Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ešte sa chcem spýtať: Na vybavenie manželovej materskej nám bude stačiť potvrdenie od UPSVARu, že žiadam o pozastavenie rodičáku, či je nutné čakať až na rozhodnutie? Môžu vlastne rozhodnúť o nepozastavení, veď to je blbosť či nie?
Dátumy môžu byť nasledovné? Ukončenie rodičáku k 25.7, ukončenie manželovho prac. pomeru k 31.7, začiatok MD k 2.8 a ak nový prac. pomer tak k 4.8 resp. potom, či treba čakať až do rozhodnutia o materskej?
Vopred ďakujem za Vaše rady !
@lavender21 vieš mi prosím poradiť? Manžel od 1.9 nastupuje do novej firmy, momentálne ešte pracuje na PP na dobu neurčitú. Ak chceme využiť jeho materskú, máme podať ukončenie PP dohodou k 22.8 a následne využiť ochrannú lehotu 7 dní a ísť na MD alebo teraz čo najskôr oznámiť zamestnávateľovi že od pr. 28.8 ide manžel na MD a neukonciť jeho terajší PP? Dátumov je to v poriadku? Pre mňa je ktorý dátum najvhodnejší na ukončenie RP?
@kaja01 vieš mi prosím poradiť? Manžel od 1.9 nastupuje do novej firmy, momentálne ešte pracuje na PP na dobu neurčitú. Ak chceme využiť jeho materskú, máme podať ukončenie PP dohodou k 22.8 a následne využiť ochrannú lehotu 7 dní a ísť na MD alebo teraz čo najskôr oznámiť zamestnávateľovi že od pr. 28.8 ide manžel na MD a neukonciť jeho terajší PP? Dátumovo je to v poriadku? Pre mňa je ktorý dátum najvhodnejší na ukončenie RP?
@aurora88 ale v práci už oznámil že končí? Lebo bežne je dvojmesačná výpovedná lehota a neviem či sa dohodou dá skončiť skôr, teda či mu zamestnávateľ vyjde v ústrety. Keď bude žiadať o materskú tak by mal byť ešte u starého zamestnávateľa alebo v ochrannej lehote. On vlastne ani nemusí končiť u terajšieho zamestnávateľa, môže len oznámiť odchod na materskú a začať pracovať u nového...
@aurora88 pre teba by bolo najlepšie keby manžel nastúpil na materskú 2.9. a do novej práce 3.9., aby si ešte dostala rodičovský príspevok za september. Ak sa to takto nedá vybaviť tak ti to je úplne jedno...
@lavender21 ešte nič neoznamoval,preto sa potrebujem rýchlo rozhodnúť, či poslať oznámenie o tom, že ide na MD alebo poslať žiadosť o ukončenie PP dohodou ( nemal by byť problém aj keď nebude dodržaná dvojmesačná výpovedná lehota). Ale zrejme je to jedno či si vyberieme prvý alebo druhý spôsob....a moje odhlásenie z RP by malo mať aký dátum?
@lavender21 dakujem, za odpoveď
@aurora88 aj kstatne, odporucam...
https://www.youtube.com/watch?v=gkQlqMkof0k@aurora88 pozri toto. Cca od 9:50 je podobna otazka ako u vas
@aurora88 Podla mna je najlepsie neukoncit PP, iba nastupit na rodicovsku dovolenku az do 3rokov dietata. Mohli by ste to vyuzit napriklad aj na to, ze ak by ste chceli dalsie babo tak moze ist potom ist toho isteho PP na dalsiu matersku (ak by to vyslo casovo, neviem ake velke mate dieta). Pripadne to bude mat stale ako zadne vrata keby cosi v novej praci nevyslo. A ty si daj odnat RP k hocijakemu datumu az do konca augusta, aby si uz od 1.9. nemala narok na RP. Medzitym dolozte vsetky ostatne dokumenty do socialky a ked vam pride rozhodnutie o odnati tvojho RP od septembra (trva im to cca 2tyzdne) to len doposlite a potom vam priznaju materske ak muz splna vsetky podmienky. A s tym rozhodnutim o priznani materskeho zas pojdes na upsvar a poziadas o doplatenie RP za september.
@aurora88 ak prácu neukončí v prípade že to v novej práci nebude ono, má sa kde vrátiť 😉 tých 28 týždňov mu držia miesto... Výpoveď môže dať kedykoľvek počas materskej... Takže nech oznámi napr že 28.8. ide na materskú a 1.9. môžem nastúpiť v novej...
@lavender21 musia mu drzat miesto az do 3rokov veku dietata ak poziada o rodicovsku dovolenku na prehlbenie starostlivosti o dieta podla paragrafu 166 ods. 2 ZP 🙂 ma na nu plne pravo. Pre ucely davky materske je to rodicovska dovolenka podla par. 166 ods. 1 ZP. My sme poziadali rovno o tu dlhsiu.
@liduska12 ďakujem za nové info. Tvoj príspevok čo si písala v noci som nečítala, preto som písala v podstate to isté... Len som nevedela že je možné až do troch rokov...
Ahojte, chcem sa spýtať ohľadne druhej materskej manžela.. Manžel je na MD so starším synom do dňa 30.augusta(vtedy dovŕši 3 roky) asi po mesiaci ako bol na MD začal pracovať na dohodu u druhého zamestnávateľa s tým že dohoda je uzavretá do konca roka 2018.A teraz od 1.9.2018 chce požiadať o materské na druhého syna...a moje otázky:musí zrušiť túto dohodu? Ak áno k akému dátumu? A ešte sa chcem spýtať, z ktorého obdobia mu budú vypočítava materské? Ďakujem

Ahojte, skúšam pridať príspevok ( otázku) už asi tretí krát, až teraz sa zdá, že to funguje. Má niekto skúsenosť so žiadosťou manžela o MD v ochrannej dobe? Manželovi končí pracovná zmluva k 31.7 a k 2.8 chce požiadať o MD. Jeho zamestnávateľ prejavil záujem uzavrieť s ním ďalšiu zmluvu na to isté prac. zaradenie. Pani na soc.poisťovni kde sme sa boli pýtať nám povedala, že by to mohlo byť ok, ak prejde novým výberovým konaním, že to môže teda byť aj to isté prac. zaradenie nakoľko predchádzajúca zmluva končí... Je to naozaj tak, má s tým niekto skúsenosť, lebo nezdala sa byť si istá....