Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam čiste teoreticky je to jedno @denisdenis nezníži si výšku MD, akurát ak bude z minima ... a prihlási sa tento rok tak min. VZ je 441,50
ak bude z maxima a prihlási sa tento rok tak tento rok je max. VZ 1766e,
ak budúci rok tak max. VZ je 1824e ... je tam rozdiel pár eur ... výhodnejšie je prihlásiť sa budúci rok môj názor.
@evittam Nie z minima, ani maxima zlata stredna cesta. Tu hlavnu podmienku naroku myslis 270 dni NP?
@zalka A vyhodnejsie na buduci rok je to prosim ta z akeho dovodu? Len kvoli vyssiemu moznemu max VZ? Nejdeme na max. materske, takze tym padom je to jedno? Dakujem.
@denisdenis Ano presne tak.
@denisdenis áno tak je to jedno ak nejdeš na max.
@zalka evittam Dakujem vam za odpovede, pekny zbytok vikendu 🙂
@ajja1 no ako royhodnutie viem ze ine nevzdavaju.... asi nemozu aj ked je to blbost preto ked som si vzbavovala muyovu MD od 10theho v mesiaci a nie od prvehe (prave koli tomu abz som mala este jeden rodicak) tak som si pytala "len" potvrdenie lebo urad prace by mi v royhodnuti napisal ze som davku ukoncila az na konci mesiaca dalsieho..
a nemate tu ziadost ktoru podaval na urad prace prekopirovanu?...
chapem ze ste to koli tej evidencii nezamestnanosti museli tak spravit..
a preco ste to tak spravili ze sa tie tri dni prekrzvaju ..?... ze si ukoncovala prac. pomer k 15 temu ked mm koncila md uz 12 teho?... inak mne viac krat odmietli vydat potvrdenie u nas pomohlo zajst za veducou alebo riaditelom ze ziadas riadne potvrdenie o realite teda nech ti daju realny papier ze mm si ziadal o RP od toho dna a nech ti to potvrdia ze to tak bolo a ze mu bol schvaleny...
@ajja1 inak ked tam pojdes chod doobeda do druhej vtedy tam su este vseci skoro tak ta mozu poslat k nadriadenemu alebo tak lebo ja som tam vlani bola 4 krat kym som tan nakoniec dosla tak oni stale nevedeli co maju robit a nechceli mi dat co som chcela nakoniec ma poslali za veducou ta mi to rovno schvalila a bolo... lebo ja som bola uz na dalsej MD a potrebovala som RP za 5 dni (od 31.10-4.11 - teda za dva mesiace mi to vyslo a nijakej pani pri okienku sa to skratka nezdalo ze mam ako ze dostat dalsie dva rodicaky ked som uz zase MD a pred 5 dnami bol MD moj muz... no konec..) teraz ma vlastne caka to iste len s tym ze tam mam viac dni... snad im to nebude tolko kolat oci...
@ajja1 Neboj sa, oni nemôžu donútiť zamestnávateľa odhlásiť ťa k 31.10., pracovný pomer je založený medzi zamestnancom a zamestnávateľom a tak isto ho môžu ukončiť zamestnanec alebo zamestnávateľ v zmysle Zákonníka práca, čo ty máš, uzatvorenú dohodu k 15.11., zamestnávateľ nemôže na žiadosť žiadneho úradu zmeniť dátum skončenia pracovného pomeru, ak by to aj spravil jednalo by sa o neplatné skončenie pracovného pomeru. A úrad práce má na stole tvoju žiadosť o podporu, kde skúma či máš nárok alebo nemáš nárok a vydá rozhodnutie. Úrad práce nemá prečo zaujímať či tvoj manžel poberal rodičovský príspevok alebo nepoberal a či bol na rodičovskej dovolenke alebo nebol súbežne aj s tebou.
Zalka, prosim ta vedela by si mi povedat, ak manzel v marci 2018 nastupi na matersku z coho mu ju vypocitaju. Manzel bol SZCO 4 roky a teraz 1.9. 2017 v tej istej firme zamestnany na dost vysoky prijem. Ako SZCO si platil neake 200 Eur do socialky a teraz mu vychadza plat aj cez 1500. Budu ratat priemer za rok 2017? Alebo z platu?
@kaja01
@oskvarka
@evittam Kocky, tak som sa vratila so sozialnej poistovne. Pani aktivistka mi oznamila, ze vlastne uz nema problem s tym, ze ja som bola v novembri u zamestnavatela na rodicovskej a muz mal prispevok, ale s tym, ze muz bol od.1.4.2017 na materskej a ja sucastne an rodicovskej bez prispevku a poslala to zamestnavatelovi na dosetrenie, lebo podla nej som nemala mat u zamestnavatela status rodicovska dovolenka, ale zamestnavatel mi mal dat neplatene volno a takto to mal od 1.4. vykazovat na socialej poistovi. Chcu to po nom opravit. Prosim, je tu nejaka uctovnicka, maju pravdu?
@kaja01
@oskvarka
@evittam
majusqa77 pre mna by to bol dost problem, lebo zamestnavatel mi vyplatit vyssie odstupne, len z titulu, ze som bola na rodicovskej a nemohol mi dat vypoved. A bol si vedomi, ze trochu pochybil, lebo v case ked som sa hlasila o zamestnanie aj napriek tomu tam dosadil inu osobu. Prave od 1.5.2017. Ak teraz bude vediet, ze mi mohol dat rovno vypoved, ak by som bola na neplatenom volne, tak neviem ako sa k tomu postavi...ide ma porazit
@ajja1 Nemajú, ty máš nárok v zmysle zákonníka práce na rodičovskú dovolenku do 3 roky veku dieťaťa a tak isto má aj otec dieťa nárok byť do 3 rokov veku dieťaťa s dieťaťom. Pani na sociálke je moc aktívna. A zamestnávateľ to bude ako riešiť, ty oznámiš, že si na rodičovskej dovolenke do 3 rokov a čo má zamestnávateľ šetriť, kukne do rodného listu dieťaťa, dieťa nemá tri roky tak si na rodičovskej dovolenke. Zamestnávateľ by ti mohol dať neplatené voľno jedine v prípade, keď on požiadaš, nepožiadala si. Zavolaj pani na sociálku a spýtaj sa jej, že aký § zákonníka práce si porušila tým, že si bola doma na rodičovskej dovolenke a zároveň manžel poberal materské.
@ajja1 O môj bože, nech hľadajú v zákonníku práce §166, odst. 2. "Na prehlbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadaj, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku.
Rodičovská dovolenka nemá s poberaním rodičovského príspevku žiadny súvis. O rodičovský príspevok musí rodič požiadať, ak nepožiada vôbec nikto ho nemôže donútiť. Poberanie rodičovského príspevku je dobrovoľné, nikto nikomu nemôže prikázať, že musí poberať rodičovský príspevok, ak nechcem nemusím do troch rokov veku poberať nič, len budem v práci na rodičovskej dovolenke.
Tvojho zamestnávateľa je houbajs do toho či poberáš alebo nepoberáš rodičovský príspevok, jeho má zaujímať, že si mu oznámila, že čerpáš rodičovskú dovolenku.
Zamestnávateľovi aj pani na sociálke by bolo potrebné školenie ohľadne Zákonníka práce.
Ahojte baby, nemate nejaky napad cim presvedcit personalistku v zamestnani manzela,ze moze u nich pravovat na inu zmluvu resp. dohodu aj keby poberal matersku? Jednoducho to odmietla,ze sa to neda,lebo aj keby dostal novu zmluvu na inu poziciu a napln prace,zevraj je to ten isty pracovnopravny vztah,kedze je to u toho isteho zamestnavatela. Volala som aj do soc. poistovne aj tam mi potvrdili,ze sa to da,ale ona to nechce umoznit. Da sa s tym nieco robit? Dakujem

@denisdenis Myslim,ze nie. A to si ide platit z minima? Alebo z nejakej väčšej sumy? A platit teoreticky nemusi-moze byt aj PN len PN bude z minima. A btw.splni hlavnu podmienku nároku na MD?
Co ty na to @zalka ?