icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

marlenka222
29. jún 2017

SP automaticky nezrusi nic. Musis zajst lebo ak by priklad nastala situacia, ze by manzel ostal aj s 2.babatkom na MD, nema na nu narok az od tusim 6.tyzdnov babatka. A na druhej strane aj ked su 2 deti, MD iba 1 zial. Popripade ak aj manzelovi nezrusia MD a tebe priznaju, budu ziadat peniazky spat. Ale lepsie ziadost o ukoncenie manzelovej MD riesit skor, nez by Tvoja MD na 2.babatko mala byt zamietnuta. 🙂 a nezabudni na prihlasenie na dochodkove

majusqa77
29. jún 2017

@marlenka222 ale on by mal dni poistenia z tpp..

marlenka222
29. jún 2017

@majusqa77 jasne prepac. Lebo riesila som svojho na szco cely cas a tak ci tetusa zas (ako vzdy) mi trepla dovetra

tatiana_m_l
11. júl 2017

Ahojte,môžem sa opýtať,ma pravo zamestnávateľ odmietnuť podpísať to tlačivo pre manžela aby mohol ísť na materskú? Ja si myslím že nemôže mu to odmietnuť,ale akurát manžel píše že mu to odmietli...

majusqa77
11. júl 2017
lenkafirka1
11. júl 2017

@tatiana_m_l urcite nemoze odmietnut..akurat to musi nahlasit v predstihu myslim minimalne mesiac pred nastupom..ale baby este urcite napisu ci je to tak na 100%...

sorciera24
11. júl 2017

@tatiana_m_l nemoze, len treba podat osobitnu zaidost, resp. ozanmenie, ze ekdy nastupuje pozor na rodicovsku (aj ekd bude poberat materske), lebo zakonnik prace u muza pozna len rodicovsku dovolenku.... a ano, treba to oznamit min. mesiac rped nastupom...

majusqa77
11. júl 2017

@sorciera24 my sme aj ziadost o materske brali ako oznamenie o nastupe

sorciera24
11. júl 2017

@majusqa77 ziadost sme podavali az v den nastupu, teda zamestnavatel, lebo na zaidosti je datum posledneho dna v praci....a to museli vypisat a nasledne to zanasali an socialku....takze oznamenie msuel davat skor, na osobitnom papieri

majusqa77
11. júl 2017

@sorciera24 ano. ale zamestnanec nam poslal vypisanu ziadost o materske s nastupom o mesiac. to slo potom od nas na socialku

sorciera24
11. júl 2017

@majusqa77 jaj taak....

sandey
11. júl 2017

@tatiana_m_l nemozu mu to odmietnut, ma na to pravo !

tatiana_m_l
11. júl 2017

Ďakujem za pomoc všetkým!

zdena12345
autor
15. júl 2017

teraz trosicku z opacneho konca materskej otca🙂
ako je to s ukoncenim? Manzelovi konci a ja chcem znova poberat rodicovsky prispevok. robim popri tom na dohodu. cakala som, ze mu pride nejake tlacivo ze mu konci materska, aby som s tym mohla ist na upsvar, ale nic neprislo a materska uz tento tyzden konci...ma tu niekto skusenost? poradite?

evittam
15. júl 2017

@zdena12345 Ziadne tlacivo ti nepride. Ani zene nechodi. Potvrdenie o tom od kedy do kedy trvala MD si treba ísť osobne vyžiadať na SP, najlepsie po skončeni MD-vacsinou skor nedaju.

zdena12345
autor
15. júl 2017

@evittam mojmu to konci v pondelok a vtedy tam aj chcem ist(dufam este ze tam pani bude, lebo tam byvala stredy a pondelky a teraz neviem ci uz nie len stredy). snad to daju aj mne ked je to na manzela.
da sa to potom nejak dodatocne na rodicovsky? teda spatne?
rozmyslala som, ze vlastne mne to staci hocikedy v priebehu mesiaca. kedze robim na dohod, nemala by mi tam vzniknut nejaka medzera. mam to potom este aj niekde inde hlasit?

evittam
15. júl 2017

@zdena12345 To kde byvas? U nas ma SP uradne hodiny každý den.....🤔
Nie nikam inam nic hlasit nemusis.

evittam
15. júl 2017

@zdena12345 A neviem ci to daju tebe, al sko manzelke hadam ano.

evittam
15. júl 2017

*ale ako

zdena12345
autor
16. júl 2017

pri Myjave. na socialke su kazdy den, ale nemocenske oddelenie ma len takto otvaracie hodiny, inak tam maju schranku kde si ludia hadzu pn a pod...
dakujem za rady🙂

monikk1901
17. júl 2017

Ahojte poradite prosim aj mne?...mame 17 mesacne dvojicky manzel chce ist na matersku od augusta a pritom normalne pracovat..u neho v praci to problem neni...ako by som mala postupovat ja ked som zamestnana na trvaly pp ale do prace nemozem ist kedze sa budem starat o deti? To ze zrusit rodicovsky to viem...ale co mam oznamit svojmu zamestnavatelovi? Dakujem za vsetky info 🙂

kaja01
17. júl 2017

@monikk1901 Nič neoznamuješ.

evittam
18. júl 2017

@monikk1901 Nic. Voci zamestnavatelovi si stale na RD.

monikk1901
18. júl 2017

@kaja01
@evittam dakujem za odpoved. Este jedna na upresnenie. Ked chceme vybavit matersku od 2.8 vtedy bude mat novu zmluvu manzel, tak mi staci k 1.8 sa odhladit z rodicaku? V zdravotke sa odhlasim z poberania rodicaku a budem si ju musiet platit sama? A na socialke ma odhlasia z dochodkoveho ci ako to je? Dakujem za upresnenie 🙂

evittam
18. júl 2017

@monikk1901 Na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov, nic neplatís. A co sa tyka SP buď ostaneš ty prihlasena na dochodkovom alebo sa odhlasis a prihlasi sa manzel. SP zapocitava len jednému z rodičov.

monikk1901
18. júl 2017

@evittam to s tou zdravotkou je super...to som nevedela...uz len sa rozhodnut kto zostane prihlaseni na dochodkovom...a na urad si mam priniest sama spisanu ziadost o prerusenie rodicaku ci oni maju nejaky formular na to?

evittam
18. júl 2017

@monikk1901 No to bohužiaľ neviem-s tou ziadostou. Poradi @majusqa77.😉

majusqa77
18. júl 2017

niektore UP maju tlacivo, niektore nie. ja som davala len napisanu vo worde

monikk1901
18. júl 2017

@majusqa77 asi nejaky vzor na nete k tomu neexistuje, ze? A do toho wordu potom treba uviest ze ziadam o prerusenie od vtedy a dovod tiez? A to mi hned schvalia ci to trva nejaky cas aby sme to do toho 2.8 vsetko stihli.

majusqa77
18. júl 2017

@monikk1901 ja som davala len, ze ziadam o prerusenie odo dna. na rozhodnutie som cakala 1,5 mesiaca, az kym nebol vyplateny posledny RP. s priznanim muzovej materskej cakali kym sme nedodali toto rozhodnutie