icon

Otcovská dovolenka pri narodení dieťaťa. Je možné ju žiadať spätne?

27. júl 2026

Dobrý deň, da sa poziadat o otcovskú dovolenku aj spätne pár dni? Tym myslim, ze termin porodu mam 15.8 ale realne ked porodim iný deň a nebudem mat k dispozicii este rodny list dietata a tympadom manzel nemoze odniest ziadost a rodny list v den narodenia na sociálnu poistovnu, az keď fyzicky rodny list budeme mat, tak vieme tie par dni poziadat spatne? Prosím realne skúsenosti alebo rady, ako to urobit

e1i
27. júl 2026

@anonym_autor o otcovskú tie dva týždne po narodení viete požiadať a vyčerpať ju do 6t veku dieťaťa. Dcéra sa narodila napr v sobotu a v pondelok išiel muž pre rodný list.
Spätne to nejde lebo počas tej otcovskej dovolenky je doma a zamestnávateľ neplatí odvody za neho napr

anonym_55efa9
27. júl 2026

Áno, môžeš požiadať spätne, pár dní, aj mesiac.
Pokiaľ nie si cudzinka alebo pôrod nebude v zahraničí, rodný list nie je nutné prikladať k žiadosti, ale treba rodné číslo

autor
27. júl 2026

Ide mi o to, ze realne neviem kedy porodim a na rodny list sa u nás čaká, a kedze mam 2 ročného syna s ktorym treba byt doma a ostane s nim manzel, tak chcem aby od narodenia dietata cerpal otcovsku dovolenku , čiže spatne budeme žiadať len pár dni a nevedela som ci je to mozne

simca06022011
27. júl 2026

realne sa to vopred nenahlasuje, ved malokto vie kedy sa mu dieta presne narodi, narodi sa ti dieta, manzel nahlasi ze nastupuje na otcovsku, od dna porodu, o dva dni neskor - ako sa dohodnu. Papiere sa riesia dodatocne, vybavi sa rodny list, vypise sa ziadost, zamestnavatel potvrdi (ide tam rocne cislo, cize musi sa cakat) a je to. Dava sa realny datum nastupu na otcovsku, spatne.
Aspon takto sme to robili pred cca 2 rokmi zamestnancovi. Ale ak mas akekolvek obavy, tak soicalna poistovna ti poradi presne: https://socpoist.sk/kontakty/informacno-poraden... ale treba otazky spravne formulovat (ako vsade)

anonym_ede783
27. júl 2026

@anonym_autor malý sa narodil v stredu, vo štvrtok bola žiadosť u zamestnávateľa a od pondelka muž doma... Rodné číslo sme ešte nemali, v práci urobili ústupok, že nahlasime hneď ako ho obdrzime. Teraz v apríli to.bolo

dadis
28. júl 2026
@anonym_autor

Ide mi o to, ze realne neviem kedy porodim a na rodny list sa u nás čaká, a kedze mam 2 ročného syna s ktorym treba byt doma a ostane s nim manzel, tak chcem aby od narodenia dietata cerpal otcovsku dovolenku , čiže spatne budeme žiadať len pár dni a nevedela som ci je to mozne

@anonym_autor Moze cerpat ocr, ak by sa inak nedalo zatial inak...