icon

Oplatí sa zamestnať len kvôli materskej?

vanda969
19. aug 2015

Ahojte baby! Netuším, či mi vie niektorá z vás poradiť, ale nemám sa moc na koho ohladom tohto obrátiť:
Mám 20 rokov a s manželom plánujeme bábätko - tehotná ešte nie som, otehotnieť plánujem v novembri až vo februári (samozrejme, nemusí to vyjsť, ja viem, ale plány sú pekná vec 🙂 ). Nikdy som nebola zamestnaná, v súčasnosti za mňa platí ZP štát, pretože ešte študujem externe, SP neplatím. Zamýšľam sa nad tým, či by som nemala začať riešiť svoju materskú. Napadajú ma 3 možnosti, no nedokážem posúdiť, ktorá z nich je finančne výhodnejšia:
1. zamestnať sa v manželovej firme a platiť odvody v podstate zo spoločnej kasy
2. stať sa samoplatiteľom nemocenského poistenia
3. kašlať na to a spoliehať sa len na ten úbohý rodičovský príspevok

Najradšej by som mala čo najvyššiu materskú (samozrejme ako každá z vás), no nedokážem posúdiť, či sa do toho oplatí investovať, či sa nám tie financie potom v podobe tej materskej vrátia.

Strana
z4
pribinak
19. aug 2015

To je vtip?

lilimoni
19. aug 2015

@vanda969 ak stihnes pracovat 270 dni kym pojdes na rodicovku, tak sa zamestnaj.

suzi33
19. aug 2015

1. ak máš možnosť a naozaj mu vo firme pomôžeš, tak sa zamestnaj. Tu máš kalkulačku, do ktorej keď si zadáš príjem v hrubom, vyhodí Ti sumu materskej na deň http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mate... Avšak uvedom si, že za celý ten čas bude manželova firma platiť za Teba nemalé odvody. Ak tam máš byť zamestnaná len tak- čiže im nebudeš na osoh a tie peniaze budú vyhodené len tak do "luftu", tak sa ti to neoplatí, nakoľko materskú budeš dostávať len 34 týždňov.
2. Ako samoplatiteľ nemocenského si musíš platiť balík- avšak minimálne odvody= minimálna materská. Pozri na stránke sociálnej poisťovne, koľko by si platila
3. Skôr či neskôr, i tak budeš dostávať len ten "úbohý rodičovský príspevok"...
Na materskú má nárok len ten, kto pracuje. Začni pracovať teraz, budeš potom dostávať materskú a keď Ti nebude stačiť rodičák, tak nastúpiš späť do práce (a o rodičák i tak neprídeš, nakoľko ten patrí všetkým ženám do veky 3rokov dieťaťa a je jedno či žena pracuje, alebo nie"...

majusqa77
19. aug 2015

podla mna sa ti to neoplati. ked si prepocitas kolko zaplatis odvody verzus kolko dostanes matersku...

maslenka47
19. aug 2015

@vanda969 prefackat fakt za taketo napady. Len nic nerobit a nech ma zivi niekto iny. Nastastie uz to len tak lahko nejde, a ked chces "vysoku matersku", tak do tej soc. poistovne odvedies zhruba tolko, co potom oni vyplatia tebe.

pribinak
19. aug 2015

Pozri sa na celu vec zdravým sedliackym rozumom! Je sakra rozdiel dostavať co i len pól roka napr 600-700 eciek ako slabých 200
Nevieš co všetko ti život môže priniesť a vždy je dobre sk máš nejake peniazky odložené bokom a máš potom viaceré možnosti riešiť nejakú vážnu životnú situáciu

Kde máš napísane, ze otehotnieť hneď na prvý sup? Proste sa ti oplatí pracovať, aj kvôli sebe a vlastnej sebaucte ci životnej praxi

Je smutne, ked tu mnohé baby píšu, ze im muž ci partner vykrikuje, ze ich živý a oni cely den doma hovno robia (samozrejme nic take ti neželám)

pribinak
19. aug 2015

@majusqa77 a co ak nezostane hneď tehotná, bude klofiet doma a .... Takto aj ked zaplatí odvody a dane, stále jej praca prinesie určitý benefit

majusqa77
19. aug 2015

@pribinak ona ale pise, ze by sa zamestnala v manzelovej firme, predpokladam, ze iba papierovo 🙂

pribinak
19. aug 2015

@majusqa77 to áno, ale aj tak je varianty c.1 podľa mna najvýhodnejšia

moni244
19. aug 2015

@vanda969 taketo mudrlantky zboznujem, len na riti sediet a prachy brat, to by sa ti pacilo, ale treba aj zadkom pohnut a nieco pre to urobit

natalym
19. aug 2015

Len toľko nerátaj, lebo sa prerátaš. Normálne choď do roboty a keď Ti bude súdené otehotnieš. To sú otázky..........

pietra
19. aug 2015

a co takto 4. moznost - najst si normalne pracu? Potom aj materska bude

ajana1
19. aug 2015

to nemyslis vazne? Zamestnaj sa kvoli sebe a nikomu inemu. Je na nezaplatenie byt samostatna a mat svoj prijem a hlavne sa rozvyjat a niekam napredovat. Mas este cely zivot pred sebou tak kam sa chces ponahlat?

sandra551
19. aug 2015

@vanda969 😅 Toto je sen dievča... Ty študuješ externe a nemáš ani popri tom prácu? Už si mohla mať tie 2 - 3 roky odrobené...
U manžela sa papierovo nezamestnávaj, ak má peniaze do luftu platiť za teba odvody za žiadny výkon tak bude mať aj peniaze na to, aby ťa dotoval počas materskej keď budeš mať rodičák...odvody sú oveľa vyššie, neoplatí sa vám to.
Volila by som možnosť 4 = zamestnať sa a byť osožná pre spoločnosť alebo 3 = dotovať sa manželom ako to robíš doteraz 😉

lilimoni
19. aug 2015

Baby sak sa upokojte troska. Ja som asi spadla na hlavu ale ak ma mat zena na starosti deti, domacnost a nebodaj aj zahradu, tak by mala byt doma a strarat sa a chlap by mal zarobit tolko aby boli vsetci spokojni 😉

natalym
19. aug 2015

@lilimoni 20 ročná kočka, čo nikde ešte nerobila a ani nie je ešte tehotná??? Kvôli sebe má ísť do roboty, či som na hlavu ja?

sandra551
19. aug 2015

@lilimoni To je pekné, ale ona dieťa ešte ani nečaká... Navyše zostávať bez akejkoľvek praxe na materskej x rokov... a potom čo? Ženy majú byť trošku sebestačné... a full servis manželovi si do CV asi písať nebude, môže sa stať hocičo a vždy žena ťahá za kratší koniec. Za mňa nie... treba si to premyslieť, ako ten život funguje.

lilimoni
19. aug 2015

@natalym nene, v tomto mate pravdu. Je fajn sa zamestnat a aj spozna novych ludi. Len ze hned je prizivnik a neviem co este. Vsak je to na kase ich dvoch. Moj manzel nechce aby som pracovala a zijeme si velmi dobre a stastne 🙂

pietra
19. aug 2015

@lilimoni ano, aj to je moznost. Ale tu deti este nie su. A keby uz aj boli, tak je to zas o nejakom rozhodnuti. Ak sa zena rozhodne ostat doma, tak potom nemoze ocakavat, ze bude od statu dostavat ktovieake peniaze. Nie je zle ostat doma, nie je zle budovat karieru, ale je zle umyselne nepracovat a ocakavat, ze stat sa postara

natalym
19. aug 2015

@lilimoni Však ok, ale nechcem si predstaviť situáciu, že sa manželík zaľúbi do inej. Ale nenaser sa. 😎

lilimoni
19. aug 2015

@pietra isto, v tomto uplne suhlasim. Ja som pracovala tiez. A od statu nic nepoberam.

lilimoni
19. aug 2015

@natalym ja mam ing a aj prax. Ja sa postaram, to neboj 🙂

barushkaaa
19. aug 2015

@vanda969 ja chcem svojej dcére od mala vštepovať, že žena by mala byť vždy ako-tak samostatná od chlapa. Nikdy nevieš, čo sa môže stať - chlap môže nedajbože zomrieť, zdúchnuť za inou.....atd. A ty potom čo sama? Nespoliehaj sa na chlapa, ani na štát, ale v prvom rade sama na seba!

natalym
19. aug 2015

@lilimoni Tak všetko v poriadku. OK. Som spoko. Som si ale uvedomila, že ja nie som na tom o nič lepšie. Robím celý život, teraz pracujem v manželovej firme, takže keď sa rozídeme som bez práce a v podstate prídem o všetko, takže je to šuma fuk. No mám hlavu a dve ruky.

sandra551
19. aug 2015

@natalym Ak pomáhaš firmu zvelaďovať a si s manželom zajedno v rozhodovaní, tak si dupkaj za spolukonateľku 😉 Bez srandy

natalym
19. aug 2015

@sandra551 Som v štádiu, že kašlem na to a je mi to šumafuk. Hľadám si robotu, lebo by som chcela normálnu výplatu.

lilimoni
19. aug 2015

@natalym myslim, ze vsetky sme si po par rokoch nasli daky system a vsetky pocitame vo vydavkoch aj s manzelovym prijmom. Vsetky by sme boli v prdeli, lebo by sa zmenila zauzivana rutina 🙂

sandra551
19. aug 2015

@natalym Ako to? Tieto veci mať doriešené to je veľmi dôležité 😕

natalym
19. aug 2015

@lilimoni Ja veru nie. Nikdy som s ním nepočítala.

natalym
19. aug 2015

@sandra551 Nemám doriešené ani nikdy nebudeme, ale už končím, nemiešam sa. Ďakujem za radu.

Strana
z4