icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

anka3x3
19. jan 2019

Mám ešte aj ja otázku, skúšala som aj v iných diskusiách nájsť, ale tu mi asi budete vedieť najlepšie poradiť. Uvažujem správne, že ak manžel poberá materské od 27.8.,(dovtedy som ja poberala RP) v ročnom zúčtovaní dane za rok 2018 si môže na mňa uplatniť NČZD za 8 mesiacov? Ďakujem Vám krásne 🌷

denisdenis
Autor odpoveď zmazal
luliu
19. jan 2019

@denisdenis nie, je to tvoja povinnosť, ty sa musíš ísť zahlasit, oni sa neozvu, možno až s nedoplatkom a penale

denisdenis
Autor odpoveď zmazal
luliu
19. jan 2019

@denisdenis je tvoja povinnosť sa nahlasit

mamina321
19. jan 2019

@denisdenis tiež som sa bola sama osobne prihlásiť.

jana005
19. jan 2019

@denisdenis ja som sa bola nahlásiť ako samoplatca,ale asi pôjdem na tie dva mesiace na úrad práce,tak potom im zanesiem papier,že som na úrade práce

kaja01
19. jan 2019

@denisdenis Choď sa nahlásiť, zdravotné poisťovne nedávajú pokuty za to, že sa prihlásiš neskôr.

lily1983
19. jan 2019

@anka3x3 v ktorej zp si? Lebo ja nepoberam rodičák,muž je na materskej ale pracuje na dohodu a povedali mi v unione že naďalej platí za mňa štát....pozerala.to podľa môjho rodného
čísla..hovory majú monitorované..tak snáď by netrepala.co myslíte?

lily1983
19. jan 2019

A trvá mi TP..

luliu
19. jan 2019

@lily1983 ak mate len jedno dieťa musíš za seba platiť ZP, nemôžete byť obaja poistencom štátu na to isté dieťa. Ak otec poberá materskú, ty si musíš odvody platiť. A pani na telefóne nič neznamena

lavender21
19. jan 2019

@luliu ale posledné dni sa to tu riešilo, že ak muž pracuje, tak nie je poistencom štátu a môže ním byť teda žena. Ale to asi ani v poisťovni nemajú ujasnené čo v tomto prípade...
@lily1983

luliu
19. jan 2019

@lavender21 to je len teória, prax je iná, aspoň čo som citala

lily1983
19. jan 2019

@luliu veď ak muž pracuje nie je poistencom štátu..

bobbena
19. jan 2019

Prosim vás žienky, už som to tu čítala ale chcem sa uistiť- môžem na žiadosť o MD napísať dátum prevzatia aj keď to vychádza na sobotu, resp. nedeľu áno?

luliu
19. jan 2019

@lily1983 rob ako myslis

lily1983
19. jan 2019

@luliu skúsim..

luliu
19. jan 2019

@lily1983 len potom tu neplac aké nedoplatky musíte zaplatiť 😉

sonka26
19. jan 2019

@lily1983 Pýtala som sa kamarátky, ktorá pracuje na zdravotnej poisťovni, a odpoveď je taká, ako píšu žienky predo mnou. Ak otec poberá materskú, nemôže byť matka prihlásená na to isté dieťa, hoci je muž v ďalšom pracovnom pomere. Žena sa musí prihlásiť ako samoplatca.

lily1983
20. jan 2019

@luliu ja nie som z tých čo by tu vyplakavala a sťažovala sa, som si plne vedomá svojích činov😉

lily1983
20. jan 2019

@sonka26 ďakujem.. tiež to bola pracovníčka ZP čo mi povedala opak..ale ja tam pôjdem osobne ešte určite 😉

evittam
20. jan 2019

@lily1983 To nevadí, ako si si mohla prečítať vyssie od
@anka3x3 ,ktora to dostala pisomne. A zakon plati rovnako pre vsetkych. Bola to len teória. Cize naďalej platí čo tu piseme dookola. Musis sa nahlasit ako samoplatca.

evittam
20. jan 2019

@anka3x3 Ano za 8mesiacov

evittam
20. jan 2019

@lily1983 Si pytaj nech ti da pisomne co ti povie.

anka3x3
20. jan 2019

@lily1983 ja som v dôvere. Aj mne v elektronickej pobočke svietilo, že platí štát. V zákone je povinnosť do 8 dní nahlásiť zmenu. Keď som si v januári v ZP overovala situáciu, odpísali, že som podľa zákona povinná sa prihlásiť ako samoplatiteĺ, aj napriek tomu, že manžel odvody do ZP odvádza. Každá poisťovňa si to vysvetlila asi po svojom.

evittam
20. jan 2019

@anka3x3 No lenže tu nejde o "vysvetlenie po svojom" ale o zakon.😉

because
21. jan 2019

Dobry den, prosim vas o usmernenie . Pokial bude manzel ziadat o MD, ja spravím vsetko tak ako treba,vezmu mi RP, ale budem s dietatom doma. A do 3 rokov dietata budem mat druhy porod tak stale spadam do tzv retazoveho porodu?
Som v prac. Pomere ktory stale trva.
Vdaka

luliu
21. jan 2019

@because áno samozrejme. Ale keď bude otec na MD, tak si musíš za seba platiť ZP. A RP si musíš dat odobrať ty

because
21. jan 2019

@luliu ano, s tymto počítam. Len som si to chcela pooverovat zo vsetkyvh stran aj do buducnosti. Dakujem

dai
21. jan 2019

@denisdenis potichu? 🙂 ved na koniku sa to rieši v milión témach už asi 2 mesiace... Detto v každých novinách o tom milión článkov... To ako by si ešte čakala ze dajú matkám vedieť? Každej osobne na návšteve, či ako? 🙂