Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@stryel Ty sa nemas riadit tym co on chce alebo nie! Ty sa riad zakonom a spln si svoju povinnost. A to pisomne dorucit zamestnavatelovi oznamenie o prechode z MD na RD. On moze mat "gulas" aky chce. Toto potrebuje jeho ekonomka/mzdarka... Co ked ti povie,ze o nicom nevedel?! A osoba co ma na starosti jeho mzdy bude musiet okr.ineho opravit vykazy do SP a ZP ak nema info,ze si na RD....
"Zboznujem" takychto podnikatelov, potom ma len uctovnicka problemy a este nakoniec z nej spravi sprostu lebo on si nevie zapamätať co mu niekto povedal vcera-cest vynimkam.
@evittam Ja som sa za 18 rokov práce účtovníčky ešte nestretla s mamičkou, ktorá by svojmu zamestnávateľovi písomne oznámila, že prechádza z materskej dovolenky na rodičovskú, keď potom s mamičkami volám, tak oni si nepamätajú kedy presne to bolo. Tak ako účtovníčka si najprv musím vypočítať kedy končia a potom si to overujem na sociálke.
*neuznal
@evittam hej, fakt sa v tom nevyzna...este stale si mysli, ze socialka vie dat potvrdenie o rodicovskej dovolenke a okrem ineho, ked som mu niesla oznamenie o tehotenstve, tak na mna pozeral, ze na co mu to vobec bude. A teda tym sa aj vysvetluje, preco ma na neho ekonomka stale nervy a uz mu chce dat vypoved.
@kaja01 No tak to je tvoj problem,ze to ako uctovnicka tolerujes. Zamestnankyňa je povinna pisomne oznamit -poziadat zamestnavatela o RD (skoncenie MD a nastup na RD). Ten na zaklade zakona je povinny ziadosti vyhoviet. To by si mala ako uctovnicka vediet. Upravuje to ZP.😉
Robis zbytocnu pracu navyse.
@majusqa77 ahoj, vidim, ze sa dost vyznas, mozem poprosit radu? Je tu tolko informacii, ako tak som pochopila ten system, Rozmyslam, az ma hlava rozbolela 🙂 Chcela by som sa ta opytat. Ked muz (SZCO) dava ziadost o materske napr. k 10.05., tak tu ziadost musi dorucit do soc.poistovne pred tym datumom? Alebo moze aj po... ide o to, ze muz ma trvaly pobyt 400km odtialto a nechce sa nam cestovat horedole niekolkokrat... tak aby sme sa dohodli, ze k akemu datumu a pripravili potrebne papiere... a ja ked poziadam o odnatie RP, papier o tom mi daju hned, alebo maju na to nejaku lehotu? Dakujem.

@evittam tusim dochodkove ale plati stat iba jednemu rodicovi. To neviem...