icon

Otecko na materskej a živnosť

kvikina087
4. apr 2018

Som s druhym synom na materskej dovolenke, ktora mi pomaly konci. Uvazujeme s priatelom, ze by poberal matersku on ale doma by som zostala ja s detmi.
Ma narok na matersku, ked teraz otvoril zivnost, predtym 3roky vkuse pracoval, bol klasicky zamestnany na tpp?
Z akeho obdobia by sa mu materska vypocitavala?
Moze si zivnost nechat otvorenu? Ja nebudem dostavat nic nic ani na prve dieta okrem pridavkov? Ďakujem
Ďakujem

katulkagajdos
•
4. apr 2018

To by bolo fajn spýtať sa priamo na úrade, ale my sme s manželom riešili niečo podobné, živnosť si nemusí pozastaviť a materskú by mu mali rátať z predchádzajúceho zamestnania ak si živnosť založil len teraz, len potom tebe by bolo lepšie sa prihlásiť na ten čas na úrad práce, lebo keď budeš mať pozastavený rodičovský príspevok (lebo o pozastavenie musíš požiadať, ak partner ide na materskú) nikto za teba neplatí ani odvody (len ak by si si platila sama) a ak si pred materskou pracovala min. 2 roky mala by si nárok aj na podporu v nezamestnanosti z úradu práce.

kvikina087
autor
•
4. apr 2018

@katulkagajdos ale ja som normalne zamestnana na tpp, len by som sa nevratila este do prace...ale neviem presne ako to funguje.

tribi
•
25. apr 2018

Do prace nemusis nastupit!ani ist na urad.si nadalej na rodicovskej dovolenke bez prispevku,na zp sa prihlasis ako osoba starajuca sa do 6 rokov,stat za teba vsetko plati na soc.si uz tak prihlasena,tak zas vsetko odvadza stat.

kvikina087
autor
•
26. apr 2018

@tribi no ale zrejme z toho nic nebude, kedze priatel teraz zacal s podnikanim ... je oslobodeny si platit odvody do soc. Poistovne a kedze si neplati odvody, zrejme nema narok na matersku.

tribi
•
26. apr 2018

Mas pravdu,ale zaplatit moze ak by chcel....

kvikina087
autor
•
26. apr 2018

@tribi neviem kolko by musel platit ... a ako by to vyslo.... ciby to malo zmysel.pisala som aj na socialnu poistovnu ... ale neodpisali.

nadula01
•
26. apr 2018

A kedy mu skončil ten tpp?

tribi
•
Autor odpoveď zmazal
•
evittam
•
26. apr 2018

@tribi To je hlupost. Aby to platilo musel by sa zamestnať. Su to dva rozdielne typy poistenia. DNP by musel platit 26tyzdnov aby mu bola pocitana MD z toho VZ, pripadne ak si da DNP tak bude MD z minima.

evittam
•
26. apr 2018
evittam
•
26. apr 2018

@katulkagajdos Dalsia hlupost. Ona sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na ZP, vôbec sa nemusi evidovat na UPSVaR ako nezamestnana.
Btw.zeny ak tomu nerozumiete a len "si myslite" tak nadávajte rady,zbytocne zavadzate

kvikina087
autor
•
26. apr 2018

Takze je to asi uzavrete... tuto " vyhodu " sa mi uz nepodari vyuzit. 😉

evittam
•
26. apr 2018

@kvikina087 Preco? Stale lepsie cca 330 Eur MD plus príjem ako RP 214Eur. Alebo skusit sa zamestnat,ako som písala.