Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@minkoo da sa nastupit kedykolvek. zakonnik prace pise, ze mate zamestnavatelovi oznamit mesiac vopred. To vsak neznamena, ze sa nemozete dohodnut na nastupe aj ihned. Ja pokial viem, po 1.8.by vam socialka mala brat nastup z aktualneho poistenia.
Novemu je vhodne to oznamit, usetrite sebe aj im na odvodoch
@evittam @zalka @majusqa77
prosim zienky o radu: Otec nastupuje na RD - chce poberat materske zo sucasneho HPP od 3.7, naroky splna. Ma zamestnavatela s ktorym sa da dohodnut, bude pracu vykonavat dalej, ale na inom prac.pomere, z ktorého bude mat popri materskom prijem - konkretne teda formou dohody o vykonai prace. Je podstatne kedy dohoda vznikne(zaciatok trvania dovp) ? alebo je jedno ci to bude pred nástupom na materske? alebo je lepsie po nom? A otazka c2.bude musiet cakat za rozhodnutim z UPSVaR o odnati RP matky kym poda ziadost o materske na SP alebo si moze dat ziadost este pred dorucenim tohto zazracneho dokumentu? Vdaka 🙂
Baby este ma napadlo musi sa stihnut vybrat materska za cely cas myslim ze moze sa napriklad nastupit od juna a dieta ma 3 roky v novembri to je 5 mesiacov nie 6 vadi to ci je to jedno bude vyplatena za tych 5 mesiacov
@majusqa77 @evittam @zalka baby, preco prosim dohoda az po nastupe? a po nastupe myslite po zadani ziadosti o materske alebo az potom,ked dojde domov rozhodnutie? pytam sa hlavne preto , ze to rozhodnutie moze pris aj po mesiaci a byt bez prijmu za tu dobu, reku ci je to nutne zienky, Dakujem za info 🙂
@zalka vdaka za odpoved, vedela by si prosim vysvetllit preco je to lepsie az po podani ziadosti o materske? (kedze ako pise @majusqa77 ,ze kazda pobocka SP riesi prijatie podania ziadosti inak, moze sa stat, ze bude otec musiet cakat za rozhodnutim z UPSVaR o odnati RP matky, kym poda ziadost o materske na SP. Teda moze tam byt i mesacna diera, kym upsvar vyda rozhodnutie, teda i mesacna diera v prijme, ktory by z novovytvorenej dohody "usiel" .Navyse,Mihal v knihe na str.70 pise priklad, ze : Ešte pred nástupom na materské si so súčasným zamestnávateľom otec uzatvorí dohodu o vykonaní práce, z ktorej o materské žiadať nebude,,,,. Ale vy ste tu baby z praxe , tak Vas prosim o dovysvetlenie.VDAKA VOPRED
@mandelka ja som si na upsvare dala potvrdit ziadost o odnatie RP a to sme priložili k manzelovej ziadosti o materske a stacilo to na schvalenie jeho materskej. Nie je nutna ziadna diera v príjme 🙂 na ziadost o matersku aktualny zamestnavatel podpisuje posledny den v praci zamestnanca, preto je dobre, aby k datumu nastupu bol este v tom danom zamestnani. Po datume nastupu moze uzavriet cokolvek dalsie (iny PP, dohodu, zivnost) a budu sa nanho vztahovat vyhody poberatela materskej davky, tj nebude musiet platit odvody v tomto obdobi. V pripade zamestnanca bude zanho zamestnavatel platit len urazove poistenie. A neriadte sa datumom podania prihlasky, ale datumom nastupu na matersku otca 🙂
Baby ked je muz zamestnany vo firme a pojde na matersku je niečo co si moze na neho uplatnit zamestnavatel nejake ulavy?
@nivea777 mojmu tiez strhava, aj sa bol nato opatovne pytat ...a nezmohol nic ...
Môžem sa spýtať,či mi viete poradiť:ak je otec na materskej,dieťa môže navštevovať denne -cely den- jasle?je to nejako obmedzené,či môže dieťa navštevovať jasle?vdaka
@nivea777
@michalka91 tu vám posielam link https://www.socpoist.sk/aktuality-ak-sa-o-dieta... nech si to vytlačí a dá účtovníčke.
Ahojte, prosím o radu, či je možné, aby manžel nastúpil na rodičovskú/materskú na základe zamestnania u aktuálneho zamestnávateľa a následne o deň, dva uzatvoril s rovnakým zamestnávateľom novú pracovnú zmluvu na inú pracovnú pozíciu alebo je akceptovaná iba dohoda o pracovnej činnosti resp. živnosť? Ďakujem veľmi pekne

@majusqa77 cize dam nastup na md posledny den starej prace 31.7 a 1.8 idem do novej prace.. materska mi pojde z predchadzajuceho zamestnania a plat z novej prace.. takto budu tie datumi ok ? je tam aj nejaka ochranna lehota ale to asi nieje moj pripad