Otec na materskej po dovŕšení 3 rokov dieťaťa?
Zdravím 🌷 chcela by som sa opýtať žien ktoré boli v tejto situácii a vedia mi odpovedať podľa skutočnej skúsenosti a nie iba podľa toho co počuli alebo čo si myslia a niesu si iste 😅🫶🏼
Partner pôjde po mojej rodičovskej na materskú, na tych 28 týždňov čo ma aj on narok, ibaže sa chcem ujistit že to funguje tak že ak požiada o materskú ešte kým dieťa nedovŕši 3 roky, tak že môže ísť na materskú aj keď počas toho pól roka už dovŕši 3 roky, alebo to platí iba do dovŕšenia 3 rokov ?
Čiže napr. v máji 10ho dovŕši 3 roky ale o materskú požiada napr.30 apríla, schvália mu materskú môže zostat pól roka doma s dieťaťom aj keď toho 10maja dovŕši dieťa 3 roky ? Alebo aj materská je stanovená len do 3 rokov dieťaťa ?
Pýtam sa preto lebo ja viem tak že pokiaľ požiada do dovŕšenia 3 rokov tak môže byt pól roka doma napriek tomu že dieťa počas toho dovŕši 3 roky, ale keď to niekomu takto vysvetlím tak kýve hlavou že to tak nieje 🥲😅 tak si to chcem ujasniť 🙂 budem vám vďačná za odpoved 🙏
Len do dovŕšenia 3 rokov.
Pýtam sa preto lebo ja viem tak že pokiaľ požiada do dovŕšenia 3 rokov tak môže byt pól roka doma napriek tomu že dieťa počas toho dovŕši 3 roky, ale keď to niekomu takto vysvetlím tak kýve hlavou že to tak nieje
Odkiaľ toto vieš? Pretože ak by si sa riadila tým, čo sa píše na stránke SP, tak by si vedela, že vieš zle a že to platí len do 3 rokov.
Čerpanie plateného voľna pre otcov sa delí na dve časti:
1. Dvojtýždňové „otcovské“ ihneď po pôrode
Otec má právo vyčerpať si maximálne 2 týždne plateného voľna v prvých 6 týždňoch po narodení dieťaťa. Zásadnou výhodou je, že túto dávku môže poberať súčasne s matkou, ktorá je v tom čase na materskej dovolenke s tým istým dieťaťom.
2. Zvyšná materská dovolenka (26 týždňov)
Zvyšnú časť materskej (štandardne 26 týždňov, z celkových 28) si otec môže vyčerpať kedykoľvek neskôr. Podmienkou je, že prevezme dieťa do starostlivosti a matka v tom čase nepoberá na toto isté dieťa materskú ani rodičovský príspevok. Otec môže túto možnosť využiť kedykoľvek, najdlhšie však do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa.
Čiže ako si uviedla: napr. v máji 10ho dovŕši 3 roky, ale o materskú požiada napr. 30 apríla, schvália mu materskú a môže zostať doma 10 dní.
Len do dovŕšenia 3 rokov.
Pýtam sa preto lebo ja viem tak že pokiaľ požiada do dovŕšenia 3 rokov tak môže byt pól roka doma napriek tomu že dieťa počas toho dovŕši 3 roky, ale keď to niekomu takto vysvetlím tak kýve hlavou že to tak nieje
Odkiaľ toto vieš? Pretože ak by si sa riadila tým, čo sa píše na stránke SP, tak by si vedela, že vieš zle a že to platí len do 3 rokov.
@melanta asi chat gpt 🙈
Mna zaujalo "pól roka"😌

Materská je do troch rokov.