Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam ďakujem za info 🙂
pri zamestnancovi urcite, ale pri szco si niesom ista.. ..este pri povinnych odvodoch mozno ano, ale pri dnp pochybujem, ze by sa stal poistencom statu
Ahojte prosím vás ak muž pôjde na materskú môžem ja dat výpoveď v praci a prihlásiť na úrade práce a požiadať o podporu ? A ak chce ist od septembra mám si ist dat odňať rodicak co najskôr a s dátumom 2.9. ?A budem mať nárok na rodicak za september?ďakujem za odpoveď
@veveronika333 vsetky tvoje otazky tu uz boli niekolkokrat zodpovedane. na vsetko je odpoved ano
@majusqa77 ďakujem
@veveronika333 ak manzel ide na md od 2.9., ty si musis dat odnat rp od 31.8, potom manzel vybavibmd a s rozhodnutim zo SP sinpoziadas o RP od 1.9. (Do 2.9.). Takyto je postup od Mihala aj z praxe mam vyskusane.
@sasesoe aha ďakujem pekne
@majusqa77 co nemusím?si odnat od 31.8.? A vadi ze 1,2 septembra je vikend tak muz musí ist tym padom na materskú od 3.9.co je pondelok?
@veveronika333 on moze ist na md kedykolvek. a ty zrusit RP ku dnu predtym
@majusqa77 tento postup odporuca aj Mihal, je to aj v tom videu, co som tu par stran dozadu davala link. Na urade mi to tiez takto kazali,lebo rozhodnutie pride vzdy ze odobrali ku koncu meaiaca a vraj sa stalo ze kvoli tomu SP zamietla MD z dovodu subehu dvoch davok. Je to byrokracia, ale istota.
@veveronika333 na md moze nastupit aj cez vikend
Bola som dnes na úrade a povedala mi ze ja keď ukončim 3.9.rp a muž od 4.9.pôjde na md.príde mi rodicak nemal by s tym byt problém.ale tu žiadosť mi teraz ani nechcela zobrať ze mam prist az na konci augusta
Ahojte chcem sa a vami este o niečom poradiť ak budete také zlaté ja chcem ukončiť rp 3.9. Manžel pojde na materskú od 4.9. Novú zmluvu mu dajú v práci od 6.9. Mne na úrade povedala ze mam prist odhlásiť az na konci augusta a to potrva kym pride rozhodnutie .ako potom budu vediet v sp ze manžel je materskej ked s tym nebudú vobec riesit kym nedame rozhodnutie o ukončení rd ?
@veveronika333 a naco to potrebuju vediet? ved im prejde prihlaska od zamestnavatela
Ahojte. Tiez sa chcem opytat, ak manzel podal ziadost o materske koncom jula (nastup 2.9.), tak kedy mam ist podat ziadost o pozastavenie rodic.prispevku? Aby ma tam ta pani zas neohucala.
@bambula2605 v priebehu augusta s terminim k 31.8. A potom s rozhodnutim zo SP vypisat ziadost o rp od 1.9. (Do 2.9 mate narok).
@sasesoe aha. A to sa teda neda, ze k 1.9., ano?
@bambula2605 kludne ti to staci zaciatkom septembra. zalezi, ako vam ponahlaju prachy z materskej
@bambula2605 RP vzdy odoberu ku koncu mesiaca, cize ak napises od 1.9.,odoberu Ti od 30.9 a tym padom ti to nemusia uznat na SP ako subech dvoch davok (neviem od coho to presne zavisi ..). Cize istota je najskor odobrat od 31.8, vybavit md a potom poziadat este raz o rp za september. Takto som to robila ja, aj odporuca Mihal.
@sasesoe a poziadat teda mozem kedy o rp za september?

@majusqa77