Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@janka107101 To si zle pochopila, rozhodujúce obdobie na výpočet materskej je vždy predchádzajúci rok a keďže tej pani čo sa pýtala tak manžel končil 31.12. tak tam sa dá kalkulovať že či ísť v starom roku alebo v novom roku na materskú. Vo vašom prípade, keďže je zamestnaný od 10.1.2017 (dúfam, že u iného zamestnávateľa) tak on bude mať rozhodujúce obdobie od 10.1.2017 - do nástupu na MD.
Poradite? Odnali mi rodicak od 1.7 nie od 15teho ako som ziadala, a teraz musi ten papier muz zobrat na socialku. Taze musi si zmenit on svoju matersku od 1. Ze a este aj ja musim ist na zdravotku? Kedze som im povedlaa ze 15teho mi konci rodicak ci to uz nechat tak. Hnusaci nevem preco dali od prveho.
@zzuzika511
@katrin21 baby vedeli by ste mi poradiť. Chcem aby priateľ,ktorý je živnostník (cudzinec) šiel na materskú. Podmienky spĺňať bude to už mám prezistene. Len trošku nerozumiem ako to bude so mnou lebo momentálne som na rodicaku ale inak zamestnaná na dobu neurčitú. Vraj keď pôjde na materskú tak ja som voči zamestnávateľovi stále na rod.dovolenke,len bez príspevku. Ako to je potom so ZP?ja si ho budem musieť platiť sama pokiaľ on bude poberať materskú?mám z toho trošku chaos lebo sestra s priateľom to mali presne tak isto a ZP si platila tých 6 mesiacov sama ale ja som zas počula,že to za mňa bude platiť stáť aj keď nie som poberatelom príspevku a nebudem oficiálne robiť..POMOC😑
Ja sa chcem opytat niečo podobné. Manžel nastupuje na materskú 4.8. Ja nastupujem do práce 15.8. Môžem 4.8. zrušiť svoj rodičovský príspevok a ostat na rodičovskej dovolenke do 14.8. ? Musím si tých 10 dní platiť zdravotku ? A dostaneme za august materskú aj rodičák ? Vďaka baby.
@lucia1059 to je specificka situacia.. urcite si to prezisti na portali soc. poistovne, alebo uradu prace, tam ti presne odpovedia, alebo este @gapa by mozno vedela....
urcite nemozes byt aj na RP aj na materskej muz, lebo ja ked muz siel na MD, som musela doniest papier, ze nie som na RP, ale ci sa da aj bez poberania prispevku byt, to netusim....
@paulakolla
@lucia1059 na rd mozete ostat aj bez poberania rp. Ten je nutne zrusit koli rp. Na zdravotke sa treba prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Problem je socialka, dochodkove plati stat iba jednemu z rodicov
*zrusit koli md
@lucia1059 Ty môžeš materskú začať vybavovať hneď ako zrušíš rodičovský príspevok. Zdravotka s materskou nemá nič spoločné. Na sociálnej nemusíš robiť nič. Štát bude platiť odvody len za jedného z rodičov, ty si prihlásila hneď na začiatku, tak môže platiť na teba a na manžela nebude alebo si ty odhlásiš na sociálke aby štát platil za teba odvody a prihlási sa manžel.

@kaja01 mozem sa aj ja opytat... manzel pracuje no od 10.1.2017 menil pracu kde ma aj lepsi prijem, no konci niekedy koncom augusta a od septembra by sme chceli aby siel na matersku. Pred tym v roku 2016 mal mensi prijem v jeho pripade je teda lepsie ist na matersku az v tej lehote 7 dni? Dobre tomu rozumiem? Velka vdaka za odpoved 😊