Ahojte neviete mi poradit ak manzel ide pracovat do nemecka a ja tam idem iba s nim nebudem pracovat ani nic iba tam budem s detmi musim si tu zrusit rodicovsky prispevok? lebo asi este nebude mat manzel narok ziadat tam hned nieco na deti dakujem za odpoved
@canadamaja mal by ti zostat, pokial budes mat nadalej trvaly alebo prechodny pobyt na SK. Do 3 rokov dietata.
nie ja som tu ani predtym nebola zamestnana bola som v zahranici ale uz som tu 2 roky druhe dieta ma rok a ano stale tu budem mat trvly pobyt takze nemusim ani chodit na urad nic nahlasovat ?
@canadamaja a uz poberas na neho ten rodicak, ze? Ak ti uz schvalili, dovod na zrusenie je iba vek dietata a smrt. Ale najlepsie urobis ked sa pojdes spytat na UPSVaR, lebo mozu to individualne posudzovat.
ano uz ho poeberam .
este viem ze rodicak musi matka zrusit ak manzel nastupuje na matersku
@canadamaja v DE vyplácajú rodicak len do 1 roka dieťaťa.
Rodicak je vyplacany len ak je dieta s matkou na Slovensku. Ked sa urady dozvedia ze muz je v de, a zistia to, pretoze nemecke urady si budu zistovat na sk, zrusia ho. Len neviem ci spetne sa vracaju peniaze. Ja som musela dokladovat podrobny vypis od deckej lekarky, kedy som tam bola s detmi, preventivky, odborne vysetrenia.
ok dufam ze to bude aj moj pripad dakujem
@canadamaja ale vyplacali na Slovensky ucet
to mi nevadi 🙂
Na rodicovsky ti narok zanikne budes mat narok iba na pridavky na sk..(keby poberas matersku tam narok tiez nezanika)trvaly a prechodny pobyt sa nepovazuje za dovod vyplacania davok ale miesto posobenia s detmi co bude Nemecko..pokial si nahlasis aj poistenie pod manzela prides aj o pridavky(deti mozu mat)
@canadamaja ako je staré dieťa? Si tu na SK stále zamestnaná?