icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
26. apr 2017

@evittam tusim dochodkove ale plati stat iba jednemu rodicovi. To neviem...

evittam
26. apr 2017

@majusqa77 Sice tiez pravda.....

stryel
26. apr 2017

@evittam ked som mu volala, pisomne oznamenie vtedy nechcel, udajne len potreboval vediet datum ukoncenia materskej a zaciatku rodicovskej.
Neviem, mozno aj on v tom ma este misung, kedze som jeho prva zamestnankyna, co ma dieta.

stryel
26. apr 2017

@evittam z dochodkoveho poistenia som odhlasena

evittam
26. apr 2017

@stryel Ty sa nemas riadit tym co on chce alebo nie! Ty sa riad zakonom a spln si svoju povinnost. A to pisomne dorucit zamestnavatelovi oznamenie o prechode z MD na RD. On moze mat "gulas" aky chce. Toto potrebuje jeho ekonomka/mzdarka... Co ked ti povie,ze o nicom nevedel?! A osoba co ma na starosti jeho mzdy bude musiet okr.ineho opravit vykazy do SP a ZP ak nema info,ze si na RD....
"Zboznujem" takychto podnikatelov, potom ma len uctovnicka problemy a este nakoniec z nej spravi sprostu lebo on si nevie zapamätať co mu niekto povedal vcera-cest vynimkam.

kaja01
26. apr 2017

@stryel Ty si musíš oznámenie na zdravotnú poisťovňu riešiť na pobočke prislúchajúcej tvojmu trvalému pobytu, ústredie v Bratislave s tebou nič nemá.

evittam
26. apr 2017

@stryel A podla toho co ti prislo-to ti prislo akou formou?- tak to vyzera tak,ze pan podnikatel nuznal za vhodne informovat mzdarku o skutočnosti,ktoru s tebou prebral po telefone. Takeho podnikatela by som nakopala.......

kaja01
26. apr 2017

@evittam Ja som sa za 18 rokov práce účtovníčky ešte nestretla s mamičkou, ktorá by svojmu zamestnávateľovi písomne oznámila, že prechádza z materskej dovolenky na rodičovskú, keď potom s mamičkami volám, tak oni si nepamätajú kedy presne to bolo. Tak ako účtovníčka si najprv musím vypočítať kedy končia a potom si to overujem na sociálke.

evittam
26. apr 2017

*neuznal

stryel
26. apr 2017

@evittam hej, fakt sa v tom nevyzna...este stale si mysli, ze socialka vie dat potvrdenie o rodicovskej dovolenke a okrem ineho, ked som mu niesla oznamenie o tehotenstve, tak na mna pozeral, ze na co mu to vobec bude. A teda tym sa aj vysvetluje, preco ma na neho ekonomka stale nervy a uz mu chce dat vypoved.

stryel
26. apr 2017

@kaja01 no ja uz fakt neviem, pani na infolinke nakoniec povedala, ze take veci sa mozu aj poslat postou alebo elektronicky, aby sme nemuseli chodit na pobocku.

evittam
26. apr 2017

@kaja01 No tak to je tvoj problem,ze to ako uctovnicka tolerujes. Zamestnankyňa je povinna pisomne oznamit -poziadat zamestnavatela o RD (skoncenie MD a nastup na RD). Ten na zaklade zakona je povinny ziadosti vyhoviet. To by si mala ako uctovnicka vediet. Upravuje to ZP.😉
Robis zbytocnu pracu navyse.

majusqa77
26. apr 2017

@evittam u nas sa to pise rovno do oznanenia o tehu

evittam
26. apr 2017

@majusqa77 Aj tak sa da.😉 Ale nech mi nikto nehovorí,ze ja bez nejakeho dokladu som povinna vypocitavat a zistovat kade tade co mi je povinny oznamit niekto iny....A potom sa budu stazovat ale svoje povinnosti si splnit to nie...

kaja01
26. apr 2017

@evittam Jasne, ze nie som povinna, ale ked mi to zamestnankyna neposle a neoznami, tak mam dokedy cakat. Sama vidis aj v tejto diskusii aky je problem vysvetlit rozdiel medzi RP a RD. Jednoduchsie a rychlejsie je ked si to vypocitam ako niekomu vysvetlovat co potrebujem.

evittam
26. apr 2017

@kaja01 Tak ak sa na to divas takto tak nemam k tomu co dodat.

evittam
26. apr 2017

@kaja01 Ja by som maximalne zavolala dotycnej "dame" nech je taka laskava s doruci mi oznamenie-ziadost o nastup na RD s presnymi datumami
😉. Ide tu o jej dochodok.....

evittam
26. apr 2017

@evittam Za mna nikto nic nikdy nespravil. A ja som si tiez podobne veci "odtrpela", velmi dobre viem o com pises. Ale rokmi som prisla na to,ze sa to naozaj nevyplaca.....😉

evittam
26. apr 2017

@kaja01
A ake vysvetlovanie-potvrdenie kedy jej koncila MD doma ma (teda ak samozrejme neodovzdala original k ziadosti o RP) a kedy jej zacala RD ak nevie nech si to vybeha....😋

ivet1987
27. apr 2017

@evittam ne jsem normálně na rodičovské dovolené

ivet1987
27. apr 2017

@evittam dala jsem papír od doktorky kdy nastupuju na mateřskou a v práci jim vyplnila papír o rodičovské dovolené, do kdy budu doma, tedy do 3 let dítěte

evittam
27. apr 2017

@ivet1987 No tak ale ty tu pleties hrusky s jablkami....Nieco ine je RD a nieco ine RP. Ty si stale na rodicovskej dovolenke.

evittam
27. apr 2017

@ivet1987 No ved to je aj u nas tak
😉

evittam
27. apr 2017

@evittam Len sa pobera RP az do 3rokov veku dieťaťa. My nemame moznost si vybrat ako dlho poberat RP a koľko.😉

evittam
27. apr 2017
ivet1987
27. apr 2017

@evittam ja nic nepletu ja vim o co jde, ja odpovídala na příspěvek zda chodit na pojišťovnu když mi skončí rodičovský příspěvek, ale stále jsem na rodičovské dovolené.

ivet1987
27. apr 2017

@evittam jo tak pokud nemáte možnost si dat kolik a jak dlouho čerpat tak to je jiná 🙂

evittam
27. apr 2017

@ivet1987 No ved to sme aj napisali.😉 RD a RP su dve rozdielne veci. Ona moze byt nadalej na RD aj bez poberania RP.

corazon76
3. máj 2017

@alenka008 ahoj, mozem sa opytat ako vam to nakoniec dali? Ci k tomu 02.05. alebo ku koncu mesiaca...dakujem 🙂

corazon76
3. máj 2017

@majusqa77 ahoj, vidim, ze sa dost vyznas, mozem poprosit radu? Je tu tolko informacii, ako tak som pochopila ten system, Rozmyslam, az ma hlava rozbolela 🙂 Chcela by som sa ta opytat. Ked muz (SZCO) dava ziadost o materske napr. k 10.05., tak tu ziadost musi dorucit do soc.poistovne pred tym datumom? Alebo moze aj po... ide o to, ze muz ma trvaly pobyt 400km odtialto a nechce sa nam cestovat horedole niekolkokrat... tak aby sme sa dohodli, ze k akemu datumu a pripravili potrebne papiere... a ja ked poziadam o odnatie RP, papier o tom mi daju hned, alebo maju na to nejaku lehotu? Dakujem.