icon

Otec na materskej: Skúsenosti a rady?

9. jan 2024

Ahojte, ma niekto skusenost s tym,ze otec dietata nastupil na matersku a zena (ja)ostala doma,s tym,ze poziadala o odnatie RP ? Ak ano, musi dat zena vedeit o tejto skusenosti zamestnavatelovi ci nie, kedze ma pravo byt na rodicovskej dovolenke do 3r? Dieta ma 1.5roka.
Ako je to s odvodmi? Musim si poslat tlacivo do soc.poistovne,ze som osoba riadne sa starajuca o dieta a budem si platit zdravotne odvody sama?
Ak to niekto riesil napiste prosim🙂 na nete som nasla vela informacii o tom, ale niektore clanky boli uplne protichodne.

ajka0207
10. jan 2024

A hlavne pred nikym zo sociálnej ani do telefónu nespomeň že sa nemôže starať riadne celý deň.

ajka0207
10. jan 2024

@13uzivatelka11 logicky síce áno, ale podľa zákona majú obidvaja rodičia právo na rodičovskú dovolenku do troch rokov dieťaťa.

autor
11. jan 2024

@ajka0207 dovre ,dakujem za radu. A co mam teda povedat? Ze chcem doma ostat aj ja len tak?

zara1357
11. jan 2024

A keby si normálne zašla na pobočku sociálnej poistovne a opýatala sa, ze ked pojde muz SZCO na Rodicovsku, ake su tvoje moznosti?

autor
11. jan 2024

@zara1357 ano,chcem sa ist opytat, ale zas nechcem nejaku blbost tresnut 🙂

mamina7070
11. jan 2024

na socialnu pojdes zbytocne pre nich si zena na RD (to ci poberas RP je irelevantne)
tam ta neprihlasia ako starajucu sa o dieta do 6 rokov na to iste dieta ako manzel bude poberat materske

autor
11. jan 2024

@mamina7070 hej tiez si myslim to iste, co si tu napisala,ze asi nie je dovod ist tam.

ajka0207
11. jan 2024

No áno, keby sa pýtajú, tak že si sa rozhodla byť doma na rodičovskej, ale že starostlivosť bude v plnej miere zabezpečovať muž. Oni ti asi aj tak veriť nebudú, ale v momente ak budú mať oficiálny dôkaz, že muž robí v čase keď sa treba starať o dieťa, tak to použijú proti tebe. Ideálne keby tvrdíte, že celú prácu muž zabezpečuje v čase spánku dieťaťa. Neviem či má oficiálne písané hodiny, ale môj muž je platený za výkon, čiže sa nedá dokázať či robí hodinu za týždeň alebo 20 hodín.

emerie
11. jan 2024

Ahoj, uz si nieco poriesila? My mame podobny problem a nas zasa stopla info, ze manzel napriek tomu ze nastupil od 1.1.2024 ako zamestnanec bude mat narok na md ale za minuly rok co nie je dobre kedze bol szco a odvody platil minimalne...prvotne ifno boli ze ak bude platit prve tri mesiace plne odbody ako zamestnanec bude mat max matersku ze predchadzajuci rok na to nema vplyv.

lucka_ke
11. jan 2024

@emerie kto vám dal takú info že z min. roka?

luliu
11. jan 2024

Na SP nehlasis absolútne nič, rovnako nič nehlasis zamestnávateľovi, len si budeš platiť ZP

nivea777
12. jan 2024

@emerie pokiaľ bude mat 90 dní bez PN a OCR tak materská bude rátana z TPP, živnosť treba ukončiť a keď je od 1.1. Z-c tak kľudne v aprili v polke môže nastúpiť na materskú.Treba si nechať nejaké dní ako rezervu lebo SP dosť rieši tieto navýšenia tak nech to neberú ako účelové.

autor
15. jan 2024

@luliu
@ajka0207 zeny, dnes som natrafila na toto. Nechapem, naco by som to mala dat vediet zamestnavatelovi, ked si zdravotne sama zaplatim,? Co si o tom myslite?

ajka0207
15. jan 2024

Ja som nič nehlasila, zamestnávateľ o Tom doteraz netuší.

autor
15. jan 2024

@ajka0207 mne to tiez pride blbost, naco to ma vediet , ked sa ho pri tej zmene vlastne nic netyka.?

ajka0207
15. jan 2024

A tej poradkyni sa nedá napisať? Mne zas príde čudné že musí súhlasiť, to by predsa muselo existovať na to tlačivo, ktoré by niekto kontroloval a nič také odo mňa nik nepýtal

luliu
15. jan 2024

To sa teba netýka, to platí, ak má dieťa nad 3 r. Ty nemusíš hlásiť nič, voči zamestnávateľovi sa nič nemeni. Inak tieto poradkyne niekedy píšu strašné hlúposti, reálne nepravdy, takže to netreba brať tak, že ona vie isto.....

amandee
3. júl 2024

@mamina7070 ahoj. Viem že to je staršia téma, ale v skratke teda. Ak by muž nastúpil na MD a ja som zamestnaná ale tohto času na rodičovskej dovolenke, prídem o rodičovský príspevok ale do práce sa vraciat zatiaľ nemusím ? A platím si len odvody do ZP a keď mužovi skončí MD môžem znova si dať vyplávať rodičovský príspevok ? Inak si nikde nič neriešila vôbec len stopnúť vyplácanie rodicaku a zp odvody a potom si znova môžem prejsť na rodicak po jeho MD a čerpať ho až do 3 rokov? Ďakujem ♥️

amandee
3. júl 2024
amandee
3. júl 2024

@ajka0207 viď vyššie

mamina7070
3. júl 2024

@amandee ano presne tak ak by si mala ine dieta do sest rokov nemusis ani to zdravotne ak nechodi do skolky
plati co si napisala

amandee
3. júl 2024

@mamina7070 nemala si v niečom nejaký problém keď si to takto čerpala. Chcem ostať aj ja doma lebo potom bude adaptačný proces v škôlke zasa a mňa už by z roboty nepustili. Chcem aby si muž užil aspoň pár týždňov materskej s dcérou. Takže nikomu nemusím nič oznamovat? V práci mám dovolenku podpísanu do 3 rokov a jediné teda ZP. A môžeme byť obaja doma s tým tiež nebol problém nikde ? 😁

luliu
3. júl 2024

@amandee budeš musieť platiť len ZP, nič viac, keď muž doberie materskú, tak znova mozes čerpať RP do 3 rokov

amandee
3. júl 2024

@luliu ďakujem krásne ja len že či netreba upovedomiť zamestnávateľa 😁

luliu
3. júl 2024

@amandee nie

katusiik20
14. nov 2024

Dobrý deň, prosim ozvete sa mi do spravy mám veľa otázok ohľadne tej predĺženej materskej..

veronika_999
21. nov 2024

@amandee ahoj prosím ta, koho treba kontaktovať keď si chcem platiť ZP sama? Mam rovnakú situáciu ako si opisovala

amandee
13. jan 2025

@veronika_999 treba ísť len na zdravotnú poisťovňu a prihlásiť sa ako samoplatitel. Oni vám už dajú k tomu tlačivo a budeš si platiť zdravotné odvody každý mesiac. V práci nemusis nahlasovať nič

nessa_1
8. mar 2025

Poradili by ste my taktiež ohľadom toho materského na muža .. do konca augusta mám zmluvu a teraz od marca prechádzam na RD. Manžel chce hneď nastúpiť na MD a ja by som rada ostala doma. Dá sa to? Aj keď som do konca augusta zamestnaná, tak si mám platiť odvody sama do zdrav.poisťovne? Ďakujem za radu

luliu
8. mar 2025

@nessa_1 áno, musíš si platiť ZP