icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

ajja1
15. dec 2017

@majusqa77
@kaja01 ahoj zienky mam taky problem. Mozno si moj pripad paatate. Bola som takmer 3 roky na materskej dovolenke s dcerkou doma. Do 30.4.2017 som bola na rodicovskom prispevku, potom bol muz od 1.5.2017 na materskej dovolenke do 12.11.2017. 13.11. si poziadal o docerpanie rodicovskeho prispevku ( dcerka dovrsila 3 roky 5.12.2017). Ja som v praci ukoncila pracovny pomer k 15.11.2017 na dohodu a od 16.11.2017 som evidovana na urade prace. Poziadala som si o podporu, ktoru mi zatial neschvalili, lebo socialna poistovna ma problem s tym, ze ja som bola v termine 1.11. - 15.11.2017 na materskej voci zamestnavatelovi a muz v tom case poberal rodicovsky prispevok (urad prace dal socialke potvrdenie, ze bol poberatelom od 1.11.2017 do 31.12.2017.....lebo vraj oni to pocitaju na mesiace, takze nezalezi, ze bol realne poberatelom RP od 13.11. - 05.12.2017). Predsatvte si, ze socialka poslala mojmu zamestnavatelovi ziadost, aby opravil ukoncenie mojho prac. pomeru k 31.10.2017....co mi pride ako nonsens. Prosim, co si o tom myslite?
Urobili sme niekde chybu?

kaja01
15. dec 2017

@ajja1 Chybu sme neurobili nikde, to, že bol manžel poberateľom rodičovského príspevku, tak bol, ty si rodičovský príspevok nepoberala. Ty si v práci čerpala rodičovskú dovolenku, na čo máš v zmysle Zákonníka práce právo. Neviem ako vychádzaš so zamestnávateľom, čo chce robiť zamestnávateľ? On si svojvolne nemôže zmeniť dátum ukončenia pracovného pomeru, to by pred súdom neprešlo a mohlo by to byť považované za neplatne skončení pracovný pomer. Ja celkovo nechápem, prečo úrad práce dal sociálke potvrdenie, že tvoj manžel poberal rodičovský príspevok.

ajja1
15. dec 2017

@kaja01 Socialke proste vadilo, ze v novembri manzel dostane rodicovsky prispevok a zaroven ja som na materskej dovolenke voci zamestnavatelovi. Ja som samozrejme rodicovsky prisvok za november nedostala, cize v tom mesiaci ho mal len jeden z nas. A ako mi povedala pani na socialke - podla nich nie je v poriadku, ze sme boli doma dvaja s jednym dietatom.
Kazdopadne, tiez nechapem, co tym zatazuju zamestnavatela, ten s tym nemoze nic urobit, kedze mame pravne platnu dohodu k 15.11. 2017. Ale samozrejme, zamestnavatel je z toho na prasky, nevedia co maju teraz socialke odpovedat.

Chybu som asi urobila ja, lebo na socialke odomna chceli potvrdenie, ze nie som poberatelom rodicovskeho prispevku. Ja som ho nemala pri sebe, mala som len potvrdenie, ze rodicovsky prispevok pobera manzel. A pani povedala, ze to je jedno, ze z toho je jasne, ze ked pobera manzel, tak nie ja a teda, ze jej staci toto potvrdenie.

Len keby som dala svoje potvrdenie, ze som poberala do 30.04.2017 a potom nic, tak neviem...co socialka by ziadala zamestnavatela o ukoncenia prac. pomeru k 30.04???

evittam
15. dec 2017

@ajja1 Len si ta dovolím opravit v dost podstatnej veci-nebola so voči zamestnávateľovi na MD. Ale na RD.

evittam
15. dec 2017

*si

ajja1
15. dec 2017

@evittam ano, na rodicovskej dovolenke.

ajja1
15. dec 2017

@evittam
@kaja01 teraz mi to pride, akoby socialka chcela robit problem s tym, ak je muz na materskej dovolenke a manzelka na rodicovskej dovolenke bez prispevku s tym istym dietatom....pritom som tu citala prispevky mnohych rodin, ktore to tak urobili...a neviem, ci niekomu robili taky problem ako mne

ajja1
15. dec 2017

@majusqa77
@evittam
@kaja01 Kocky, prepacte ze stale otravujem, ale v pondelok pojdem na socialku riesit to a prosim, neviete mi niekto poradit, ako mam argumentovat, ze je ok, ze som bola na rodicovskej bez prispevku a zaroven manzel na materskej? Hlavne sa bojim toho, ze ak to zacnu rozpitvavat so zamestnavatelom, ci zamestnavatel nemoze riesit to, ze ja som ich neinformovala, ze manzel nastupil na matersku s tym istym dietatom....ja neviem, uz som z toho celkom zmagorena

elka7
15. dec 2017

@evittam Ďakujem že si mi odpisala, ale v priebehu 2 rokov bol nemocensky poistený 270 dní (rok 2016 -365 dní, rok 2017-80 dní) Či sa to inak ráta?

evittam
15. dec 2017

@elka7 Sice máš pravdu, nejak som to zle spočítala,prepac. No len musi mat aj aktívne NP, cize on nástupi do novej práce a hned z nej pojde na MD? A daju mu inú zmluvu,na kt.bude pracovať? A z coho sa mu bude počítať MD bude najlepšie vediet @zalka.

zalka
15. dec 2017

@evittam mýliš sa ... má podmienku 270 dní poistenia splnenú ved pracoval 10 rokov a bez práce je 9 mesiacov.

@mufka7 bohužial ak tvoj mng. nastúpi do práce 1.1.18 a pôjde na MD tak dostane MD minimálnu, práve kvôli tomu že nemá v roku 2017 odpracovaných 90 dní bez PN a OCR.

Ak si manžel nájde prácu napr. zajtra, zamestná sa a o pár dní pôjde na MD ... tak MD mu vyrátajú z platu z roku 2016 , tento PP po nástupe na MD môže ukončiť. A od januára začať pracovať v novej práci a bude mať aj materskú aj plat za prácu.

sticker
evittam
15. dec 2017

@zalka Jj už som sa opravila.😉

mufka7
15. dec 2017

@zalka Ďakujem Ti veľmi za poradenie ❤ Ešte mám jednu otázku že ak od 18.12.2017 nastúpi do zamestnania do 29.12.2017 (už by mal odpracovaných v roku 2017 80dní+12 dní spolu 92 dní) 30-31.12.2017 by bol nezamestnaný. Od 1.1.2018 by nastúpil do novej práce, od 3.1.2018 by začal popri práci čerpať materské. Tak by mal nárok na materské z roku 2017? V tom 1-3/2017 mal trošku lepšiu mzdu ako v roku 2016, preto stále rozmýšľam či je možnosť čerpania radšej z roku 2017.

zalka
15. dec 2017

@mufka7 bude to v tom istom zamestnani? ak nie .. tak MD minimálna ...

mufka7
15. dec 2017

@zalka nie v inom zamestnaný. Takže jediná možnosť je ísť v decembri na materskú. Keď 18.12.2017 nastúpi do práce , na materskú má ísť napr. od 25.12.2017? Alebo treba aby odpracoval tých 10dní? Ďakujem

zalka
15. dec 2017

@mufka7 nemusí odpracovať 10 dní .. môže pondelok nastúpiť do práce a utorok do zamestnania ak mu to zamestnávateľ potvrdí ... alebo nastúpiť pondelok do práce , utorok dať výpoved a v stredu nastúpiť na MD z ochrannej lehoty

mufka7
15. dec 2017

@zalka ok , ďakujem ti veľmi pekne za radu i trpezlivosť, si zlatá!!!!

aktakk
15. dec 2017

@oskvarka ahaaa. Takze teoreticky mozem prist v januari a ziadat od decembra.?
Ja to asi skusim medzi sviatkami- uvidim. Manzelovi konci 21.12. MD ja by som mala ist na rodicak od 22.12.
Ale ked vybavis daj info pls co si vsetko davala a potreboval, budem Ti povdacna.
Dakujem oekne za info 😝

denisdenis
15. dec 2017

Ahojte, manzel si chce uzavriet dobrovolne poistenie, aby mal trosku lepsiu matersku. Bude to platit pol roka. Prosim vas bude v pohode ak sa na DNP prihlasi teraz koncom roka v priebehu decembra, alebo pockat az na januar? Nema to, kedy sa prihlasi nejaky vplyv na vysku materskej? Pre istotu sa pytam, predsa ide o vela penazi. Dakujem 🙂

kaja01
15. dec 2017

@ajja1 Nerieš v prvom rade manžela, ty si požiadala o dávku v nezamestnanosti, ty si bola v práci na rodičovskej dovolenke. Opýtaj sa, čo si porušila, keď si bola v zamestnaní na rodičovskej dovolenke a nepoberala príspevok. Dookola sa pýtaj či si porušila nejaký zákon.

evittam
16. dec 2017

@denisdenis Uz davno nie je možný subeh DNP a zamestnania. Cize sa nemoze pripoistit.

oskvarka
16. dec 2017

@aktakk uplne normalne moyes prist v januari a yiadat od decembra... 🙂 ja uz som to raz vybavovala a v tom miernom chaose co vladne u nas na urade prace verim ze sa moze lisit aj to co budu od teba chciet.. urcite budu chciet vzplnenu ziadost o RP ako si davala uz po svojej materskej a take potvrdenie so socialnej poistovne ze do kedy mal tvoj muz tu matersku... navzse si mozu ziadat a urcite si zoberiem ale teoretickz to nebudu potrebovat zobrat (koli tomu ze to uz maju) rodni list toho dietata, a potvrdenie so socialnej kedy tebe skoncila MD ale to uz tam tiez maju (to ja neidem brat bo uz mi to nemaju ako vzdat kedze ja som uz od piatka na dalsej MD:D:D ale ako pisem to tam uz maju tak sa budem vadit ze na co :D) nasledne sa ale k tymto veciam vydz podpisuju rozne cestve vzhlasenia a ine hluposti ale to ti tam oni daju a bud vzplnis na pockanie alebo ta otocia (co yvzknu u nas) ze ti tu kopu nevzplnenzch prehlaseni daju do ruky s tym ze im to mas doniest inokedy... ale to nenajdes asi ani na nete v akom obdobi co sa k comu dava takze najlepsie tam mas zajst a zistis treba byt skratka pripravenz na to ze tam budes v pripade nudze musiet ist dva krat... plus trebao obciansky a u nas na urade ziadaju aby si bol osobne... na socialnej sa u nas vzbavis aj s muzovim obcianskzm (lebo teoreticky by si to potvrdenie o jeho materskej mal vzbavovat sam alebo ty na splnomocnenie ale nastastie to teda u nsa nevyzaduju ....)

oskvarka
16. dec 2017

@ajja1 a ako sa to tvoj zamestnavatel dozvedel?.. kto to riesi.. podla mna si zakon neporusila je to len trochu neeticke a chapem ze ak s ato tvoj zamestnavatel dozvedel tak moze s tym mat osobny ci moralny problem a pripadne ti to po nastupe do prace moze dat nejako pocitit... zakon si podla mna neporusila ziadny..

oskvarka
16. dec 2017

@ajja1 aha uz som precitala aj predchadzajuci prispevok .. mate naozaj divnu socialnu poistovnu nik nemoze nutit tvojho zamestnavatela menit datum tvojej vzpovede a nieje nic divne na tom ak v jednom mesiaci mas polku mesiaca matersku n ato iste dieta a pol ku mesiaca narok na rodicovskz prispevok je jedno ci ho beries tz alebo muz... to ze ten prispevok dostanes v celej sume nevadi lebo tak to hovori zakon nie je na tom nic zle a nezavisi to s tym ze teba evidovali v praci ako ze si na rodicovskej dovolenke s dietatom (tu je ta divna cast ze ty si bola na rodicovskej a mm si ziadal o prispevok mohla si si poziadat ty mozno by to brali inak aj ked zakon to podla mna neriesi - ale ani pre vas by to nebol ziadny rozdiel ci dostavas prispevok ty ci manzel..- vy ste to robili asi koli tej podpore v nezamestnanisti ze to isiel poberat tvoj muz ak spravne chapem .. podla mna je to jedno) jediny kto by s ty mohol mat nejaky moralny problem je zamestanavatel podla mna ale kedze tam uz nerobis tak aj tento problem je irelevantny...
bezne zeny koncia matersku v polke mesiaca a potom natupuju na rodicovsku a k tomu si ziadaju o RP od prveho dna po skonceni materskej a teda v tom mesiaci dostanu aj materske za polku dna a aj RP... okrem toho rozhodnutie o tom od kedy do kedy tvoj muz poberal RP je listina ktora sa zasiela do vlastnych ru ka toto urad prace poslal tvojmu zamestnavatelovio tak podla mna oni konali dost divne ak nie v rozpore zo zakonom...
hlavne dolezite je to ze 1.11. - 15.11.2017 nepoberal rodicovsky prispevok nikto z vas lebo tvoj muz v tom case poberal matersku a bol teda na materskej dovolenke a socialna poistovna mu platila davky .. ty si v tom case nepobreala nic ale bola si na rodicovskej dovolenke so svojho zamestnania (neviem aku povinnost a poplatky ci povinnosti plati socialna poistovna zamestnavatelovi ked si ty na rodicovskej dovolenke ked nemas narok ani na PNku ani nic oficialne sa to preca povazuje za prerusenie poistenia na socialnej tak ak spravne chapem oni s tym nemaju nic...ale skus sa spytat na toto zalky - toto je jedina dolezita vec co im moze vadit aj ked osobne si myslim ze zakon s tym ziadny problem nema.... ked muz ziada o matersku nepise sa nikde vzhlasenie ze zena alebo ina osoba si neuplatnuje s dietatm rodicovsku dovolenku ... pise sa len vzhlasenie ze nik nepobera rodicovsky prispevok...) to ze nasledne bol vzplacany Rodicvsky prispevok a akym sposobom to prebehlo (podla zakona uplne normalnym) tak to podla mna s tvojim problemom nema nic spolocne a ani by to nemal nik riesit aj ked aj ja mam skusenost ze to vela ludom kole oci, pri tom mi nemozeme za to ze zakon je tak spravneny ze rodicovsky prispevok je vyplacany cely ako jedna davka aj ked je v tom mesiaci len jeden den... ved aj ked ma diata narodeninz druheho vyplatia prispevok cely a zena musi od 3tieho v mesiaci nastupit do zamestnania a RD aj RP je ukoncena ... nieje na tom nic protizakonne

denisdenis
16. dec 2017

@evittam To vieme, on je momentalne dobrovolne nezamestnany, takze sa moze pripoistit...

evittam
16. dec 2017

@denisdenis No tak v tomto pripade ak chce aby mu bola MD pocitana z DNP, tak uvedene DNP musi trvat aspon 26tyzdnov pred nástupom na MD, ďalej samozrejme musi splnat hlavnú podmienku naroku na MD a potom ďalšie-bud aktívne NP alebo ochranna lehota,ktora je pri otcoch 7dni.

ajja1
16. dec 2017

@oskvarka socialna poistovna oslovila zamestnavatela, ze moj buz si v novembri poziadal o rodicovsky prispevok, hoci u zamestnavatela som rodicovsku dovolenku cerpala ja. ja uz mam ale od 15.11. ukonceny prac pomer dohodou.
Ja som 15.11 skoncila prac pomer a v podstate sme ten rodicak museli presunut na manzela, nakolko ak by som ho brala ja, nemohla by som sa od 16.11.2017 evidovat na urade prace, kedze jednou z podmienok evidencie je ze nemozem poberat rodicovsky prispevok.
A som nad tym rozmyslala, ale podla mna je to o nevedomosti pani na socialke, lebo ako pisete, rodicak sa vyplaca za cely mesiac, oni aj potvrdenie davaju za cely mesiac. Realne manzel pobera rodicak od 13.11. do 5.12, kedy dcera dovrsila 3 roky, ale v potvrdeni napisali od 1.11 do 31.12., tvrdili, ze to je standard a ine potvrdenie mi nevystavia.

evittam
16. dec 2017

@ajja1 Tak sa ich spýtaj co ma RD spoločné s RP?? To co je za buzerácia?! Ked chodis do práce a poberas RP to im nevadí......
Prajem vela sil pri vybavovaní....

ajja1
16. dec 2017

@evittam ved prave...v pondelok tam idem, dam vediet ako som dopadla

denisdenis
16. dec 2017

@evittam ano, bude si platit tych 26 tyz. ale moze hrat rolu pri vypocte materskeho den kedy sa nan prihlasi? Teda ak sa na DNP prihlasi teraz koncom roka v priebehu decembra, alebo pockat az na januar? Alebo je to jedno, od kedy nan prihlasi, staci to platit nepretrzite tych 26 tyz? Viem, ze casto sa do uvahy berie pre vypocet DVZ predosli rok, tak si bude v poho ak si to tento rok bude platit len 2 tyzdne a zbytok v r. 2018? Nemoze to znizit konecnu matersku? Dakujem.