icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
10. máj 2017

@januskazv odfot mi to odovodnenie pls ak mozes.. ..lebo ak mas aj tam, ze k 1.6., tak ti muz nedostane za maj matersku

januskazv
10. máj 2017

Na konci je este napisane ze teda posledny rodicovsky bude vyplateny za cely kalendarny mesiac 5/2017

majusqa77
10. máj 2017

@januskazv ved tam mas, ze od 14.5. sa odnima 🙂 🙂 🙂 ale inak neviem, ci treba hned, alebo az potom. kazdopadne, ci tam pojdes teraz, alebo v juni je to jedno, oni ta prihlasia aj uz teraz, aj dodatocne. skor si treba dochodkove vyriesit...

januskazv
10. máj 2017

@majusqa77 a dochodkove ako? bolo mi povedane, ze to mi plynie normalne dalej, ak sa nezamestnam, az do 6 rokov dietata

majusqa77
10. máj 2017

@januskazv dochodkove plati stat bud len tebe, alebo len muzovi, nie obom, takze sa treba dohodnut, ktory z vas dvoch "strati" 28tyzdnov

januskazv
10. máj 2017

@majusqa77 takže sa musím ísť odhlásiť na SP z dôchodkového?

majusqa77
10. máj 2017
januskazv
10. máj 2017

@majusqa77 tomuto trošku nerozumiem, lebo mi bolo povedané, že keďže sa z RD neodhlasujem, len RP, tak dôchodkové za mňa naďalej platí štát.. a mužovi sa bude dôchodkové sťahovať ako odvod z tej novej zmluvy, nie?

majusqa77
10. máj 2017

@januskazv ja viem tak, ze dochodkove plati stat na 1 dieta len jednemu rodicovi. muz ak pracuje popri md, tak odvody do socialky neodvadza. ale skus si dat podnet na socialku

januskazv
10. máj 2017

@majusqa77 skúsim

majusqa77
11. máj 2017

@januskazv podľa § 15 ods.1 písm. c) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (ďalej len „zákon“) v znení neskorších predpisov je povinne dôchodkovo poistená fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ak nie je dôchodkovo poistená podľa písmen a) alebo b), nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok (ďalej len „dôchodkový vek”) a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti,
Podľa § 22 ods. 1 zákona, ak sa o dieťa uvedené v § 15 ods. 1 písm. c) zákona v tom istom období riadne stará viac fyzických osôb uvedených v § 15 ods. 2 zákona, povinné dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti vznikne fyzickej osobe, ktorá podá prihlášku na dôchodkové poistenie ako prvá.
Podľa § 128 ods. 5 zákona štát platí poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za fyzické osoby uvedené v § 15 ods. 1 písm. c) až e) zákona a za fyzickú osobu uvedenú v § 15 ods. 1 písm. a) a b) zákona v období, v ktorom sa jej poskytuje materské.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že v období, keď za otca dieťa dôchodkové poistenie platí štát podľa § 128 ods. 5 zákona (t. j. v období, keď je zamestnaný - čerpá rodičovskú dovolenku a má nárok na materské) môže byť matka dieťaťa zároveň prihlásená na dôchodkové poistenie podľa § 15 ods. 1 písm. c) zákona. Ustanovenie § 22 ods. 1 zákona upravuje len situáciu, kedy by sa na povinné dôchodkové poistenie podľa § 15 ods. 1 písm. c) zákona mohlo prihlásiť viac oprávnených osôb.

corazon76
11. máj 2017

@januskazv ahoj, mozem sa opytat?...my by sme to chceli tiez riesit v polke mesiaca... ked tvoj manzel od 15.5. nastupuje na MD a v rozhodnuti ti prislo, ze ho odnimaju od 01.06., bude mat on vyplatenu matersku aj za maj od toho 15teho? alebo az od 01.06. ...viem, ze to uvidis az v juni, ale ci ste sa nahodou neiformovali na socialke... Dakujem 🙂

januskazv
11. máj 2017

@majusqa77 ok, toto sme už vyriešili, mne bude dôchodkové plynúť ďalej a muž poistený nebude..
dnes som ale bola vo VŠZP a nastal problém, že nemôžeme mať obaja zdravotné platené štátom na jedno dieťa..keď som povedala, že to mám overené z BA, tak mi síce dala tlačivá, ale že si to mám ísť dať potvrdiť na SP, že mám pýtať "doklad o nahlásení POV 07" na dieťa, s ktorým bude muž na MD..že ak mi to dajú, potom mi to spravia aj oni..tak ja teraz neviem..

januskazv
11. máj 2017

@corazon76 ahoj, zatiaľ neinformovali, ale zajtra tam budem musieť ísť tak sa spýtam a dám vedieť 🙂

kaja01
11. máj 2017

@januskazv Čo je POV 07. Pozri zavolaj si na ústredie VŠZP a vysvetli im čo sa deje, že manžel nastúpil na MD a ty čerpáš v zamestnaní RD a v zdravotke ťa nechcú poistiť ako osobu, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov. A keď ti povie, že ťa musia prihlásiť, tak sa ich spýtať kedy si konečne doškolia personál na pobočkách.

corazon76
11. máj 2017

@januskazv Dakujem 🙂 Tak potom mi prosim napis...

sorciera24
11. máj 2017

@corazon76 bude mat vyplatunu od datumu, ako anstupil na MD....moj nstupil na MD od 6.2., ja som si dla rodicak odnat k 5.2........odnali ho od 1.3.....kedze aj za 1 den v mesiaci mas narok na RP, manzel normalne poberal materske od 6.2. a ja som este za februar dostala RP...je to normalne v sulade so zakonom......

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 RD čerpám, ale nie som zamestnaná..zamestnankyňa volala dákemu chlapovi, neviem, či na ústredie a že si mám ísť po ten doklad od SP..to ako čo s tým má sociálka?
..idem tam skúsiť zavolať, len už sa bojím, že mi povedia to isté, už mám toho plné zuby..

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 prosím ťa, to mám volať na call centrum, alebo máš nejaké iné tč? lebo iné mi nenašlo..

kaja01
11. máj 2017

@januskazv Ale čerpať RD môžeš jedine vtedy keď si zamestnaná, kde čerpáš RD?

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 keď som nastúpila na prvú MD, bola som zamestnaná na dobu určitú, prešla som na RD a zmluva mi vtedy vypršala..pri druhej som už nárok na MD nemala, takže som súvisle prešla len na RD s mladšou

corazon76
11. máj 2017

@sorciera24 Dakujem za info 🙂

elizabet100
11. máj 2017

@januskazv a prečo sa neprihlásiš na to staršie dieťa, ako osoba starajúca sa o dieťa do 6. rokov? Mala by si poriešené aj SP, aj ZP.😉

kaja01
11. máj 2017

@januskazv Ty si súvisle prešla na poberanie RP, nečerpáš RD nikde, takže momentálne si nezamestnaná, tak by si sa mala zaevidovať na úrad práce. Tu si nie som istá či sa môžeš zahlásiť na zdravotke ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, čiste teoreticky asi áno, ale 100% sa vyjadriť neviem.

januskazv
11. máj 2017

@elizabet100 lebo staršia chodí od 2,5 roka normálne do škôlky, takže asi ťažko sa o ňu môžem starať celý deň

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 aha, ok..lebo som sa tu na to pýtala pár strán dozadu a bolo mi napísané, že je to jedno či som zamestnaná alebo nie..nevieš mi prosím dať to číslo na ústredie všzp, aby som si to overila, alebo len na to callcentrum mám volať? ďakujem

kaja01
11. máj 2017

@januskazv Volaj len na callcentrum. Ja si myslím, že by ťa mali prihlásiť z toho dôvodu, to na čo sa odvolávajú, že o jedno dieťa sa nemôžu strať obidvaja rodičia, nikde v zákone nie je napísané. Ale fakt je ten, že ženy na pobočkách nie sú znalé zákona.

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 No tak som sa tam teraz dovolala, pani mi povedala, že jasné, je to možné, to že načo ma poslali na SP vôbec nechápala. Ospravedlnila sa mi, že ma nevybavili na pobočke a že teda si mám tlačivá vypísať a poslať im to rovno mailom.

kaja01
11. máj 2017

@januskazv Ja to vravím, že tie ženy na pobočke sú neznalé zákona. Ono najhoršie je, že človek ktorý nevie ako to má byť jej uverí. Ja by som pani na Callcentre ešte povedala, že by bolo vhodné vyškoliť si personál na pobočkách.

januskazv
11. máj 2017

@kaja01 povedala mi, že ona s tým nič nemá...