Otec na materskej dovolenke
Pekný deň mamičky, idem sa opýtať, nájde sa tu nejaká žienka, čo má otca dieťaťa na materskej a popritom pracuje?
@dena1973 Tak na toto nám odpísala práve BA.
A poradíte mi aj ak je manžel SZĆO nemusí platit odvody?alebo musi?
@martinulka nemusi
aj ked priležitostne na pracu ,zarobok a fakturu? nieč som sa dopočula že nesmie mat zarobok do nejakej sumy a inak platit musi.
@elizita a mam to niekde nahlasovat v poistovni alebo v socialke?
@martinulka ked chce ist na matersku, tak musi si to samozrejme vybavit aj tam aj tam... prijem nie je obmedzeny, ide mu to normalne do preddavkov na vypocet pre nasledujuci rok
Ďakujem Ti pekne.
Kocky a ako to je s RD ked by sa to zmenilo zo mna na otca dietata a ja by som sla na UP sa prihlasit hmmm pohoda?nie sme manzelia a on je zamestnany a maly by siel do skolky alebo babka pomoze dakujem
baby kto ste vybabovavli MD pre oca dietata .. moj muz je zovnostnik a je doma s malim... leriesil nic ved ja dostavam RP aj plat kedze som nastupila do prace a on je s malim doma.. sem tam nieco porobi ked mali spi... stiha co mu treba... len som teda zistila ze ako zivnostnik kludne moze dalej takto "pracovat" a byt aj normalne oficialne na MD a aj ked plati minimalne odvody aj tak by mu materska vysla vysia ako RP takze by sa mu to o par euracou oplatilo.... a moja otazka znie... kedze nemoze byt subeh ze keby si to chcel teraz vybavovat... ked mali bude mat 2 roky este ze ci ked si poda ziadost napriklad ze od zajtra 18.8.2015 chce ist na MD tak ze ci ked mu to schvalia tak bude platit tento datum 18.8 alebo nastupuje az dnom schvalenia... a otazka c. 2 ci ked nemoze byt subeh mojej RP a jeho MD tak ze ako by sa to bralo teda za ten august?... uz by neplatilo to ako ked som ja sla na RD ze v dany mesiac som mala Mdavku za tie dni a aj RP za celi mesiac lebo ten sa vyplaca za kazdy aj zacaty mesiac... ide mi o to ze moj muz si to uz davno mohol vybavit ale akosi to neriesil asi myslel ze bude musiet pozastavovat zovnost a ine veci tak to neriesil... a teraz je to tak ze ja uz o 2 mesiace nastupujem na novu matersku a tym by predpokladam uz on nemal narok na tuto MD teda by toto cele vybavoval len na 2 mesiace... ako je to malo ale 100 eur nenajdem na chodniku zide sa... tak ze ci sa mi oplati do toho ist zacat to vybavovat... diki
@oskvarka plati mu to od nastupu na MD.odkedy poziada. ty vsak musis ist zrusit RP a poziadat o papier, ze od kedy nepoberas RP. ten dolozite k ziadosti o materske. plus vyhlasenie ze otec prebera syna do starostlivosti.
kedy bude mat syn 3 roky? neoplati sa ti to skor tak aby si vzala najprv ty materske, potom on materske na starsie dieta a potom na mladsie ?
otec moze poziadat o matersku do 3 rokov dietata. zalezi kedy by ti koncila potom materska skus si to prepocitat ci by ti to nebolo takto vyhodnejsie. a este jedna vec okrem toho ze materske z minimalnych odvodov vyjde o 50 eur cca viac nemusi platit odvody do socialnej poistovne!!! takze aj tym nieco usetri.
@lucya89 no to by mu uz nevyslo respektive vyslo cca rovnako mne materka konci nejaky koniec juna 2016 a mali ma 20.8. 2016 3 roky takze o by mu vyslo cca o mesiac viac ... no hlupi ze si to skorej nevybavil lebo robim od aprila a on je s nim doma.. a este som citala ze niekde robili problem v praci mami s tym ze ked je ona doma a ma prerusene vsetko ze je na RD ze ak je chlap na MD tak ze ona ma nastupit a tak alebo ze v socialnej robili problemi ze preco stat za nu cosi plati ci co... a ja nechcem ist hned po 6 mesiacoch maleho babetka do prace.... no on si uz teraz mm neplatil rok do socialky... bola nejaka v zakone moznost ze ked klesol pod urcitu hranicu... az teraz zase zacal.. ale tak mohol podla mna zacat aj skorej ... s tym ze 270 dni za dva roky splna v pohode... a ina podmienka tam myslim nieje a je to skoro o 70 eur viac pozerala som to a co by este usetril na socialke to som neratala veru aj to by sa mu bodlo ... hlavne ked sa aj tak 100 percent venuje skoro len malemu a robota mu stoji... no babrak :D
a ten papier o zruseni RP mojho uz musi mat ked si tu ziadost bude podavat ci mu to staci dolozit aj neskorej...
mna len to zaujimalo ze ci sa mu oplati uz si ziadat od zajtra naprikld alebo je lepsie od prveho v mesiaci nech sa to uz nepretie s tym RP?... lebo mam aj tak moznosti len dve bud si to poda zajtra alebo az v septembri lebo ideme prec :D... ale nerada by som si este skomlikovala zivot tym ze mu povedia ze ked ma on za tych 10 dni od 18.8 uz MD tak v ten mesiac uz ja nemam narok na RP lebo to by som sa okichala...
@oskvarka tebe prinalezi aj RP za cely mesiac a materska za dane dni v mesiaci.. papier musis dolozit hned pri podavani ziadosti lebo ti ziadost asi ani nevezmu resp. ti ju zamietnu.
podmienka je 270 dni a momentalne musi byt platcom odovodov.. cize skor by mu to nepriznali kedze hovoris ze odvody neplatil.
a u nas na socialke ani nerobili problem ze som ziadala o materske spatne resp. manzel. podavala som ziadost az 8.jula a ziadost bola od 1.jula. akurat treba ist zrusit RP.
@lucya89 aha tak ze to ide dokonca este aj so spatnym datumom.. to znie dobre .. a boli ste tam uz predtym ze o vas vedeli ze pridete a ze to uz dlhsie vybavujete?.. podla coho ste davali ten adtum a ta ziadost o zrusenie RPto vybavim na pockanie ci to tiez dlhsie trva?
muz mal rok prstavku nejako asi dopredu to vybavoval a mal tie preddavky dane chcel to skusit ci to ide a islo to na tento rok si to uz vsak nedaval teraz niekedy zacal platit uz zase... tak vlastne neviem isto ze ci by to teoreticky vedel platit aj skorej ked to mal "vypnute" nerozumiem sa tomu ja som si to predstavlovala ako to DNP trochu ze by platil keby chcel a potreboval a teda keby nastupil v tom aprili tak ze by predtym uz mesiac povedzme platil a hned by mal narok ale mozno si to zle predstavujem.... no kazdopadne pri druhom budeme mudrejsi lebo tiez zvazujem ze pojdem po 1,5 rkou do prace lebo ja tak dlho doma neobsedim nie ze by mi s deckami nebolo dobre ale zmena je zivot :D
@majusqa77 a nastupoval na zaciaku mesiaca?.. ze keby si dam tu zoadost zajtra ? .. ze ako by to bolo neviem si to zatial predstavit... a musel aj osobne mm ist alebo si to ty vybavovala.. ja by som zajtra mala aj prilezitost aj cas tak by som skocila... a to rusenie RP predpokladam na UPSvare a MD muzova asi na socialnej poistovni vsak?
@oskvarka no ja som bola po papier na socialke no ziadost na materske pre manzela tak tam som sa musela podpisat ze komu to tlacivo dala.
a on nastupoval preto prveho lebo mne 30.6.koncila materska tak som uz rodicovsky neriesila a hned ziadal on o materske.
takze mne dali potvrdenie ze nepoberam rodicovsky hned kedze ja som ho nepoberala cca 9 mesiacov.
@lucya89 aha jasne ty si ho ani nepoberala a tu ziadost na socialnej ti dali pre toho otca dietata?... to tlacivo?.. a kde tam kde si si ziadala o MD ze si doniesla listocek od doktorky alebo tam kde sa chodia davky vyplacat (u nas su to totizto dve rozne budovy aby nemal clovek o birokraciu nudzu .. dokonca aj UPSvar mame v dvoch roznzch budovach na dvoch koncoch mesta no zabava...)
este som si to preklepla materska mi konci 16.6 takze to by mal mm len 2 mesiace a 4 dni takto ak podam ziadost zajtra tak bude mat 2 mesiace a 4 dni takze uplne presne rovnako :D.... kedze na MD nastupujem 22.10

@zabinka8660 Nasli si zrejme nejaky dovod na to, aby ho riesili....uvidime, co vymyslia v BA...
To, v ktorej pobocke SP maju tento problem, ze to musia presetrovat?