Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@lavender21 čo tym mysliš , že to skôr nepotvrdia?
@lavender21 on pracuje v tej firme uz 7rokov v kuse, takze tuto podmienku ma splnenu. Inač nemôže byť žiadny iny dôvod aby to neprešlo?
@klaudy2803 Nie
@klaudy2803 no keďže do žiadosti musia napísať kedy bol posledný deň v práci, neviem či to môžu týždeň predtým vypísať... ešte nemám info z personálneho...
@lavender21 a zamestnavatel to ma poslať na sociálku? alebo ti to dá nas5 a ty to zanesies?
A nerozumiem ako sa to má spraviť , ked ty pošleš to tlačivo zamestnavateľovi, a on to potvrdi až vtedy ak budes posledny den v práci? Ved to ešte ani nevieš či máš schválene? Ako dalej potom?
@klaudy2803 tiež mám trochu obavy, ale nemajú ti to prečo zamietnuť, keď jednoducho máš nárok 😉 je to na dohode, buď to pošle zamestnávateľ, alebo ty. Treba k tomu aj ďalšie papiere čo ti dajú na sociálnej poisťovni, to dopošleš ty, aj keď zamestnávateľ pošle žiadosť... musíš to akurát poslať na tú pobočku kde má sídlo zamestnávateľ...
@lavender21 prosimta a k akym datumom mame dat nastup na matersku? Ak by sme v pondelok 23.7. Poslali oznamenie zamestnavatelovi tak najskor 23.8. Moze nastupit na matersku, len neviem ci to ma zmysel zacat vybavovať takto koncom mesiaca, či nie je dobre od začiatku? Čo myslis?
@klaudy2803 nastup dajte od druheho dna vmesiaci..cize 2.9,aby si za ten jeden den mala narok este na rodicak ;)
@nivea777 1.9. a 2.9. tento rok vychádza na víkend, dať až od 4.9. ? A prosím ťa kedy najlepšie si dať odňať rodičovský príspevok? Mám dať už od 1.8.? alebo ako?
@klaudy2803 ja som bola tusim 2.2 ziadat o odnatie a 5.2 nastupoval muz na matersku.. chod v piatok 31.8 ze chces odnat od 2.9 lebo uz 3.9 nastupuje na MD...
@nivea777 a to nevadí, že 2.9. je nedeľa?
Prosím Vás, ako je to s manželovou prácou počas materskej? Viem že môže pracovať u toho isteho zamestnavatela na inu zmluvu, aj že môže byť zamestnaný u iného zamestnávateľa, ale JE NEJAK OVPLYVNENÁ VÝšKA ZÁROBKU?
@klaudy2803 poviers ze zamestnavatel umoznil nastup na matersku 3.9 a inu moznost ako poziadat o odnatie k 2,9 nemas.. musi byt zamestnany na inu zmluvu s inou pracovnou naplnou,vyska zarobku nie je obmedzena.. pocas materskej neplati odvody do socialky
@nivea777 neplatí odvody ani z tej ďalšej zmluvy u iného zamestnávateľa?
@klaudy2803 neplati odvody zo ziadnej zmluvy pocas poberania MD..keby mal aj 3 dalsie práce.. z tej z ktorej cerpa matersku uz duplom neplati lebo na nu nepracuje
@klaudy2803 to je uplne jedno ci 2.9. je vikend, kludne si mozete dat tento datum. Zamestnavatel nerozhoduje o materskej davke, on len potvrdi na ziadost o materske posledny den v praci zamestnanca. Vysku zarobku to ovplyvni tak, ze v skutocnosti bude mat vyssi zarobok kedze nebude odvadzat odvody pocas tohto obdobia.
Prosim Vas vymeriavaci zaklad sa vypocitava z celeho predchadzajuceho roka, že? A ako mam vypocitat rozhodujuce obdobie, teda počet dni? Chcem si to priblizne vypocitat ale manzel bol aj PN minuly rok. Ďakujem
Chcela by som sa spýtať, či je možné, aby otec poberal materskú na dvojročné dieťa, ktoré bude chodiť do jasiel. Ja nastupujem 1.9. do práce, manžel nastupuje 1.9. do novej práce, zo starej by mal nárok na materské. ďakujem
@klaudy2803 zalezi odkedy trva prac.pomer
@majusqa77 manžel je zamestnaný už 7 rokov v tej istej firme, a prosímťa ako sa vypočítava rozhodujuce obdobie ak bol v roku 2017 aj PN aj bral si napr. paragraf ked sme isli k lekarovi
Ďakujem za odpoveď. Manžel je momentálne vo výpovednej lehote, do novej práce nastupuje 1.9. Viem, že počas materskej sa výpovedná lehota prerušuje.Bolo by teda možné nastúpiť na materskú k 30.8 (piatok) a ten jeden deň si potom nechať u pôvodného zamestnávateľa preplatiť ako dovolenku? ja by som sa mala rodičovského vzdať tiež k tomu 30.8?
@klaudy2803 Hruby príjem deleno kalendarne dni bez dni PN.
@klaudy2803 za paragraf ma riadne vym.zaklad podla priemeru.
rozhodne obdobie je rok 2017. celkovy vym.zaklad pre odvody deleno pocet dni v roku minus dni na pn/ocr
@majusqa77 tým pádom vyjde vyšši vymeriavací základ? že?!
@klaudy2803 vyssi od coho?
@majusqa77 vyssi ako keby za cely rok nemal PN/OCR , takaze by bol cely rok
@klaudy2803 nie, malo by to vyjst rovnako. ved pocas PN/OCR nema ani prijem zapocitany

@liduska12 vďaka, to už budeme doma a stihame doriešiť 😊