icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

janka107101
21. jún 2017

@kaja01 mozem sa aj ja opytat... manzel pracuje no od 10.1.2017 menil pracu kde ma aj lepsi prijem, no konci niekedy koncom augusta a od septembra by sme chceli aby siel na matersku. Pred tym v roku 2016 mal mensi prijem v jeho pripade je teda lepsie ist na matersku az v tej lehote 7 dni? Dobre tomu rozumiem? Velka vdaka za odpoved 😊

kaja01
21. jún 2017

@janka107101 To si zle pochopila, rozhodujúce obdobie na výpočet materskej je vždy predchádzajúci rok a keďže tej pani čo sa pýtala tak manžel končil 31.12. tak tam sa dá kalkulovať že či ísť v starom roku alebo v novom roku na materskú. Vo vašom prípade, keďže je zamestnaný od 10.1.2017 (dúfam, že u iného zamestnávateľa) tak on bude mať rozhodujúce obdobie od 10.1.2017 - do nástupu na MD.

majusqa77
21. jún 2017

suhlas s @kaja01 . akuratze nie do nastupu na MD, ale do posledneho dna v mesiaci pred nastupom na MD

janka107101
21. jún 2017

@kaja01
@majusqa77 dakujem 😊

kocurikv
21. jún 2017

@majusqa77 zamestnávateľ zabúdla som napísať. Lebo manžel už to ma potvrdené ale aby mali aj oni doklad tak chu aby sa odvolal na zakon lebo oni už tam takú nejakú žiadosť majú..

ayaska
22. jún 2017

Poradite? Odnali mi rodicak od 1.7 nie od 15teho ako som ziadala, a teraz musi ten papier muz zobrat na socialku. Taze musi si zmenit on svoju matersku od 1. Ze a este aj ja musim ist na zdravotku? Kedze som im povedlaa ze 15teho mi konci rodicak ci to uz nechat tak. Hnusaci nevem preco dali od prveho.

9lf9
22. jún 2017

@ayaska lebo podla zakona ked sa splni 1 den v mesiaci tak je narok na cely mesiac a odnat sa da len k 1 dnu v mesiaci ale v odovodneni mate urcite pisany dovod odnatie, ze si manzel pozuiadal o materske ku dnu 15.6

ayaska
22. jún 2017

@9lf9 ee nemam tam nic s muzovou materskou a jemu to na socialke s takym datumom nevezmu, asi budem sa musiet ist spytat aj na urad aj na socialku. Mozno keby tam bola taka poznamka ako vravite bolo by to ok.

majusqa77
22. jún 2017

@ayaska co mas presne vo vyroku rozhodnutia? ze na zaklade coho odnimaju RP?

9lf9
22. jún 2017

@ayaska a co ste pisali do ziadosti o odnatie ako dovod, ved tam ste to mali uviest a bolo byt... ziadam o odnatie RP na dieta xy z dovodu, ze manzel od datumu xy nastupuje na matersku.

ayaska
22. jún 2017

@majusqa77 iba ze na ziadost opravnenej osoby, na ziadosti som nemala nic s muzovou materskou. To bola asi chyba doslaka. :(

majusqa77
22. jún 2017

@ayaska na ziadost zo dna? k? ...alebo si mala fakt zlu ziadost :(

ayaska
22. jún 2017

@majusqa77 iba tie tri slova. Nic viac. Myslis ze mozem to ist este dako vyriesit na urad?potom v dalsom paragrafe ze dna 9.6 som poziadala o odnatie. Ale nic ze od 15 som chcela

lucia1059
24. jún 2017

@zzuzika511
@katrin21 baby vedeli by ste mi poradiť. Chcem aby priateľ,ktorý je živnostník (cudzinec) šiel na materskú. Podmienky spĺňať bude to už mám prezistene. Len trošku nerozumiem ako to bude so mnou lebo momentálne som na rodicaku ale inak zamestnaná na dobu neurčitú. Vraj keď pôjde na materskú tak ja som voči zamestnávateľovi stále na rod.dovolenke,len bez príspevku. Ako to je potom so ZP?ja si ho budem musieť platiť sama pokiaľ on bude poberať materskú?mám z toho trošku chaos lebo sestra s priateľom to mali presne tak isto a ZP si platila tých 6 mesiacov sama ale ja som zas počula,že to za mňa bude platiť stáť aj keď nie som poberatelom príspevku a nebudem oficiálne robiť..POMOC😑

paulakolla
24. jún 2017

Ja sa chcem opytat niečo podobné. Manžel nastupuje na materskú 4.8. Ja nastupujem do práce 15.8. Môžem 4.8. zrušiť svoj rodičovský príspevok a ostat na rodičovskej dovolenke do 14.8. ? Musím si tých 10 dní platiť zdravotku ? A dostaneme za august materskú aj rodičák ? Vďaka baby.

katrin21
24. jún 2017

@lucia1059 to je specificka situacia.. urcite si to prezisti na portali soc. poistovne, alebo uradu prace, tam ti presne odpovedia, alebo este @gapa by mozno vedela....
urcite nemozes byt aj na RP aj na materskej muz, lebo ja ked muz siel na MD, som musela doniest papier, ze nie som na RP, ale ci sa da aj bez poberania prispevku byt, to netusim....

majusqa77
24. jún 2017

@paulakolla
@lucia1059 na rd mozete ostat aj bez poberania rp. Ten je nutne zrusit koli rp. Na zdravotke sa treba prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Problem je socialka, dochodkove plati stat iba jednemu z rodicov

majusqa77
24. jún 2017

*zrusit koli md

lucia1059
24. jún 2017

@katrin21 viem ze nemôžme poberať oboje ale čo som sa tu už pýtala tak mi bolo povedané že voči zamestnávateľovi ja budem stále na rod.dovolenke.....len neviem presne ako s tým zdravotným poistením....😑

lucia1059
24. jún 2017

@majusqa77
Keď sa nahlásim na zdravitke ako osoba starajuca sa o dieťa tak ZP za mňa bude platiť štát?treba na to nejaké tlačivo alebo stačí ísť do poisťovne sa nahlásiť??a ešte jedna otázka: čo vybavovať skôr?priateľovi materskú alebo si ja najprv musím zrušiť rod.prispevok?

majusqa77
24. jún 2017

@lucia1059 papier o zruseni rp musis dolozit k priznaniu md. Plus dohodu,ze prebera dieta do starostlivosti

lucia1059
24. jún 2017

@majusqa77 dohodu že preberá dieťa do starostlivosti?o tom som ešte nepocula. Potom ako sa ja môžem nahlásiť ako osoba starajuca sa o dieťa,keď on "bude mať dieťa vo svojej starostlivosť?

majusqa77
24. jún 2017

@lucia1059 mozes. To je len formalita pre socialku

lucia1059
24. jún 2017

@majusqa77 a na tu dohodu je nejaké tlačivo?alebo to treba nejak iba napísať....takze ha najprv musím zrušiť príspevok,potom sa ísť zaregistrovať do ZP a vybavovať materskú pre chlapa. Dobre som pochopila?

kaja01
24. jún 2017

@lucia1059 Do ZP máš povinnosť do 8 dní sa odhlásiť ako osoba poberajúce rodičovský príspevok a zároveň sa prihlásiť ako osoba, ktorá sa celodenne stará o dieťa do 6 rokov.

lucia1059
24. jún 2017

@kaja01 no výborne o tom som vôbec nevedela...co teraz?

lucia1059
24. jún 2017

@kaja01 sorry ja som to asi zle pochopila...ked zruším rod.prispevik tak do 8 dní sa musím odhlásiť v ZP ako osoba poberajuca prispevok a zároveň sa nahlásiť ako osoba starajuca sa celodenne o dieťa

kaja01
24. jún 2017

@lucia1059 presne tak.

lucia1059
24. jún 2017

@kaja01 takže potom môžem vybavovať materskú a na sociálnej sa tiež musím nahlásiť ako osoba starajuca sa o dieťa?( v tom prípade za mňa platí štát ZP?)

kaja01
24. jún 2017

@lucia1059 Ty môžeš materskú začať vybavovať hneď ako zrušíš rodičovský príspevok. Zdravotka s materskou nemá nič spoločné. Na sociálnej nemusíš robiť nič. Štát bude platiť odvody len za jedného z rodičov, ty si prihlásila hneď na začiatku, tak môže platiť na teba a na manžela nebude alebo si ty odhlásiš na sociálke aby štát platil za teba odvody a prihlási sa manžel.