Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@majusqa77
@evittam no to je samozrejme, ze nemozu super hrubu mzdu minut do posledneho centu...ale stale lepsie si odkladat bokom na vlastnom ucte ako na ucte zdravotky, hoci na to musi mat clovek disciplinu ak si sam plati odvody...a to plati aj do buducna v pripade minimalnych odvodov na dochodok do socialky a podobne...
Baby ako to je priatel konci v jednej firme zamestna sa po 90 dnoch poziada o matersku viem ze bude pocitana z novej prac.zmluvy teda z noveho zamestnania ale kolko realne musi mat dajme tomu hrubu mzdu aby mal narok na max.matersku potrebujem cislo moooooc dakujem
@liduska12 to je vymeriavací základ na jeden mesiac ?
@michellevendero ano
@liduska12 aká suma bude MD ? Keď tri mesiace bude vymeriavací základ 1825 €
@michellevendero 75% z VZ
Baby este na posledy vas prosim o overenie od 1.7nastup na zmluvu od 5.10.by som zrusila rodicak a on nastupi na md zo starsim toto bude do 25.3 vtedy bude mat 3 roky tu no v pripade ak zmluva trva mozem ja ist na rodicak a trebárs od 3.4 spravit zas tak ze pojde partner na md s mladsou alebo hned od 26.3. Tu by mal byt vymeriavací základ pocitany zo zmluvy ktora trva?a posledna otazka moze byt tato zmluva na dobu urcitu a skoncit v case poberania 2 md to je napriklad do 1.5.2019??dakujem
@kukucka100 áno chodia...
@kukucka100 nie standardne, ale chodia. netreba sa bat
@kukucka100 mihal na svojej prednaske spominal z praxe, ze ak sa v suvislosti s materskou objavia u toho isteho zamestnavatela dve zmluvy na jedneho zamestnanca, posielaju sa kontroly. Ak sa jedna o dvoch roznych zamestnavatelov tak sa to neriesi.

@majusqa77 Ved aj tak ti dali čisté tlačivo, ci sa sa mylim?