickej, jasne ze pre mamku co chce byt doma s dietatkom vyhody - poriadne si nastuduj klady a zapory...

bubulili
autor
27. okt 2017

@unctadorg nie, určite chcem opatrovateľku na celý mesiac čiže rátam s nákladmi okolo 400-500 eur. Niekto, kto sa s malou pohrá, aj keď ja budem vedľa. Môže sa mi štát, že budem mať call alebo sa budem musieť sústrediť, preto je lepšie, keď bude niekto, kto mi s malou môže pomôcť.

bubulili
autor
27. okt 2017

@fokuska a je potrebné pri tomto zmeniť zmluvu napr. Na dohodu? Či môžem súbežne pracovať a dostávať rodičovský príspevok? Ďakujem za odpoveď.

bubulili
autor
27. okt 2017

@dai mám prácu, kde je potrebné sa sústrediť aj 1-2 hodinky v kuse, s bábätkom sa predsa človek musí pohrať, vybehnúť von, prebaliť, to by som nič nestihla v práci a dorábala po večeroch, čo nechcem. Radšej nech cez deň sa postará opatrovateľka a po 4 my s manželom, stále sa mi to finančne oplatí. Okrem toho dochádzanie do prace, čo sú asi 2 hodiny cestovania čistého času, preto je to pre mňa jasná voľba a na plat mi nesiahnu.

jeennyv
27. okt 2017

@bubulili pozri opatrovatelka nie je statne ci socialne potrebna vec..cvakas si ju sama ..ako trochu nechapem, ze na co ked ty si vedla sa hra s dietatom..ako zbytocnost a ista pohodlnost, no tvoja cec, hradia sa len jasle a bud rodicak alebo jasle..rodicak cez 200 a jasle prispevok ti cca do 270-300 doplatia, nech ma niekto v sumach atd opravi, ale toto co chces ty nie..prispevok rd je do 3r ci robis ci nie

bubulili
autor
27. okt 2017

@jeennyv ďakujem za vysvetlenie. Myslela som, že mi automaticky rodičák končí, keď budem zamestnaná prišlo mi to logické, preto som sa pytala. Ak mi ostáva rodičovský príspevok, potom je v podstate moja otázka bezpredmetná.

9lf9
27. okt 2017

Mozes zostat na rodicovskom alebo si dat ziadoat obprispevok na starostlivost o dieta preplatia max. do 280e. opatrovatelka musi mat starostlivost o deti v szco a nie je potrebna nova zmluva len dodatok kedy nastupujes spat do prace.

fokuska
28. okt 2017

@bubulili Normalne mozes pracovat na zmluvu ako pred materskou ;)

@dai Neviem teda aku pracu mas ty, ked pises, ze k nej pocas telework netreba opatrovatelku.
Moja praca trva 6-9 hodin denne, som na online konferencnych hovoroch, reagujem promptne na maily atd.
Maximalne popritom stihnem pustit umyvacku, nalozit pracku a pod.
Nedokazem si predstavit venovat sa dietatu a pritom naplno pracovat.
To nie je 10rocne dieta, ktore chape ze mama ma pracu a hra sa same, kresli si, cita... vezme si samo desiatu, vybavi wc a hygienu.
Ved rocne dieta potrebuje takmer nonstop pozornost.

dai
28. okt 2017

@fokuska ja nepisem o sebe a mojej praci - u mna je uz aj home office problematicky a fungujem na nom podobne ako ty - analyticky v mojom teame ale maju telework a su s detmi doma , nemaju opatrovatelky...praca analytika je viazana mozno na nejake deadliny ale inak aspon podla mojich mamiciek si vedia zadelit cas pekne... pre mna osobne je typ zmluvy telework horsi ako normal zmluva s ho a tolerantnym manazerom... takze ja nad takym niecim vobec neuvazujem - len pisem ze v pripade mojich mamiciek to dobre funguje bez opatrovateliek - je to ich vyber...

sasa1310
28. okt 2017

@bubulili máš nárok len na rodičovský príspevok a môžeš pracovať hocijako aj na TPP.
Príspevok na jasle (t.j. príspevok na starostlivosť o dieťa) nedostaneš, nakoľko dieťa budeš mať doma a nie v jasliach

9lf9
28. okt 2017

@sasa1310 príspevok nie je len na jasle a preto sa vola príspevok na starostlivosť o dieťa a tá môže byť zabezpečená podla § 2 ods. 2:
a) v rodinnom prostredí dieťaťa,
b) v prostredí účelovo vytvorenom a upravenom na výkon starostlivosti o dieťa alebo
c) v rodinnom prostredí fyzickej osoby poskytujúcej starostlivosť o dieťa.

a podla ods. 3 môže byť poskytovateľ starostlivosti o dieťa podľa tohto zákona:
a) zariadenie zriadené podľa osobitných predpisov
b) iná právnická osoba, ktorá poskytuje starostlivosť dieťaťu
c) fyzická osoba, ktorá poskytuje starostlivosť dieťaťu podľa osobitného predpisu
d) iná fyzická osoba, ak nie je osobou uvedenou v písmene c) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok, alebo
e) rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o svoje dieťa poskytovateľom uvedeným v písmenách a) až d).

bubulili
autor
28. okt 2017

@9lf9 Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie.

lianka123
29. okt 2017

Ahoj. Mam opatrovatelku. Mam homeoffice. Prispevok iba ak ju budes mat na zivnost dostanes miesto 213 tusim 280. Inak jasle. Neda sa pracovat ak si na calle a nemas opayrovanie. 400-500 eur je realna suma pri polovicnom uvazku. Ak mas telework zmluvu jedina nevyhoda ze lekarov musis riesit pocas pracovnej zmluvy.
@bubulili

bubulili
autor
29. okt 2017

@lianka123 ďakujem pekne za info. Asi to skôr budem riešiť tak, že si nechám rodičovský. Mne by stačila pani na 6 hodín od 9 do 3, callov toľko nebudem mať, ale keď mám niečo programovať alebo aj písať emaily, ja sa musím sústredit. Skôr som rozmyslala nejakú starsiu pani alebo možno inú mamičku na MD, teoreticky by sa u nás mohla starať aj o moje aj o svoje dieťatko, v dome máme dosť miesta, záhradu, ale tak neviem, či by o to mal vôbec niekto záujem. Ak nie, tak aj ten polovičný úväzok by mohol stačiť 🙂 ešte raz ďakujem za reakciu.

lianka123
30. okt 2017

@bubulili uvidis. Ono je to aj o stasti. Len som chcela povedat ze sa to da.