icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

kukucka100
27. jún 2018

@nadula01
@majusqa77 Ďakujem. Manžel zostal V strese. Ale tiež mu vravím že je to všetko ok.

majusqa77
27. jún 2018

@monikka22 ved najskor vybavte muzovu matersku a dodatocne si poziadaj o rp

liduska12
27. jún 2018

@monikka22 nie, nemal by byt problem. Ja som to tiez tak spravila s tym, ze som od zaciatku dalsieho mesiac poziadala o odnatie rp a ked manzelovi prislo priznanie materskej som sa znovu prihlasila a odhlasila od datumu jeho nastupu. Baby tu dokonca spominali, ze to spravili tak, ze poziadli o odnatie priamo k datumu nastupu muzovej materskej a preslo im to.

pallacinka
27. jún 2018

@majusqa77
@liduska12
@evittam
Dakuejm vam za rady, bola som na SP dnes rano a dostala som prazdne tlacivo na vypisanie plus dalsie tlaciva, priniest ich naspat mozem tiez ja, takze vsetko vybavim bez manzela. Ked som tam ale bola pred 2 tyzdnami u inej pani pri okienku, ta mi tlacivo nebola ochotna dat a vravela, ze musim prist az ked muz bude mat narok na MD. Tak to bude asi zavisiet od toho, na koho clovek natrafi.

zdenulkam
29. jún 2018

Ked chcem sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, treba sa nahlasit na socialke /tam mi povedali ze som automaticky nahlasena / alebo do mojej poistovne ? dakujem

evittam
29. jún 2018

@zdenulkam Do ZP

zdenulkam
29. jún 2018

@evittam prosim a ake dokumenty si mam doniest ?

majusqa77
29. jún 2018

@zdenulkam teoreticky ziadne. tam by si mala len vypisat cestne prehlasenie

evittam
29. jún 2018

@zdenulkam vypises ich tlacivo, OP a mozno RL pre istotu

bajka0112
1. júl 2018

Prosim Vas, kamoska ma otazocku, termin porodu ma v septembri, prve babo malo Nedavno rok. Ako to je s materskou pre jej muza? Podal si ziadost od 1.7. A chce vediet dokedy bude dostavat matersku, ci mu ju stopnu alebo tak. Dakujem

evittam
1. júl 2018

@bajka0112 A ona ide na MD? Ak ano tak od nástupu matky na MD otec zrusi poberanie MD na mladsie dieta. Btw.co uz nepockali? Mohol ísť po jej MD na MD najskor so starsim a potom s mladsim dietatom.

klaudy2803
1. júl 2018

Žienky prečitala som si 46stran z diskusie ale nepodarilo sa mi najst info , budem vďačna ak sa najde niekto ochotny mi odpisať.

Manžel sa chysta na matersku momentalne je zamestnany na TPP, nemaju velmi dobre vzťahy s konateľom, preto ma zaujima , či môže nejak ovplyvniť jeho žiadosť o matersku? Ci potrebuje nejake potvrdenie od neho . Aky je postup? V SP sa vypise nejaka ziadost? Alebo ako? Posiela sa to potom zamestnavatelovi na potvrdenie? Alebo len ako oznamenie? Ďakujem vopred za odpovede

klaudy2803
1. júl 2018

A ešte sa chcem uistiť, ak sa ja budem prehlasovat v ZP na osobi starajucu sa o dieťa do 6rokov, to môžem aj keď mam iba 1dieťa(to s ktorym ide manzel na matersku)???

majusqa77
1. júl 2018

@klaudy2803 ano - ak nechodi do skolky na viac ako 4 hodiny

liduska12
2. júl 2018

@klaudy2803 my sme to tiez riesili, hoci vztahy mali v pohode. Zamestnavatel nemoze ovplyvnit samotnu matersku, lebo na ziadost o materske iba potvrdi, kedy naposledy pracoval a opeciatkuje a podpise to. Bud to posle zamestnavatel do socialky alebo to odovzda zamestnancovi, aby si to sam odniesol do socialky. Co sa tyka rodicovskej dovolenky, aby splnil zakonne podmienky, musi mu dat oznamenie o nastupe na rodicovsku dovolenku aspon mesiac vopred pisomne. Nie je predpisana forma, je to v podstate ziadost o poskytnutie rodicovskej dovolenky. Moze poziadat o poskytnutie rodicovskej dovolenky podla par.166 ods 1 (materska davka) alebo ods 2 (RP) ak na prehlbenie starostlivosti o dieta do 3 rokov. My kedze chceme, aby isiel na dve materske nie uplne bezprostredne po sebe sme poziadali o tu podla paragrafu 166 ods. 2. Na obe ma rovnaky narok a zamestnavatel by mu to mal umoznit. Jedine co realne moze zamestnavatel ovplyvnit je jeho dalsiu pracu. To znamena, ze mu neda dohodu, pracu na zivnost alebo pracu na pracovny pomer na iny druh prace a tym padom unho pocas poberania materskej davky nebude moct pracovat. Riesenim by bolo bud ostat doma s dietatom alebo si najst pracu u ineho zamestnavatela.

klaudy2803
2. júl 2018

Takze s tou ziadostou zo socialky treba poslat zamestnavatelovi rovno aj oznamenie ze manzel ide na rodicovsku dovolenku? Treba uvadzat sj datum odkedy? Alebo je to nejak automaticky odo dna poskytnutia materskej ? Hm?

liduska12
2. júl 2018

@klaudy2803 nic nie je automaticke. Jedna vec je rodicovska dovolenka v praci a druha vec davka od socialky 🙂 my sme dali zaciatok rovnaky ale rodicovsku dovolenku do 3rokov starsej. Vratit sa moze do prace hocikedy aj ked uz neplanuje 🙂

mufka7
2. júl 2018

Ahojte, prosím aký je postup, keď manželovi končí MD a ja chcem začať poberať rodičovský príspevok?
1. Najskôr si mám ísť vypýtať zo SP papier o ukončený manželovej MD?
2. Isť na UPSVAR a požiadať o rodičovský príspevok?
3. Isť sa prehlásiť do ZP treba?

monikka22
2. júl 2018

Baby a kde ste to vybavujete ja s detmi mam trvaly inde ako priatel iny okres ked ide otec tak kam ist

evittam
2. júl 2018

@monikka22 No tam kde ma zamestnavatel otca pobočku SP

liduska12
2. júl 2018

@mufka7 ano, ano, ano 🙂

mufka7
2. júl 2018

@liduska12 ďakujem

veruska934
3. júl 2018

@majusqa77 moze chodit dieta na cely den do skolky,ak je muz na MD,ale pracuje a matka tiez pracuje?

majusqa77
3. júl 2018
denisdenis
4. júl 2018

Ahojte, prosim vas stretli ste sa niekto s tym, ze Upsvar Vam vydal potvdredie o pozastaveni RP az po vyplateni poslednej davky RP? V nasom pripade je to skoro 3 mesiace od podania ziadosti. Ziadna 30 dnova lehota. Je to prosim vas standarny postup, alebo to mozem reklamovat? Dakujem.

majusqa77
4. júl 2018

@denisdenis aj mne tak dali

lavender21
4. júl 2018

@majusqa77 a s akým papierom mám prosím ťa ísť na sociálku požiadať o materské pre manžela? Včera som poslala poštou žiadosť o odňatie RP na upsvar, manžel nastupuje na MD 2.8.

majusqa77
4. júl 2018

@lavender21 najskor si ist zobrat ziadost o materske, vypisat, pripadne potvrdit do prace a potom spat na socialku

lavender21
4. júl 2018

@majusqa77 ale tam im netreba žiadne potvrdenie že nepoberam RP?

majusqa77
4. júl 2018

@lavender21 je to priloha ku ziadosti. ja som davala najskor potvrdenu ziadost o odnatie RP, potom dodatocne ich papier. so schvalenim cakali kym som nedodala potvrdenie