Ovplyvní práceneschopnosť pri tehotenstve výpočet materskej?
Ahojte mamičky. Práve mi bolo potvrdené moje tretie tehotenstvo. Dve predchádzajúce nedopadli dobre, tak sme sa rozprávali s doktorom o možnosti PN kvôli rizikovému tehotenstvu. Pokazí mi táto PN výpočet materskej, resp. vie mi to nejak uškodiť?
Ďakujem
Nie. Ale úprimne, buď je to ozaj rizikové a vtedy ti to je jedno, lebo chceš hlavne donosiť dieťa a aby bolo všetko v poriadku. Alebo potom len špekulujes a vlastne keby ti to ma pokaziť, tak radšej chodíš do práce
Nie, neovplyvní. Celé tehotenstvo som bola na PN (kvôli predošlým potratom a silným nevoľnostiam), s výškou materskej to nemá súvislosť.
@lucia147852 Samozrejme, že je pre mňa prioritou donosiť dieťa, no účty za mňa nikto platiť nebude, preto si preverujem situáciu, či sa radšej nedohodnúť na prácu formou home office...
Ďakujem za útočnú odpoveď, pri tom nepoznáte okolnosti, snáď nebudete nič podobné musieť riešiť vy. Pekný deň🙂
@vveron1ka Ahoj, áno. MD sa počíta vždy z vymeriavacieho základu z kalendárneho roka pred nástupom na materskú. Ak je žena v rozhodujúcom období praceneschopna, tak pre potreby výpočtu poskytuje zamestnávateľ sociálnej poisťovni tzv predpokladany VZ pre dané obdobie a z neho sa vypocita následne výška dávky.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

táto otázka sa tu neustále opakuje, NIE nepokazí, sociálna dávka nemôže byť podkladom pre výpočet inej sociálnej dávky... nabudúce skúste trošku pohľadať v starších diskusiách