Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@lavender21 neviem, zalezi kto to chyti do ruky na socialke. niekde to staci, niekde nie
@majusqa77 ďakujem pekne za info, tak uvidíme 🙂
@lavender21 nezabudnut na dohodu o prevzati starostlivosti o dieta
@majusqa77 a to bude už všetko? A vezmú mu to kdekoľvek na sociálke aj keď je zamestnávateľ v inom meste? Či to tiež závisí na koho natrafíme?
@lavender21 nam ziadost o materske posielal muzov zamestnavatel. ostatne prilohy som potom davala na pobocke v mieste nasho bydliska a posielali si to uz oni medzi sebou
Baby prosim o info☺️ 25.5. som bola na UPSVAR rusit svoj rodicak s tym, ze muz nastupuje k 4.7. na matersku. Minuly tyzden (3.7. a 4.7) mi prisli domov dva listy z UPSVAR - momentalne sme na dovolenke a pojdem na postu az o 2 tyzdne.. predpokladam ze v jednom je rozhodnuti o odobrati rodicaku, ale co ten druhy? Mate skusenost? Nechcem aby mi to celu dovcu vrtalo v hlave ci je vsetko ok. Dakujem
Baby, ešte jedna otázka mi nedá pokoj. Manžel začal pracovať 1.10.2017, teraz 2.8. ide na materskú, z čoho mu ju budú rátať? Posledné dva mesiace (jún, júl) čerpal aj OČR, tak dúfam že kvôli tomu nebude teraz nižšia...
@lavender21 Jeho VZ pre MD bude hruby príjem od 1.10.2017-31.7.2018.
@evittam ďakujem pekne za odpoveď. Takže výplatu za 7/2018 už nevezmú do úvahy? Alebo aj tá tam ešte patrí?
@lavender21 Prepáč, ale neviem ako citas co pisem. Jasne som ti napisala dátumy.
@evittam ďakujem
Ahojte prosím vas ako funguje koniec MD? 12.7. Mu konci materská kedy môžem ísť prihlásiť späť RD a co k tomu budem potrebovať pls?
@michalka91 No od 13.7., RL a potvrdenie od SP od kedy do kedy bol muz na MD.
Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť. Manželovi končí MD 16.8.2018.kedy si mam požiadať o vrátenie RP? Ďakujem
@slniecko87 riadok vyssie je odpoved od evittam, ktorej oneskorene dakujem za odpoved, zajtra sa chystam...od 17.8. to mozes ty riesit.
@evittam prosim ta ja sa este opytam, nevies nahodou ci mi to potvrdenie daju ? Ci musi ist muz somnou ?
@michalka91 Neviem
Žienky, prosim poradte postup ako začať ? Manžel ma poslať nejake oznamenie v praci mesiac dopredu ze nastupuje na matersku? Ale aky datum v tom oznameni uviest ked neviem aky mi schvalia na socialke a či vobec? Alebo to si určujeme sami datum? A ako dlho trva to schvalovanie materskej na socialke? Ďakujem za odpovede
@klaudy2803 dátum si určujete sami, najlepšie je druhý deň v mesiaci, aby si mala nárok na rodičovský príspevok, ak ho teda poberáš. Zamestnávateľovi treba mesiac vopred oznámiť písomne odchod, na profesii som našla pekný formulár. Na úrade práce požiadať o odňatie RP. Zo sociálnej poisťovne si opýtať tlačivo a to poslať zamestnávateľovi. Na tlačive je dátum, kedy zamestnanec naposledy pracoval, tak podľa mňa to skôr nepotvrdia. My máme teraz papier u zamestnávateľa, manžel nastupuje 2.8. na materskú. Na soc. poisťovni musíš dať papiere dokopy do konca mesiaca v ktorom nastupuje na materskú. Na UP sme požiadali asi 23.6. o odňatie, stále čakám na rozhodnutie.
@klaudy2803 na sociálnej poisťovni vedia pozrieť koľko dní má manžel nemocenské poistenie. Ak je to 270 dní za posledné dva roky nárok má. A môžete oznamovať zamestnávateľovi
@lavender21 a na tu zdravotke sa kedy pôjdeš nahlásiť?
@karajazviny tam sa ide až s rozhodnutím so sociálky, keď schvália materskú. Ale ja sa nechystám, ja idem na PN-ku...
@lavender21 jaaaj, ďakujem za info...bo mne od 1.8. odňali RP na môj podnet, mužovi vychádza od 6.8. materská...a v tom období sme aj na dovolenke, tak som nevedela či to nebudeme musieť nejak riešiť...a ešte sa môžem opýtať - pamätám si, keď som ja prechádzala z MD na RD, tak som sa na sociálke bola nahlásiť, tam sa niečo mení/mám tam ísť niečo prehlasovať? Vďaka
@karajazviny na zdravotnej poisťovni to určite stačí aj spätne, užite si dovolenku 😉 na sociálnej poisťovni sa opýtaj, keď pôjdete pre tlačivo, teraz neviem ako to je, kde nahlásiť.
@lavender21 ďakujem krásne za info aj za prianie k dovolenke 😊🍀
@karajazviny na zdravotke ak sa chces nahlasit ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6 rokov, musis to urobit do 8 dni od kedy budes mat tento titul
@liduska12 a prosím ťa, to sa ráta deň - odňatia rp alebo deň nástupu manžela na md...vďaka...
@karajazviny od dna nastupu manzela na md

@majusqa77 takže tú prílohu ku žiadosti pôjdem potvrdiť na úrad práce? Alebo budú so schválením čakať kým nebudem mať to rozhodnutie?