icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
13. nov 2017

@ceklis myslim si, ze od 1.11.mu nedovolia. a ani by som to nerobila, nech neprides o rodicak za november. treba si ist na socialku pytat ziadost o materske pre muza a sa ich opytaj, kolko spatne moze ist. ty uz potom nepotrebujes riesit nic.
pri tvojom nastupe na md v roku 2018 sa bude pocitat z prijmu roku 2017

ceklis
13. nov 2017

@majusqa77 dakujem velmi velmi pekne
ak som pocas RD pracovala na dohodu (minimalna mzda) a od oktobra nastupila spat na svoje miesto, budu mi tieto prijmy pocitat do vymeriavacieho zakladu spolu? :( ak ano, bude to na prd, lebo ta dohoda mi pokazi prijem za 2017.
Nevies prosim ta aj toto? :( resp. ak mi budu pocitat prijem celkovy (odhliadnuc od toho ci to bolo pocas RD na dohodu, ci az po ukonceni RD), tak som na tom velmi zle
Jedinou cestou ako navysit pripadnu matersku je potom zmena pozicie alebo prace tych 90dni pred nástupom na MD?
och... clovek sa snazi popri materskej si nieco "privyrobit" a pokazi mu to potom vlastne novu matersku? Ja sa v tom stracam.

majusqa77
13. nov 2017

@ceklis pre ucely nemocenskeho budu brat iba TPP. iba ak by si si nasla dalsiu dohodu, tam sa moze stat, ze ti budu brat potom z oboch (ale sucet, nie priemer).
a ak chces vyuzit tych 90 dni, musis uplne zmenit zamestnavatela

kaja01
13. nov 2017

@ceklis Aký typ dohody si mala? Pravidelný alebo nepravidelný príjem?

ceklis
13. nov 2017

@majusqa77 si poklad, dakujem krasne 🙂

ceklis
13. nov 2017

@kaja01
ahoj kaja, mala som dohodu o vykonani pracovnej cinnosti (max 40hod mesacne, za hodinu som mala stanovenu nejaku min mzdu)... kazdy mesiac to bolo tych 40hodin.

ajja1
13. nov 2017

@evittam
@majusqa77 Kocky, chcela by som Vas poprosit o radu. Manzel si poziadal od 1.5.2017 o matersku v ochrannej lehote (prac. pomer skoncil k 30.4.2017). Ja som od 1.5. evidovana v ZP ako matka starajuca sa o dieta do 6 veku dietata. U zamestnavatela mam poziadanu rodicovsku dovolenku do 3 rokov veku dietata tyn. do 5.12.2017.
Manzelovi skoncila 12.11. materska, kedze este nema najdenu novu pracu a zaroven ma s.r.o., kde je konatel a zaroven majitel, nemoze sa zaevidovat na urade prace.
Rozmyslame, ze by si poziadal o rodicovsky prispevok on a tak by za neho platil stat zdravotne poistenie, ja by som ostala v ZP ako matka starajuca sa o dieta do 6 rokov a tak by platil ZP stat aj za mna. Dnes mi na ZP potvrdili, ze by to tak slo. Myslite, ze je to takto OK a v pohode dostane ten rodicovsky prispevok? Je to v pohode aj voci zamestnavatelovi, ze ja cerpam u zamestnavatela rodicovsku dovolenku a on bude poberat rodicovsky prispevok? Po skonceni rodicovskej zamestnavatel pre mna nema pracu a planujem sa evidovat na urade prace a nechcem nieco pokazit, kvoli comu by mi potom nepriznali podporu v nezamestnanosti.
Tiez ked bude vyplnat kolonku o manzelke http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/OSSD/Ziad... v casti F, aky status mam ja? zamestnanec? ci?
Moooooc vopred dakujem za rady.

majusqa77
13. nov 2017

@ajja1 je to ok

majusqa77
13. nov 2017

a ano, si zamestnanec

ajja1
13. nov 2017

@majusqa77 Moc dakujem za rychlu odpoved. . Tak to teda skusime takto.

candii
14. nov 2017

@majusqa77 ahoj, mohla by som sa ta opytat, na SP dali muzovi tlacivo co vsetko ma dosniest a tam bolo ze potrebuje s Upsvar tlacivo ze nepoberal a neuplatnuje si na rodicak narok ale on poberal 6m kym som bola na podpore v nezamestnanosti. Nebude kvoli tomu problem?

zalka
14. nov 2017

@candii no áno bude, lebo tým že poberal RP vlastne prevzal dieťa do starostlivosti a ak ho poberal 26t tak bude mať nárok na MD 2 týždne ... také mám ja znalosti

candii
14. nov 2017

@zalka fuha to fakt?? 😞

zalka
14. nov 2017

@candii no pokiaľ ja viem tak je to tak, ak posúdia ináč tak budem rada, ak dáš o tom info ... ale doposial ak niekto niečo riešil .. tak to takto posúdili.

p_451
14. nov 2017

Ahojte žienky, potrebovala by som od Vás radu, manžel je na materskej zo synom, ja si už skoro 3 mesiace platím DNP,a som doma nezamestnana chceme tretie bábo. Moja otázka či si platiť aj naďalej lebo sa nám nedarí alebo prerušiť platenie a začať platiť až keď budem vedieť, že som už tehotná. Lebo v knihe u Mihala píše, platiť 88 dni prerušiť a začať platiť až keď otehotnete. Poradte niektorá neviem čo mám robiť? predsa je to dosť peniažkov každý mesiac.

zalka
15. nov 2017

@p_451 môj názor .. ak nechceš mať minimálnu materskú, tak by som doporučovala platiť až kým nebudeš mať 270 dní poistenia, alebo sa niekde zamestnať na dohodu s pravidelným príjmom až kým nebudeš mať dokopy 270 dní poistenia.

kaja01
15. nov 2017

@p_451 Ja tiež odporúčam zamestnať sa niekde na dohodu s pravidelným príjmom s odmenou 50 € mesačne a držať až kým nebudeš tehotná a až potom riešiť max. materskú.

lenkafirka1
15. nov 2017

@majusqa77 ahoj prosim ta jednu otazocku..mne konci tento mesiac materska a od decembra alebo januara by sme chceli aby poziadal manzel o materske. Bude mat realne novu poziciu vo firme. Staci v tomto pripade ukoncit napr.k 30.11. povodnu zmluvu na tpp a 2.12. podpisat novu zmluvu s novou poziciou tiez na tpp? Lebo baby u manzela v praci nevedia celkom ako na to, aby som im vedela povedat 🙂
Dakujem.

zalka
15. nov 2017

@lenkafirka1 áno stačí tak ale o MD musí požiadať k 1.12.
a zmluva nesmie vzniknúť 1.12. môže až 2.12. ako píšeš

lenkafirka1
15. nov 2017

@zalka dakujem krasne 😉 a kedy je najlepsie poziadat? Uz teraz?

zalka
15. nov 2017

@lenkafirka1 žiadosť môže aj teraz vypísať ale musí doložiť doklady z UP , ale vybavovať to môžete začať

lenkafirka1
15. nov 2017

@zalka dakujem pekne este raz 🙂

p_451
15. nov 2017

@kaja01 Dakujem

p_451
15. nov 2017

@zalka Dakujem

stellasweet
16. nov 2017

@candii No toto by presne zaujimalo aj mna... Tiez poberal RP a ja som bola evidovana na UP, kedze firma kde som pracovala zanikla... Hmmm.

jeinabe
17. nov 2017

Ahojte....prosim o radu.....citala som si to tu, ale uz mam z toho misung.....ja som monentalne na RD, mam trvaly PP, no od 1.12. nastupejem do dalsej prace, ale len na dohodu (cca 4x/mes).....chceli by sme vyuzit tu matersku od 1.12. popri zamestnani pre manzela.....ako postupovat? Najprv mu ma zamestnavatel zmenit v zmluve napln prace a tak nasledne poziadat o MD? Alebo najprv ma poziadat o MD a potom uzatvorit novu dohodu v tej istej praci? Ja samozrejme ostanem s malou doma, cize poziadam o odnatie RP...no nebudu mat problem, ze ked sa nadalej budem starat o malu, no pritom pojdem 4x/mes do prace? Na zdravotku ma nova praca nahlasi, no este neviem, ci mi budu platit cely mesiac, alebo len za tie 4dni v mesiaci.....mozem potom poziadat na ZP o starostlivost do 6r, alebo byt radsej samoplatca? Dufam, ze ma pochopite 😇 😛...vopred dakujem

ifankah
19. nov 2017

Ahojte dievcata. Mam prosim otazky. Mm by chcel ist na MD s 1,5 rocnym synom. Minuly rok v oktobri ostal nezamestnaný na pol roka, a od aprila robi za minimalku-cize materske sa mu asi vyrata z minimalky. Je sanca to nejako "spravit" aby mal materske vyssie?
Takisto ja rozmyslam ze ku dnu jeho nastupu na MD dam vypoved a nahlasim sa na upsvar a poziadam o davku v nezamestnanosti. Je daco, na co si dat pozor, aby sme sa "neobabrali"? Uz sme sa raz popalili s mojou materskou, a neradi by sme znova. Dakujem

ifankah
20. nov 2017

A mam este jednu otazku, dcera ma 3,5roka. Pri nej sme o moznosti otca na MD nevedeli. Citala som, ze je mozne o spatne poziadanie o priznanie materskeho. To by ale k datumu spatnej ziadosti museli byt splnene podmienky -ja bez RP a manzel na inej zmluve ako vtedajsia TPP, napr dohode? Cize toto uz "nespravime" vsak? 😊 Dakujem (PS, ja viem ze moc vymyslam, ale neda sa mi spat)

majusqa77
20. nov 2017

@ifankah md moze byt do 3 rokov

ifankah
20. nov 2017

@majusqa77 dakujem. A vedela by si mi prosim odpovedat aj na ten prvy prispevok?