Otec na materskej a práca

gabrielaslivkova
11. mar 2015

Kočky, včera sme mali s manželom debatu práve na túto tému a mňa by zaujímali isté súvislosti.
Situácia by bola taká, že by matka bola na materskej tých 6 mesiacov, otec by bol zamestnaný vo svojej s.r.o.. Po 6 mesiacoch by otec zamestnal matku, matka by poberala kvázi jeho príjem, on by išiel na materskú, ale doma by bola matka a otec by pracoval. Nebol by v tom problém? Teraz narážam hlavne na to, že by otec podpisoval všetku dokumentáciu vo firme (zmluvy, objednávky, faktúry,...) počas jeho materskej. Boli by tieto podpisy legislatívne platné?

m.i.r.i
11. mar 2015

ahoj...ak dobre chapem, tak otec je SZCO...kedze ma vlastnu s.r.o. Tym padom -- je potrebne aby matku zamestnaval? Pretoze ked je SZCO tak po skonceni tvojej materskej, moze ist on ( teda poberat materske, on by siel na rodicovsku) a moze normalne dalej pracovat a brat prijem...takze ty mozes ostat doma nadalej, otec by poberal materske a zaroven normalne pracoval...ci je tam nejaky iny dovod na to, aby si bola ty u neho zamestnana?

havana_frost
11. mar 2015

@gabrielaslivkova
@m.i.r.i On nie je szčo, ale zamestnanec (vo vlastnej s.r.o.). Ak by bol szčo, tak je to ako hovoríš, môže naďalej pracovať aj poberať materské.
Zaujímavá otázka. Ide o to, z akej pozície podpisuje dokumentáciu vo firme? Ako majiteľ sro? Ako prokurista? Alebo ako riaditeľ - zamestnanec? Teoreticky si neviem predstaviť, že by toto niekto napadol, že je na materskej a nemá čo podpisovať. Je to zhruba na úrovni, že či môže takéto funkcie vykonávať, keď je PN. Opýtala by som sa toto na infoportáli SP, ale priznaj iba, že sa to pýtaš pre prípad PNky.
Prakticky by som poradila, aby to naozaj podpisovala tá žena, tak by to nešlo? Ak by teda, počas jeho zastupovania, mala tú istú funkciu vo firme. Ak je on napríklad prokurista, tak si neviem predstaviť okolnosť, ktorá by mu zabraňovala vykonávať prokúru pokiaľ poberá materské. T.j. podľa mňa by z pozície prokuristu mohol podpisovať aj počas poberania materského.

gabrielaslivkova
autor
11. mar 2015

@m.i.r.i presne ako piše @havana_frost , išlo by o vlastníka s.r.o. a zároveň zamestnanca - konateľa v tej istej osobe, ktorý podpisuje všetky dokumenty spoločnosti ako majiteľ, konateľ,... Nie o SZČO. Matka by bola zamestnaná, ale do práce by nechodila.
V podstate, otec by ostal v orsr aj konateľom, to ak sa nemýlim, tak pri poberaní materskej nie je nutné zmeniť, či?

dena1973
11. mar 2015

@gabrielaslivkova Nemal by byt problem vtedy, ak nebude mat vymeriavaci zaklad na platenie poistneho...

havana_frost
11. mar 2015

@gabrielaslivkova Konateľ je úplne iný právny rozmer, nemajúci vplyv na materské a jeho poberanie, alebo aj iné sociálne dávky. Prosto to nesúvisí 🙂

dena1973
12. mar 2015

@havana_frost Na nemocenske davky t.j. aj na vyplatu materske to vplyv nema vtedy, ak nebude mat ziadny VZ na platenie poistneho na nemocenske poistenie, ale na socialne davky to vplyv ma a taktiez na poberanie podpory v nezamestnanosti...
Je rozdiel v pojmoch nemocenske davky (tj. nemocenke, materske, osetrovne, vyrovnavacia davka) a
socialne davky to su davky vyplacane UPSVaR.
@gabrielaslivkova

gabrielaslivkova
autor
12. mar 2015

@havana_frost
@dena1973 tak teraz som sa v tom už úplne stratila - ak si bude vyplácať normálnu mzdu ako konateľ, tak nebude nemocensky poistený?

dena1973
12. mar 2015

@gabrielaslivkova Manzel po dobu poberania materskeho musi mat prerusene nemocenske z dovodu materskeho z toho nemocenskeho poistenia, z ktoreho si uplatnuje narok na materske. Pracovat a poberat mzdu moze, ale na ine nemocenske poistenie t.j. novu pracovnu zmluvu, aby mu vzniklo nove nemocenske poistenie nie to, z ktoreho si uplatnuje narok na materske...
Ak by poberal mzdu na to iste nemocenske poistenie, z ktoreho si uplatnuje narok na materske, tak by mu narok nan nevznikol.

havana_frost
13. mar 2015

@dena1973 asi myslíš ŠTÁTNE sociálne dávky, tie vypláca UPSVaR. Ak upozorňuješ na nepresnosť v pojmoch, tak buď sama presná.

dena1973
13. mar 2015

@havana_frost ja nic v zlom, ale potom si pojem "socialne davky" mozu vysvetlovat ako davky vyplacane soc. poistovnou, lebo tu sa zvykneme bavit o materskom...netreba sa hned urazat....

zabinka8660
16. mar 2015

@dena1973 NO my riešime stále ten problém, našu vec postúpili do BA, ..ide o to , že má novú pracovnú zmluvu, ale riešia to že pracuje normálne 40 hod. týždenne a o dieťa sa starám ja, vraj je to všetko fiktívne

nadhja
10. jún 2017

@zabinka8660 ako sa to vyriesilo prosim ta? pretoze mame aktualne podobny problem ako ty

zabinka8660
10. jún 2017

@nadhja vyriešilo sa to tak , že tú materskú dostal. Zaujímavé je že my sme sa o to museli byť a kamoška to dostala hned.

nadhja
14. jún 2017

A boli s tym velke natahovacky? pretoze mne nevychadza materska vobec tak chceme aby isiel aspon manzel

majusqa77
14. jún 2017

@dena1973 ale pocas materskej sa ani v inom pracovnom pomere odvody do socialky neplatia (iba urazove sa plati).. ..takze ziadne dalsie nemocenske poistenie vzniknut nemoze.... (zaplatene odvody socialka pri kontrole vracia, aj tu plati, ze nieje mozny subeh poistenia stat-zamestnavatel)

zabinka8660
14. jún 2017

@nadhja no ale pokial viem tak manžel môže nastúpiť na materskú až po uplynutí materskej matky

nadhja
15. jún 2017

@zabinka8660 a ked nemam narok na matersku vobec, len na rodicak, tak co potom? moze ist manzel na matersku hned?

evittam
15. jún 2017

@nadhja Manzel moze ist na MD az po 6 tyzdnoch od narodenia dietata.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

nadhja
15. jún 2017

@evittam dakujem za info ;) mas pravdu, vedela som o tom, len som si to aktualne nejak nespojila :D a manzel moze ist na matersku teda az do 3. rokov dietata? cize keby si platil DNPO uz ked bude male na svete, vie si tym nejak pripadne pomoct a zvysit matersku? az ked bude mat male napriklad 1 rok?

evittam
15. jún 2017

@nadhja Uz nie je mozny subeh DNP a zamestnanie.

evittam
15. jún 2017

@nadhja Ano a moze ist na MD do uplynutia 3rokov dietata. Zvysit MD si moze ako zamestnanec len tak,ze mu zvysia mzdu.

zabinka8660
16. jún 2017

@nadhja treba si pozrieť zákonník na stránke sociálnej poisťovne tam je to popísané

wigap
24. sep 2017

Ahojte, može ma zamestávateľ prepustiť zo zamestnania v období keď si požiadam o MD a kým ten dátum nabehne? som v ochrannej dobe ? Ďakujem

zabinka8660
24. sep 2017

@wigap Tomuto trošku nechápem, ste tehotná či ako. ? Ak ano, a pracujete a pôjdete potom na MD nemôže vás prepustiť

evittam
25. sep 2017

@wigap Si uz tehotna, oznámila si pisomne tehotenstvo? Ak ano tak ta nemôže prepustiť. Pokiaľ mas však pracovnú zmluvu na dobu urcitu tak ti ju nemusí predĺžiť. PP konci dnom uvedeným v zmluve.

zabinka8660
25. sep 2017

@evittam ano , ak máte na dobu určitú, to je iná vec. Pracovný pomer končí dňom uvedeným v zmluve

evittam
25. sep 2017

@zabinka8660 Čo s tým mám ja?😉

zabinka8660
27. sep 2017

@evittam Hej som si všimla , že som to nesprávnej napísala. Ale tak tá čo potrebuje si to prečíta 😉