icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
23. júl 2017

@marlenka222 A čo by si si chcela sama na seba odratat?! Aj keby si si teoreticky podala DP co by ti asi tak vrátili na daniach keď žiadne neplatis?!

kaja01
23. júl 2017

@marlenka222 V zákone k tomu píšu, že maloleté vyživované dieťa a v zátvorke je odkaz na zákon o rodičovskom príspevku, takže sa jedná o maloleté vyživované dieťa na ktoré matka poberá rodičovský príspevok . V našich zákonoch sa logika nehľadá, tá tam už dávno nie je.

evittam
23. júl 2017

@kaja01 A takto to potom dopada ked niekto nevie čítať zakony a vysvetli si ich tak ako to nie je.

najk
24. júl 2017

@kaja01 Ahoj, dakujem za cennu info. Nakoniec sme sa s manzelom dohodli, ze na urad prace nepojdem. Lebo vzdy je vyssia suma, ktoru za mna zaplati stat pocas tych 6-7 mesiacov do dochodkoveho poistenia, ako on dostane na ulave na dani. Ja som aj tak chcela, aby za mna platil dobrovolne zdravotne aj socialne poistenie z jeho materskej, ked uz ja o svoje pridem. Takto je to vyriesene elegantne, ze to obidvoje bude za mna platit stat a jemu plna vyska materskej zostane. Este raz ale dakujem

majusqa77
24. júl 2017

@najk ale pozor. ak bude stat platit dochodkove tebe - z dovodu starostlivosti o dieta do 6 rokov a ak mate len jedno dieta, nebude jemu

najk
24. júl 2017

@majusqa77 Manzel ale sucasne s materskou nastupuje do novej prace. Takze mu snad novy zamestnavatel bude odvadzat peniaze do socialnej poistovne a bude dochodkovo poisteny dalej. Alebo to tak nie je? V kazdom pripade aj keby nie, tak aj tak chcem byt dochodkovo poistena radsej ja. Manzel zaraba podstatne viac ako budem kedy ja, takze jemu tam naskakuju slusne peniaze, tak ja chcem, aby mi tam sla aspon ta minimalka, ktoru mi stat prispeje :D Jemu tych par mesiacov hadam nejako neublizi, ked by aj nebol dochodkovo poisteny..

majusqa77
24. júl 2017

@najk ak je z jednej zmluvy na materskej, pri dalsich nevznika povinnost platit odvody do socialky (len urazove a garancny fond)

stryel
26. júl 2017

mile zienky, tak prave ideme zo socialky, a zas neviem, co si mam mysliet...mojmu muzovi trva materska s nasou prvorodenou od 1.4. do 13.10., a kedze mne zacina materska s druhym babatkom uz buduci tyzden, tak okrem podania mojej ziadosti sme sa pracovnicok pytali, ze ci je nutne, aby teraz manzel podal nejaku ziadost o ukoncenie materskej alebo co, kedze sme zili v tom, ze obaja na MD s dvomi roznymi detmi byt nemozeme...no a pracovnicka nam na to povedala, ze jemu bude v pohode plynut materska dalej, kedze poberanie dvoch prispevkov nie je mozne iba na jedno dieta, cize obaja mozme byt na materskej naraz
celkom nas tato info potesila, ale neviem preco, stale sa neviem zbavit pocitu, ze nam o mesiac niekto zo socialky zavola, ze to tak nemoze byt 😂

nivea777
26. júl 2017

@stryel skor si myslim,ze tebe matersku nepriznaju

majusqa77
26. júl 2017

@stryel napis si na infolinku socialky. Podla mna to byt nemoze

monikk1901
26. júl 2017

@majusqa77 prosim ta boli sme dnes na tej socialke dali nam papiere a potom som bola na urade sa odhlasit od 2.8 z rodicaku. Kukala na mna jak na zjavenie ze k 2.8. a ked som jej to tam z datumami zacala vysvetlovat ze od 2.8. manzel bude na materskej ze tak bude mat zmluvu tak to nechapala ze ako moze pracovat a byt na materskej ze ju mam tu fintu naucit ako na to. Ale k inemu...rozhodnutie mi samozrejme nedali ze ona to postupi dalej. Som zoatala zneistena...to mi akoze mozu aj neschvalit? A potom na zdravotku sa mam odhlasit ako poberatel rodicaku a prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov az do 8 dni od toho ako budem mat rozhodnutie? To rozhodnutie mi musi prist? Vsak ta pani na urade nic nevedela.

9lf9
26. júl 2017

@monikk1901 ta pani to len na urade preberie ( ta nemoze vykonavat rozhodovaciu cinnost) a posunie to pracovnicke, ktora vykonava rozhodovaciu cinnost na inom oddelenie a ktora vam aj vyplaca RP a ta ma na vystavenie rozhodnutie 30 dni. Neschvalit to nemozu, pretoze obcan nie je povinny poberat davky pokial ich nechce a moze si ich dat odnat na zaklade vlastnej ziadosti.

monikk1901
26. júl 2017

@9lf9 dakujem za odpoved...ale nemozu robit problem s tym ze som si to dala odnat k 2.8 a nie koncu mesiaca...lebo manzel si vybavuje matersku od 2.8.

9lf9
26. júl 2017

@monikk1901 podla zakona ti musia RP odnimu od 1.9. a v odovodneni bude uvedeny dovod- ze si ziadala odnat kvoli tomu, ze otec ide na matersku ku dnu 2.8.

monikk1901
26. júl 2017

@9lf9 a nemoze vzniknut kvoli datumom problem na socialke ked chceme ziadat o materske od 2.8? Ja som tam neuvadzala dovod to bolo tlacivo a tam len bolo uviest od kefy chcem ukoncit rodiack. A do zdravotky sa mam kedy hlasit az s tym rozhodnutim?

9lf9
27. júl 2017

@monikk1901 tak to neviem povedat ako sa k tomu postavi soc. poistovna ked tam nie je dovod udany lebo RP sa neda odnat v priebehu mesiaca, ked sa splna den podla zakona je narok na cely mesiac a odnima sa od prveho dna nasledujuceho miesaca, a v tomto pripade bolo napisat dovod, kde je uvedene ze k 2.8. ide na matersku otec dietata. Skusila by som ester az ist na urad s 2x napisanym odnatim RP aj s dovodom a sla priamo za pani, ktora vas ma na starostli na davkovom oddeleni a doriesila by som to. Jeden papier jej nechala a druhy si treba dat orazit v podatelni a s tym mozete ist na soc. poistovnu potom si podat o manzelovu matersku a dodatocne im dolozite rozhodnutie o odnati RP, kde je v odovodneni aj dovod odnatia.

sandey
27. júl 2017

Tak dnes bol brat podat ziadost o materske a ze to zmenili aby to ludia nezneuzivali, uz sa neda odhlasit rp v priebehu mesiaca, iba ku koncu a tym padom v jeden mesiac nemoze matka poberat rp a otec md

majusqa77
27. júl 2017

@sandey zase bola nejaka teta velmi dobre usmernena a brat netrval na svojom.....

9lf9
27. júl 2017

@sandey RP sa nedal nikdy odnat v priebehu mesiaca vzdy sa odnina od prveho dna nasledujuceho mesiaca po mesiaci za ktory bol este narok, iba v odovodneni sa udaval dovod na zaklade, ktoreho sa podala ziadost o odnatie a tam bol udavany datum nastupu na matersku otca.

jancika24
27. júl 2017

Ahojky tak čítam tu tie vaše príspevky , tiež chcem aby manžel išiel na materskú mala ma teraz rok . A ja by som mohla ostať doma s 3 ročnou alebo sa musím hlásiť na úrade?

marlenka222
28. júl 2017

@jancika24 materska a rodicovsky sucasne ani pri 2 detoch nemozu byt vyplacane. Bud materska alebo rodicovsky. V tvojom pripade rodic starajuci sa o dieta do 6 rokov so zaplatenymi poistnymi avsak bez inej financnej"odmeny" pre teba

sandey
28. júl 2017

@majusqa77 zevraj to teraz pred par dnami menili prave preto lebo rodicia to vyuzivali, viem, ze v januari to este islo

sandey
28. júl 2017

@9lf9 ano odnali ho az na konci mesiaca, ale v ziadoati sa uvadzalo napr koniec rd 6.8. A otac nastupil na md 7.8. Cize bola aj materska a este aj rodicak za ten mesiac, teraz brat nastupuje na md 5.8. a svagrinu prinutili ukoncit rd k 31.7. Aj ked napisala do ziadoati k 4.8. Lebo zevraj nieco teraz menili a tym padom by mu md nepriznali, az od septembra potom

9lf9
28. júl 2017

@sandey nikto nemoze obacana donutit k akemu datumu si ma nieco dat odnat, mal trvat na svojom. Ohladom RP sa nemenilo urcite nic a nemam vedomost ani o tom ze by nastala daka novela a zmena ohladom materskeho. Kazdopadne by som spravila jednu vec tj. ak mu priznaju matersku od 5.8.2017 a bude mat o tom papier, sla by som na urad prace a podala si novu ziadost o RP s narokom od 1.8.2017. pretoze podla zakona splna 4 dni. To je to iste ako ked mamicka konci matersku v priebehu mesiaca a ide prechadzat na RP to by tiez podal tejto teorie nemohla mat v 1 mesiaci aj aj co je uplny nezmysel.

majusqa77
28. júl 2017

@sandey zakon sa nezmenil

sputn1cek
8. aug 2017

Ahojte odbornici a odbornicky 🙂

Preluskal som Mihalovu knihu, preluskal som internety a preluskal som aj tychto 27 stran, stale vsak neviem ako mam postupovat v mojom pripade, neviem sa akosi nikde docitat o tom viac:

- zene konci materska v Novembri, po nej nastupuje na RD
- kedze od 1.1.2018 bude maximalna materska az takmer 1400€, chcem poberat matersku az v 2018 (vsetky podmienky splnam)
- zaroven porpri poberani materskej chcem zmenit zamestnavatela, idealne hned po nastupe aby rodinny rozpocet neutrpel ziadny vypadok

Moj povodny plan bol:
1. najst si novu pracu, kde by som povedal, ze nastupit mozem o 2 mesiace (napriklad uvazujme den nastupu 1.4.2018)
2. po najdeni novej prace by som v sucasnej praci oznamil nastupenie na RD k datumu 15.3.2018 a od rovnakeho datumu by som poziadal o matersku (alebo iny random datum taky, aby zena mala narok na RP aj v mesiaci zaciatku aj v mesiaci ukoncenia)
3. u sucasneho zamestnavatela som chcel nadalej byt na RD aby som mal "poistku" pre pripad, ze sa mi v novej praci nepaci t.j.:
-> 3a. v novej praci sa mi paci, v starej praci dam vypoved pocas RD tak, aby vypovedna lehota skoncila pred datumom ukoncenia RD a pokracujem v novej praci
-> 3b. v novej praci sa mi nepaci, v novej praci dam
vypoved a po vypovednej lehote v novej praci sa nasledne vratim z RD naspat do starej prace

Avsak potom som sa docital o
§ 83 zakonnika prace, ktory hovori o tom, ze na pracu u "konkurencie" (tomuto sa v mojom obore asi nevyhnem) potrebujem pisomny suhlas sucasneho zamestnavatela, ktory ma na vyjadrenie 15 dni.
Tomuto by som sa rad vyhol, tazke mam novy plan - zmenu prace "bez poistky".

A tu su otazky na ktore neviem odpoved:
- ak si najdem novu pracu a v sucasnej praci dam vypoved s dvojmesacnou vypovednou lehotou (povedzme v januari), mozem aj v ramci tejto vypovednej lehoty oznamit a nasledne nastupit na rodicovsku dovolenku tak, ze vypovedna lehota uplynie az ked uz budem na RD (povedzme nastup na RD 15.3.2018)? plus samozrejme po skonceni vypovednej lehoty zacat pracovat v tej novej praci (cize od 1.4.2018)
- kedze vo vypovednej lehote stale splnam 270 dni a podmienku, ze je za mna odvadzane poistenie, s priznanim materskej by nemal byt ziadny problem, vsak?

Sorry za dlhy prispevok ale strucnejsie to neviem :D Vopred dakujem za kazdu radu 🙂

sorciera24
8. aug 2017

@sputn1cek napisem ti, ako to urobil moj muz....
nakolko chcel odist zo starej roboty, bol to idealny sposob pocas MD......maly uz mal viac ako 2r. takze ja som bola na RD (ale uz som bola zamestnana a maly bol v skolke), tiez chcel nastupit az v r. 2017, elbo chcel matersku z 2016.....tak sme sa rozhodli, ze na MD nastupi od 6.2. (aby sme amli za feb. aj rodicak).....zamestanvatelovi oznamil 30dni vopred, ze nastupuje na RD (u muzov ZP pozna len pojdem rodicovska dovolenka) a bude poberat materske, ten papier zo socialky posielal potom zamestnavatel......ja som si sla ukoncit rodicak k 5.2.2017....
muz nastupil teda na MD 6.2. ........nasiel si novu pracu, kde mal dohodnuty nastup k 1.7......(on ale dal vypoved zo staarej prace, elbo sa tam uz nikdy nechce vratti:D)......takze vypovedna mu plynula od 1.6......cize pocas poebrania MD bol vo vypovednej a zaroven anstupil do noveho zamestnania (mozes mat kludne viac zamestnavatelov naraz)......a samozrejme, ked budes na RD (ty si vlastne stale na RD...ako som vysvetlila)...tak az vtedy ti moze ulynut vypovedna lehota...... s priznanim amterskej problem nebol...nemal byt preco....
s tou konkuranciou ti nepomozem, elbo muz anstupoval do ineho okresu s inou rpac. poziciou....
a odporucam teda nastup nie 1.4....ale napr. 3.4....aby mala zena rodicak este aj za ten april, za tie 2 dni.......a yvrataj si potom 28 tyzdnov, aby ti aj tak vyslo ukoncenie, nie posledneho v mesiaci, aby ste dostali rodicak aj za ten mesuiac....

totatimeka
9. aug 2017

Ahojte, verím že mi tu poradíte... nastala u nas taka situácia, že manžel mení zamestnavateľa, teda konkretne momentalne je zamestnaný v agentúre a pracuje v jednej firme (pod tou agenturou,, zmluva mu trva do konca roka) a teraz prechadza priamo pod firmu. Takže bude mať novú zmluvu, u noveho zamestnavateľa. Preto sme sa rozhodli zeby sme skúsili pre neho poriešiť materskú. Ide však o to že v praci mu túto zmenu oznamili teraz cez vikend a od budúceho pondelka (14teho) ma podpísať novú zmluvu. Je realne aby nastupil na materskú napríklad v sobotu 12teho a v pondelok podpisal novu zmluvu? Keď som sa včera na SP pýtala pani pri okienku na tie datumy tak mi povedala že to je jedno aký datum tam dáme ale to sa mi nezdá... môžu mat s týmto v agenture problém? Teraz tu čítam že nástup na MD treba oznámiť mesiac vopred a to už nám nevychádza... Ďakujem veľmi pekne za odpovede

majusqa77
9. aug 2017

@totatimeka mozne to je, ale ci to nebude vadit agenture ti povedia len tam. Mesiac je pisany v zakonniku prace, zbytok je na dohode

totatimeka
9. aug 2017

@majusqa77 ďakujem, dnes tam pôjdeme tak som zvedavá čo povedia. Ešte sa chcem opýtať ze ked sa mení zamestnavateľ tak aj vtedy musi byť v zmluve uvedená iná pracovná činnosť? Lebo čo som čítala väčšinou to bolo pisane pri rovnakom zamestnávateľovi a tam v tej fabrike je skoro každý pomenovaný ako operátor výroby...