Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte, prosim Vas potrebujem poradit. Priatel je na matersjek s nasou dcerkou a zostavaju este 2 mesiace dokonca. Prisla mu ponuka na pracu, ale musi sa zamestnat na TPP. Moze poberat matersku aj ked bude zamestnany alebo moze byt len na dohodu? Dakujem
Ahojte, otcovi už skončila materská, ja som ukončila poberanie podpory a vraciam sa na rodičovsku dovolenku od 2.10.2018, mam nejakú povinnosť aj voči zdravotnej poisťovni? Alebo si to úrady ohlasujú medzi sebou ako mi bolo povedané na infolinke ? Na elektronickom účte dôvery totiž momentálne nemám žiadneho platiteľa, tak som sa zľakla. A tak isto treba sa prihlásiť na dôchodkové poistenie? V sociálnej poisťovni mi zamestnankyňa nevedela odpovedať lebo ze sa im teraz meni systém. Ďakujem
@majusqa77 @evittam baby, prosim vas o radu, manzel nastupuje na md od 2.11., momentalne ma viacero prac. zmluv, matersku si bude uplatnovat iba z jedneho pomeru, je to jeho hlavna praca, kde pracuje uz dlho na dobu neurcitu, ostatne su len prilezitostne (vikendova praca sezonna - futbalovy rozhodca, ma zmluvy s viacerymi futbalovymi zvazmi, ktore su len na urcite obdobie). Po nastupe na matersku si chce najst brigadu v inom podniku, v jeho praci mu nepovolia naraz cerpat matersku a zaroven pracovat na inu zmluvu. To je v podstate jedno, len sa chcem opytat, ci je vyska zarobku pocas poberania materskej nejako obmedzena, lebo dnes ked volal do futbaloveho zvazu, povedali mu, ze max. 200€ moze zarobit. Co je na tom pravdy? Je aj nejaky zakon, kde je to uvedene (aby sa mohol na nieco konkretne odvolat)? Mne sa to nejak nezda, ved kolki poberaju matersku a zaroven pracuju na plny uvazok... Dakujem.
Ahojte, viete prosim poradit? Manzel by mal ist na matersku v juli 2019. Materska sa mu bude pocitat z roku 2018? 10 mesiacov bol na RD so starsim synom, teraz november a december sa vrati do prace.materska sa bude teda pocitat iba z tychto dvoch mesiacov?
@evittam ahoj. chcem poprosiť o radu. manžel má súbežne živnosť a hlavný pracovný pomer. viem že zo živnosti môže čerpať MD, ale zamestnávateľ mu nechce urobiť novú pracovnú zmluvu. je možné byť súbežne na MD zo živnosti a naďalej pracovať u toho istého zamestnávateľa bez zmeny pracovnej zmluvy? ide o to, že on chodí na kamióne a nemôžu mu inak zadefinovať pracovnú zmluvu ako vodič. Na živnosť sme poberali prípevok a do augusta musíme platiť odvody. Preto som myslela, že živnosti čerpať MD a naďalej by chodil na kamióne. je vôbec takýto súbeh možný? ĎAKUJEM veľmi pekne
@lucinkapc1 Pokial splna podmienky naroku na MD ako SZCO tak podla mna ano.
@zalka
@majusqa77
@lucinkapc1 je to možné..
Ale odvody ako szčo platil v akom období? je tam splnená podmienka 270 dní?
@evita68 odvody platime uz druhy rok. To bude v pohode. Mne vlastne ani tak nejde o matersku ako o oslobodenie od platenia odvodov. A aby mohol nadalej normalne pracovat. Dakujem velmi pekne
Prosim vas, 18.11. konci manzelovi materska. Co je prosim mojou povinnostou? Pojdem len na UPSVAR, kde sa prihlasim, ze chcem opat poberat rodicovsky príspevok plus zdravotna poistovna? To je vsetko? Kedy tam prosim treba ist? Az po 18.11., alebo tesne pred skoncenim? Velmi pekne dakujem
@nikolale ja som bola po skončení, došla som s papierom zo SP o poberani MD od kedy do kedy. Nanovo som musela vypísať tlačivo o žiadosť o rodičovskú, takže si ho chod vziať a vypis. Chceli rodný list a číslo iban kam to budú posielať, aj keď to už všetko mali v PC. V zdravotke som ešte nebola, lebo mi vzali papier zo SP a nemám kópiu ale teta na ZP mi vtedy povedala, že môžem takto ostať kľudne do 6 roku života dieťaťa
Zienky,dokedy treba podat ziadost do SP?muz nastupi na MD od zajtra.treba uz zajtra alebo staci pondelok?
Ahojte baby... mala by som otazocku ohladne materskej pre manzela. Manžel pracuje vo firme ako zamestnanec od 10.5.2016 jeho plat brutto je cca 1300 eur/mesiac, dňa 12.6.2017 nastúpil namiesto mňa na materskú - mne bol samozrejme odobratý rodičak, na materskej bol do 25.12.2017, od 26.12.2017 , medzitým sa stal práceneschopným, na koľko mal tažký úraz kolena,.ktorý si vyžadoval plastiku a na pn-ke bol do 6.8.2018. Od 7.8.2018 znova nastupil normalne do prace. 19.9. 2018 sa nam narodilo druhe dieta a chceli by sme aby manzel zas siel na matersku namiesto mna kedze ja na nu narok nemam - neodpracovala som potrebny pocet dni. Chcela by som sa spýtať, ci ma narok na matersku opat, kedze bol v poslednych 3 rokoch aj na materskej a aj na pnke a ak ma narok tak ci bude mat vymeriavaci zaklad rovnaky (kedze sa mu plat nezmenil). Vďaka

@lavender21 JOZEF MIHAL:
Včera sa v parlamente rokovalo o novele zákona o sociálnom poistení. V rozprave som vyzval Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Vážneho aby Sociálna poisťovňa prestala šikanovať zamestnávateľov a otcov, ktorí sú na materskej. Pán Vážny sľúbil, že tejto žiadosti vyhovie, za čo mu ďakujem.
Čo je dôležité, od roku 2019 sa v zákone zavádzajú tri pozitívne zmeny pri materskej, na ktoré som dlhodobo tlačil a ďakujem ministrovi Richterovi, že ich zapracoval a presadil.
1. Materskú budú môcť súbežne poberať obaja rodičia - otec na staršie dieťa, matka na mladšie dieťa.
2. Pri reťazovom pôrode matky zamestnankyne, ktorá v predchádzajúcom roku nemala príjem, sa ďalšia materská určí z pravdepodobného vymeriavacieho základu nielen v prípade, ak matka v predchádzajúcom roku nemala príjem z dôvodu čerpania materskej alebo rodičovskej dovolenky, ale aj v prípade, kedy nemala príjem z dôvodu práceneschopnosti.
3. Pri reťazovom pôrode matky zamestnankyne nesmie byť pravdepodobný vymeriavací základ nižší, ako najvyšší vymeriavací základ z ktorého bola vypočítaná niektorá z predošlých materských z toho istého nemocenského poistenia.