icon

Otec na materskej, matka na rodičovskej

luckama
10. feb 2023

Dobry den, chcela by som sa opytat ci tu ma niekto s takouto situaciou skusenost. Mame s partnerom jedno dieta, na ktore som po skonceni MD poberala RP ale kdeze priatelovi vychadzala lepsia MD tak si ju vybavil a ja som tym padom musela poziadat o zrušenie poberania RP no nadalej som s malym doma a nadalej som zamestnana a teda na RD, platim si len zdravotku. No zvazujeme aj druhe dieta a teraz si niesom ista ci mi toto cele nepokazilo druhu matersku respektive za ake obdobie sa mi bude druha MD vypocitavat? Neplatim momentalne do socialnej poistovni a spatne sa to vraj ani neda…Dakujem za rady!

pondelok01
11. feb 2023

@luckama pracovny pomer ti trva?

pondelok01
11. feb 2023

@luckama aha, pises, ze si zamestnana dalej. Ak si nemala ine prijmy, tak sa MD vypocita z predpokladaneho vymeriavacieho zakladu za predchadzajuci kalendatny rok. Ak si bola iba na rodicaku, SP bude kontaktovat zamestnavatela, aby potvrdil sumu, aku by si zarobila, ak by si pracovala.

luckama
autor
11. feb 2023

@pondelok01 Dakujem pekne, takze si teraz nemusim platit do socialnej? Myslela som si inak, ze ked budem mat druhe dieta dokym budem s malym doma do 3rokov tak to bude retazovy porod..

pondelok01
11. feb 2023

@luckama kym si doma na rodicovskej dovolenke, tak si platis iba zdravotne poistenie, v zdravotnej poistovni. Do socialnej do 3 rokov veku dietata neplatis nic, ak dovtedy porodis druhe, tak sa jedna o tzv. retazovy porod, aj ked rodicovsky prispevok zrovna nepoberas, to s tym nesuviis.

luckama
autor
13. feb 2023

@pondelok01 Dakujem velmi pekne za vysvetlenie ☺️ Vy ste mali inak tiez takuto situaciu?
Joj no tak to by som este mala stihnut kym bude mat 3 len on bude mat 3 roky v lete a ja by som najradsej mala dieta az aspon na jesen/zimu, leto bolo masaker byt tehotna.. len to uz by nebol asi teda retazovy porod, pri com ma este napada, ze keby mal 3 roky v auguste a ja by som porodila az september-december tak vtedy by sa z coho vypocitavala materská? Za ake obdobie?