icon

Oplatí sa ísť po rodičáku na PN a znova na materskú?

17. nov 2019

Ahojte. Nemáte niekto prosím vás skúsenosť, keď je mamina zamestnaná, konci jej rodicak a je tehotna, ale len nestíha reťazovi pôrod, oplatí sa ísť do práce na mesiac, dva, tri a potom na materskú alebo na PN?

lucka6041
18. nov 2019

Pripnem sa.

autor
18. nov 2019

Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu pre výpočet nemocenskej dávky (materského) sa posudzuje v závislosti od vzniku nemocenského poistenia a od dĺžky trvania aktuálneho nemocenského poistenia, z ktorého sa posudzuje nárok na nemocenskú dávku (materské).
Ak aktuálne nemocenské poistenie (pracovný pomer) trvá nepretržite viac rokov, rozhodujúce obdobie pre výpočet materského je predchádzajúci kalendárny rok, t. j. ak Vám nárok na materské vznikne v roku 2020 rozhodujúce obdobie pre výpočet materského bude rok 2019.
Ak ste v roku 2019 nemali žiadne vymeriavacie základy na platenie poistného z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, materské sa určí z predpokladaného príjmu. Ako z vyššie uvedeného vyplýva, či nastúpite opäť v roku 2020 do toho istého zamestnania alebo Vám vznikne dočasná pracovná neschopnosť, výšku nároku na materské to neovplyvní.

O nároku na dávku a nároku na jej výplatu rozhoduje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne, ktorá pri posudzovaní nároku na materské a pri určení jeho výšky má k dispozícii všetky relevantné podklady.
Toto mi odpísali zo soc. Poisťovne. Ak som dobre pochopila he úplne jedno ak pracovný pomer trvá ci medzičasom nastúpim na PN alebo do prace, materská by mala byť minimálne taka ako moja prvá.