Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@petricka1984 kedy presne skoncil stary pp?
@majusqa77 do 31.10.2018 bol evidovaný na úrade práce ako nezamestnany, od 1.11.je zamestnaný.
@petricka1984 a z čoho chce čerpať MD? Co bolo predtym
@petricka1984 a z coho chce cerpat materske?
@majusqa77 predpokladám, že materské sa vypočítava z predchádzajúceho roku, nie?
@petricka1984 ano, ale z akeho pp chce matersku cerpat. Lebo ak skoncil pp 30.4.2018, tak narok zanikol 7.5.2018
@petricka1984 tak ako píše
@majusqa77 tvoj manžel nemá nárok na matersku
@majusqa77 aktuálne opäť pracuje, od 1.11.2018
@petricka1984 to s tým nič nema
@petricka1984 Nárok na materskú má, len je treba pozrieť z čoho by mu bola vypočítaná.
Ahojte.mam otázku.citala som aj diskusiu o zamietnutiach MD a kebyže nahodou nám to tiež naťahujú to rozhodnutie,tak ako to bude potom v práci s priateľom? zamestnávateľ čo bude za neho vlastne platiť,iba ZP?keďže z tej starej zmluvy sa bude čakať na rozhodnutie o MD a ze to naťahujú dosť dlho.
@petricka1984 Ak robí od 1.11. u iného zamestnávateľa ako v roku 2017 a tak sa na neho bude vzťahovať §54, ods. 3 a to ak poistenie trvalo menej ako 90 dní pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky (materskej) tak rozhodujúcim obdobím je predchádzajúci kalendárny rok, ak v predchádzajúcom roku je nemocenské poistenie aspoň 90 a je to u iného zamestnávateľa ako u ktorého si uplatňuje dávku.
@kaja01 ano, u iného zamestnávateľa a nemocenské poistenie bolo určite 90dni,cely rok tam pracoval.. Takže ma nárok na materské? Ďakujem krásne
@petricka1984 áno má, ale keď bude chcieť ďalej pracovať tak po nástupe na MD musí mať nový pracovný pomer.
@kaja01 ano, bude mať prácu na dohodu. Ďakujem ešte raz
@kaja01 prosím ta, ešte jedna vec.. Môžem zajtra ísť na Upsvar s tym, že žiadam o odňatie RP od zajtrajšieho dna? A manžel by mal nástup na MD den nato?
@petricka1984 Nevidím dôvod, prečo by si nemohla.
@petricka1984 akoze planujes ze z tohto aktualneho pp ostane doma?
lebo ja uz automaticky, ze nova zmluva na ktoru pracuje a zo starej chce cerpat davku :D uz deformacia tu
@petricka1984 uz citam.. ..prepac za zmatocnu odpoved
Bola som dnes na Upsvare vybaviť odňatie RP. A v tom formulári, ktorý som vypisovala nebola vôbec možnosť uviesť datum, ku ktorému chcem to odnatie. Bol tam iba dátum, odkedy si chce druhá oprávnena osoba uplatniť nárok na matersku. Ten dátum som dala dnešný, keďže manžel už stihol vyplniť žiadosť o materské do SP a tam uviedol dnešný datum. Pýtala som sa tety, že ten dátum tam chyba a ze ci to automaticky nahodia do systému, že k 13temu novembru žiadam odňatie a ona ze ano, ze mali by to tak spravit. No pre istotu tam ešte v piatok zavolam, či je všetko ok.

@petricka1984 myslím, že nemôže nastúpiť, keď už má nový pomer. Ten by musel začať až po nástupe na MD