Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam ved potom budem musiet byt samoplatca
Baby, prosím vás, ak by chcel ísť otec dieťaťa na materskú a popri tom pracovať u iného zamestnávateľa kedy tam vie najskôr nastúpiť?
(doba vybavovania na úradoch, treba čakať najprv na rozhodnutie zo soc poisťovne a až potom sa zamestnať? môže sa v tej druhej práci zamestnať normálne na plný úväzok a dobu neurčitu?)
@ala_26 pozri si diskusiu Otec na materskej-zamietnuté prípady. Pokiaľ prevezme dieťa do starostlivosti len fiktívne, sociálna poisťovňa mu to zamietne. Vyplatí len za tie dni, kedy reálne prevzal starostlivosť a teda nepracoval na plný úväzok.
@moninka198 Presne tak ak mate len jedno dieťa.
@lavender21 ďakujem pekne, to som potrebovala nájsť 🙂
Baby a este muz ma podane na matersku na syna ten bude mat 3 roky 25.3 od 26.3 chce nastúpiť na matersku s malou otazka kedy zacat vybavovat tu 2 matersku
Ahojte,chcela by som sa opýtať, malý má 2roky a nastupuje od januára do škôlky,je možné aby manžel v apríli žiadal o materskú aj keď bude malý chodiť do škôlky? Schvália mu to? Ďakujem
Ahojte dnes prisiel papier od SP a stretli ste sa niektora a tym ze v 1 obalke prislo ze rozhodnuyie o tom ze schvaluju materske a zaroven v tej istej obalke na inom liste ze ziadaju o zaslanie pracovnej zmluvy ???? To jako co ?čo dalej robit ?
Viem ze za tu davnejsie riešilo , ale zasielali ste tie co od Vas žiadali ? Muz je proti tomu aj ja samozrejme.
Viete mi prosim poradit ake datumy uviest ked muz nastupi 7.1.2019 na MD s tym, ze bude dalej pracovat. Rodicak si dam stopnut k 2.1.2019 a novu zmluvu dat s rovnakym datumon ako je nastup na MD ci treba dat neskorsi datum? Dakujem za odpoved.
@zuzka56 pozri si aj diskusiu Otec na materskej-zamietnuté prípady. Od toho dňa, kedy začne pracovať po nástupe na materskú, sociálna poisťovňa pravdepodobne stopne vyplácanie materskej. Prečo si dáš stopnúť rodičák k 2.1., ak ide až 7.1. na materskú? Daj si k 6.1.... sociálna poisťovňa bude chcieť vidieť novú pracovnú zmluvu, aby zhodnotili či naozaj prevzal starostlivosť o dieťa...
@lavender21 dakujem za odpoved. Citala som si prispevky v zamietnutych pripadoch len tam skor riesia odvolanie. Rodicak si dam stopnut k 6.1.19 a 7.1. bude nastup na MD. Len tu novu PZ si muz chce dat subezne s nastupom na MD. Nerada by som bola ak by nam to kvoli datumu zamietli. Pani na SP pozaduje staru a novu PZ na preskumanie prac casu...no uvidime co tetusky v SP vydumaju pri studovani PZ.

@moninka198 Tak ako poistenec štátu môže byt len jeden z rodicov od 30.12.