icon

Ošetrovné popri materskej

janicekiva
6. júl 2016

Zdravím, vedel by mi niekto poradiť ako to je momentálne s ošetrovným príbuzného popri MD? Aké sú podmienky a pod. Ďakujem za odpovede 🙂

liz_lemon
6. júl 2016

@janicekiva ak si na MD, tak nemozes byt aj na OCR, jedine z ineho PP

janicekiva
autor
6. júl 2016

@liz_lemon ďakujem za odpoveď...Ide o to že svokor je po mozgovej príhode a ja som na materskej,ze či sa to dá skombinovať...niekto mi to spomínal ale evidentne to tak nie je..

janocka1
6. júl 2016

existuje opatrovatelsky prispevok (penazny prispevok na opatrovanie), neviem, ako sa to vsak "bije" s rodicakom, kedze aj to je soc. davka, teda, ci je tam mozny subeh, podla toho, co som si nacitala z tohto linku mi vychadza, ze by tam nemal byt problem a moznost, sa mi zda, ze by tu bola, na 10o% to vsak neviem

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

nyusika
6. júl 2016

@liz_lemon ona nemysli OCR, ale to, ci moze poberat opatrovate;sky prispevok popri materskej dovolenke

Fyzická osoba poberajúca opatrovateľský príspevok a fyzická osoba vykonávajúca osobnú asistenciu osobe s ŤZP
Aké sú podmienky, aby štát tejto osobe platil poistné na dôchodkové poistenie.
Fyzická osoba, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie ako aj fyzická osoba, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne, môže byť dôchodkovo poistená ak:
má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec (ani ako dohodár), SZČO alebo fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa do 6 rokov alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do 18 rokov,
Poznámka:
dohoda uzatvorená medzi osobným asistentom a užívateľom osobnej asistencie nie je dohodou o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a preto uvedená dohoda nezakladá status zamestnanca
nemá priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok,
nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a ak
podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tohto opatrovania alebo výkonu osobnej asistencie.

liz_lemon
6. júl 2016

@nyusika nie som jasnovidec, pytala sa na osetrovne

janicekiva
autor
6. júl 2016

Ďakujem za odpovede..ale nechcem aby ste sa hádali....možno som sa nepresne vyjadrila 😒