icon

Otec na materskej: Skúsenosti a rady?

9. jan 2024

Ahojte, ma niekto skusenost s tym,ze otec dietata nastupil na matersku a zena (ja)ostala doma,s tym,ze poziadala o odnatie RP ? Ak ano, musi dat zena vedeit o tejto skusenosti zamestnavatelovi ci nie, kedze ma pravo byt na rodicovskej dovolenke do 3r? Dieta ma 1.5roka.
Ako je to s odvodmi? Musim si poslat tlacivo do soc.poistovne,ze som osoba riadne sa starajuca o dieta a budem si platit zdravotne odvody sama?
Ak to niekto riesil napiste prosim🙂 na nete som nasla vela informacii o tom, ale niektore clanky boli uplne protichodne.

Strana
z3
nessa_1
9. mar 2025

@luliu viete mi poradiť aj ako mám o to požiadať. ?

luliu
9. mar 2025

@nessa_1 musíš ísť do ZP a začať si za seba platiť ZP, keďže prestavas byť poistencom statu

nessa_1
9. mar 2025

@luliu dá sa to aj online alebo telefonicky či iba osobne ?

luliu
9. mar 2025

@nessa_1 to neviem, ja najradšej takéto veci riešim osobné. Ale určite treba podpisovať, tak ak nemáš elektronický podpis treba ísť asi osobne

nessa_1
10. mar 2025

@luliu dnes som volala do ZP a povedali že sa to nedá že musím dať výpoveď z prace. Volala som SP tí mi tvrdili že sa to dá( že môže ísť muž na MD a ja doma) ale musím ísť na pobočku a nejak sa registrovať resp. informovať ich že muž ide na MD a ja ostávam doma. A tým že som zamestnaná a na RD tak zamestnávateľ za mňa platí odvody. Z každej strany počujem niečo iné a už sama som z toho stratená

lucka_ke
10. mar 2025

@nessa_1 ak máš aplikáciu tak sa prihlásiš ako samoplatca a budeš si platiť zdravotné poistenie (odo dňa kedy muž pôjde na materskú), takisto sa musíš odhlásiť z poberania rodičovského príspevku

nessa_1
10. mar 2025

@lucka_ke RP ešte nepoberám

nessa_1
10. mar 2025

@lucka_ke treba to oznámiť aj zamestnávateľovi ? Či vôbec nič iba cez appku si zaplatím ZP?

lucka_ke
10. mar 2025

nie voči zamestnávateľovi ostávaš na rodičovskej dovolenke aj keď nebudeš poberať rodičovský príspevok (zamestnávateľ za teba žiadne odvody neplatí kým si na RD čiže jeho to nič nestojí)
ale vy dvaja s mužom nemôžete poberať dve dávky na to isté dieťa a taktiež ak sa on bude o dieťa starať tak ty si za seba musíš zaplatiť zdravotné poistenie a nie si už poistenec štátu, po skončení jeho materskej môžeš znova poberať rodičovský príspevok ty alebo to môžeš nechať na mužovi a ty ísť na úrad práce ak ti skončí pracovný pomer

nessa_1
12. mar 2025

@lucka_ke ďakujem 🙂 zaujimave že “nikto” z tých úradov nepovedal resp.neporadil.
Dúfam ze keď manžel nastúpi má MD a ja si budem platiť ZP nevznikne niekde nejaký problém

amandee
15. mar 2025

@nessa_1 ahoj ja som to riešila nedavno a otec využil celý čas materskej 🙂 Normálne som zamestnaná... Otec nastúpil na MD a ja som sa odhlásila od tohto dňa z poberania rodičovského a v zdravotnej sa nahlásila ako samoplatitel zdravotného... Platila som si mesačne odvody do zdravotnej. Keď muž ukončil MD znova som sa prihlásila na poberanie rodicaku a pokračovala a medzitým sa vrátila do práce a mala do škôlky 😀

nessa_1
15. mar 2025

@amandee 27.3 mi konči materská a 28.3 manžel nastúpi na materskú mám ísť požiadať o rodičovský príspevok a zároveň sa odhlásim alebo sa nemusím hlásiť o RP a začnem si platiť zdrav. odvody?

amandee
16. mar 2025

@nessa_1 ak idete reťazovo za sebou tak nemá význam nahlasovať sa na rodičovskú dovolenku. Akurát keby ste brali rodičak aspoň jeden deň, máte nárok na celý mesiac 🙂 preto by sa oplatilo keby muž nastúpil až pár dní po vašej materskej 😀

Strana
z3