Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Neviete mi prosim poradit? Manzel ide od 4.3. na matersku, ja som bola 27.2. na UP poziadat o odnatie RP ku dnu 3.3., tetuska tam mi povedala, ze rozhodnutie mi pride postou (dala mi prefotenu moju ziadost o odnatie RP, aj pre manzela potvrdenie, ze nepoberal RP), muz to bol vsetko zaniest aj so ziadostou o matersku este ten den na SP, len sa neopytal, ci treba potom este dodatocne priniest rozhodnnutie o odnati RP (a pani tam mu nic k tomu nepovedala, vzala vsetky papiere a dovi).
Ahojte chcem sa spýtať, manžel je na materskej so starším synom v apríli dovrsi 3r ja som sa nahlaisla na zdravotné starostlivosť o dieťa do 6r s mladšou dcerkou,
manžel pôjde na materskú v apríli na mladšiu dcerku , môžem byť nahlásená aj ja na dcérku ako starostlivosť do 6r keď si budem platiť ZP(som zamestnaná ale som RD), syn nastupuje na celý deň do škôlky už(ešte mohla by som jeho nahlásiť na urade že chodí na 4 hod)a by chodil na celý deň do škôlky kontrolujú to nejak?
@nicoll2212 Urad dochádzka nezaujima. Ide o ZP. Keď chces zavádzat zavadzaj a nepotrebujes odobrenie zien na MK. Ked si ta ZP skontroluje zaplatis všetko aj so spätnou platnosťou. Vela stastia. Neviem co by ste este chceli...
@evittam práveže nechcem zavádzať viem že tak môžem urobiť ale nechfem a nevedela som že či môžme byť na jedno dieťa spolu s tým že ja si budem platiť ZP, až tu som sa to dočítala tak si to overujem či som to dobre pochopila.
@klaudy2803 tiež ma to záujima čo všetko treba vybaviť keď skončí otcovi materská a ja chcem poberať rodičovský... viem že treba znovu požiadať na upsvar o rodičovský plus doložiť zo SP že mužovi skončila materská a ja nepoberám materskú. A v ZP mi kázala prísť po skončení otcovej materskej tiež s dokladom zo soc. poisťovni.
Ale mna skôr zaujíma či treba niečo v SP , tam neviem.
@jarka_ch najskor by som sa pytala v praci a potom znovu v zdravotke ako je mozne ze im ukazuje ze zamestnavatel plati za teba zdravotku ked si na rodicovskej..ja mam napr.este dohodu a iba ta im vyskocila..pokial si poberala rodicak ukazuje im urad. Ja som si vypisala tlacivo samoplatca a doplatila dni za ktore z dohody zamna nevykazuju.
ahoj, ak chce otec nastupit na matersku 1.4. ochrannej dobe po ukonceni TPP 31.3. Tak na ziadosti cast D nadalej vyplna zamestnavatel len nevyplni kolonku "Materska dovolenka poskytnuta od"? dakujem
Ahojte dievčatá, poprosím vás poraďte... manžel by mal nastúpiť na materskú 2.4.2019. je možné, aby si od toho istého dátumu založil živnosť? Alebo je preňho výhodnejšie robiť na dohodu (max.4hod.) u toho istého zamestnávateľa (na inú prác.poziciu)? ďakujem za každé info
Ahojte, pls tie, ktorym manzel nastupil na MD pocss mesiaca, odkedy ste sa registrovali na ZP? Od toho isteho dna alebo az od prveho dna dalsieho, kedy ste uz nemali RP? Vdaka
Ahojte. Manzel pracuje na TPP. Ak napriklad od 1.6.2019 nastupi na matersku a od 1.8.2019 sa zamestna u uplne ineho zamestnavatela na TPP, zrusia mu tu matersku?
Mal by vlastne dva TPP, z jedneho by cerpal matersku a z druheho mzdu. Da sa to tak?
Ahojte, chcela by som sa informovať, ci bude moct muz poberat matersku na syna od augusta, ak syn teraz chodi do jasli a poberame prispevok na starostlivost o dieta? samozrejme od augusta by sme poziadali o zrusenie prispevku na dieta. Dakujem za info.

ahojte,tak pani v poisťovni ma ani tentokrát neprihlásila ako samoplatcu.Že keď som zamestnaná nemôžem si platiť sama.🤔Tak ja už neviem. 😔