Ovplyvní maródka výšku materskej?
Ahojte. Neviete mi poradiť keď som tri mesiace pred materskou bola som na očr A pôjdem na pn,ci mi to nejak ovplyvni výšku materskej? Ďakujem
@jezkodezko1 Tak na ocr sa ti oplati byt iba 10 kal. dni, lebo viac sa nepreplaca. Po 10 dni pokracovania ocr sa nemocenske poistenie prerusuje. Potom radsej PN. Na PN mozes byt az do nastupu na materske.
@jezkodezko1 Nemocenke, OCR: Ak mas vymeriavaci zaklad na platenie nem. poistenia cca 450 €, tak z toho 55% = na 1 kal. den.
Materske: cca 450 € z toho 65% = na 1 kal. den.
Ak mas aj nejake premie, odmeny..., tak aj z toho sa plati poistne na nem.poistenie.
Vzorec: vym.zaklad za rozhodujuce obdobie deleno pocet odpr.dni za RO = 100 % z toho 55% (N,OCR) resp. 65% (materske) = na 1 kal. dni x pocet kal. dni v mesiaci = davka na cely mesiac
Cize mam ostat zamestnana az do konca novembra a na marodku mozem ist napr.od 1.septembra a zamestnavatel za mna bude odvadzat dane alebo nie?
Dakujem pekne za odpoved,ja sa v tom vobec nevyznam 🙂 Ale uz mi je vsetko jasne 🙂
ahojte baby vedel by mi tu niekto poradit ohladom toho ze ak by som chcela ist este pred materskou na cely masiac na PN-nku kolko % alebo podla coho oni vyplacaju pn viem ze materska je 65% z hrubého prijmu ale PN neviem
prvé 3dni 25% a od 4tého dna 55% z vym.základu
@zornicka026
@gapa Dakujem za odpoved neviem kde som pocula ze to nejak vypocitavaju na den ?ale celkovo sa to vypocitava podla toho co ste mi napisali nie?
@zornicka026 áno, ráta sa to na kalend.den., ako som písala (1-3) (4...) a predpokladám, tvoj pp trval aspon 90dní bez pn, očr.
@zornicka026 Tak ako pisala gapa. Prve 3 kal.dni sa plati 25% a od 4. kal.dna do ukoncenia PN 55% z vymeriavacieho zakladu. Prvych 10 kal.dni plati zamestnavatel od 11. dna plati soc.poistovna.

@zalka Dakujem za odpoved,takze by mi stacilo sa zamestnat aj napr.len na mesiac,aby sa mi MD ratala z roku 2014?A z coho sa mi bude ratat marodka?