Otec na materskej, matka na rodičovskej - prosím o radu
Ahojte, idem hned k veci zakladne udaje -
Manzel aj ja sme zamestnani na zmluvu na neurcito
Momentalne sme obaja na materskej- on s 23m synom, ja s 3m dcerou
Kedze mame takyto maly vekovy rozdiel, potrebujeme byt este spolu doma dalsieho pol roka po tejto materskej , proste je to narocne s dvoma detmi pre jedneho teda on by chcel plynulo prejst na matersku s dcerou, na co ma uplne narok avsak ak chcem byt doma aj ja vraj spolocne nemozeme poberat matersku a rodicovsky prispek hoci na dve rozdielne deti. A teda - ja by som sla na rodicovsku dovolenku so synom bez naroku na rod príspevok a on by bol teda na materskej s dcerou, viem ze ja by som si musela platit zdravotku avsak ako je to so zamestnavatelom? Jemu je jedno ci som len ma rod dovolenke alebo poberam aj prispevok? Resp co sa meni tym ze si platim zdravotku na rodicovskej dovolenke? Ostatné odvody platí za mňa zamestnávateľ? Potom ak by sme sa teda takto rozhodli, v den keď jemu skonci materska na druhy den uz nastupi na matersku s dcerou nie som si ista ze ci nam to vyjde presne na dni ze ja skoncim matrrsku a on na druhy den nastúpii s dcerou, chapete co myslim, ze mozu sa tie materske aj prekryvat? A dalej, ja ked pojdem len na tu rodicovsku dovolenku bez naroku na prispevok, kde vsade to mam nahlasovat? Po manzelovej materskej s dcerou potom opat nastupim na rodicovsky prispevok s dcerou do jej 3 rokov. Resp. Viete mi poradit niekoho kto nam v tomto pomOze? Je nejaky poradca co sa tohto tyka aby sme to mali korektne? Aj si zaplatime v pohode len chceme 100 percentne informacie co a ako robit aby to bolo ok.
Dakujem z rady
@marionluna top v tychto veciach na MK je momentalne zalka, tak ako povie ona, to plati. A draik je pravnik, ten dava tiez spravne rady ;)
@adalmba prave ste ukazali svoju inteligenciu, gratulujem
@marionluna nemusis si platit nic. My plánujeme s manzelom podobne... Od marca pojde na matersku
..mame deti 3r a 9m...na mladsieho so muz berie matersku...starsi nechodi do skolky takze ja si nemusim zdravotku platiť.... Budeme z jedneho platu.... Chceme byt spolu a uzit si deti...toho pol roka je to super!!!! To sa uz nikdy nevráti a je to vyhoda moct takto prezit cas s detickami💓 nie je to o tom ze sa to neda zvladnut sama s dvomi malymi detmi...je to narocne...ale.ked je moznost byt s nimi dvaja treba to využiť!! Drzim palce 👍😍
@adalmba odbivujem vas kolko volneho casu popri 3 detoch mate ked mate cas sa tolko zapajat do tejto debaty, radsej sa tym "vasim" detickam chodte povenovat.. Urcite je to plnohodnotnejsie straveny cas pre vas 😊
@marionluna Ďakujem 😉 mám čas, manžel sa venuje tiež ,,naším,, detičkám. Prajem vám pekný zvyšok dňa. ☺️
Dobrý deň ...
Ak sa jedna o 2 detičky je možne poberat na jedno materskú a na druhé rodičovský príspevok. 😉
(Info overené na sociálke aj úrade práce)
@xijka prosím ťa netrep sprostosti - je možný iba súbeh dvoch materských, rozhodne nie materskej na jedno a rodičovskej na druhé dieťa. Nie je možné, aby napr. matka poberala materské na mladšie dieťa a otec rodičovský príspevok na staršie dieťa. Takúto info ti určite nepotvrdili ani na SP ani na ÚPSVaR. Pozri si zákon č. 571/2009 Z. z. (zákon o rodičovskom príspevku). Je možné iba to , aby napr. otec poberal materské na mladšie dieťa a matka ostala na RD bez nároku na RP na staršie a nahlásila sa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - v takom prípade za ňu zdr. poistenie platí štát.
@xijka citácia zákona:
Nárok na RP nie je ak:
* rodič má ďalšie dieťa ktoré je zverené do osobnej starostlivosti druhého rodiča alebo do náhradnej starostlivosti, do pestúnskej starostlivosti alebo do starostlivosti fyzickej osoby, ktorú určil súd nariadením neodkladného opatrenia alebo do starostlivosti budúcich osvojiteľov alebo je v osobnej starostlivosti poručníka a na zabezpečenie riadnej starostlivosti o toto dieťa sa poskytuje "materské" .
@xijka stále to nechápete - mám dve deti, sú dvaja rodičia. MOŽNÉ JE, aby matka a otec poberali MD - každé na jedno. NIE JE MOŽNÉ - otec MD na jedno a matka RP na druhé - je to tam jasne napísané - Nárok na RP nie je pre toho rodiča ak má ďalšie dieťa, ktoré má v starostlivosti druhý rodič a ten poberá materské. Je možné poberať iba dávky jednej inštitúcie na dve deti pre oboch rodičov ak spĺňate podmienky - čiže SP. Nie je možné kombinovať dávky viacerých inštitúcii na dve deti pre dvoch rodičov - čiže SP a ÚPSVaR
@xijka ak napr. Váš manžel bude na MD s mladším a bude poberať materské Vy môžete byť na RD so starším - ale pozor, - bez nároku na RP (rodičovský príspevok) a musíte sa nahlásiť na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" inak si budete poistenie platiť sama. Vy budete na tzv. "neplatenej RD". Ale mať platenú MD a zároveň platenú RD pre dvoch rodičov s dvoma deťmi možné nie je. Je tu o tom už XY tém dokonca zvlášť vytvorená skupina.

@marionluna toto si nenspisala pekne. Cize ostatne matky, co maju 2deti sa o ne nestaraju plnohodnotne🤔 toto by mohlo niekoho urazit.