Pandemická OČR a rodičovský

patrikko
1. jan 2021

Dobrý deň mám otázku. Ja manžel pracujem a manželka je doma ja rodičovskej s 1.5 ročnou dcérou. Nastáva problém že je sestrička a od cca 15 januára ju povolali do nemocnice. O dcéru sa nemá kto starať a nastava otázka či môže ďalej poberať rodičovský a ja pôjdem na pandemicku ocr. Ak to bude tak ako som napísal že sa to bude dať poberať sucastne príjem nám zostane cca rovnaký no ak bude možnosť poberať iba rodičovský príspevok ALEBO pandemicka ocr tak mesačne klesneme na príjme :-/

babydesire
2. jan 2021

Rodicovsky je do 3rokov veku dietata a ta ocrka neviem. Treba sa spytat na socialnej poistovni a/alebo upsvar-e. Este by sa dalo vyuzit tvoju matersku davku (ak splnas podmienky),rodicovsky zrusit. Ona by normalne pracovala ty by si bol doma na materskej ktora sa odvija od prijmu ziadatela,spravidla je vyssia ako rodicovsky.

draik
2. jan 2021

@patrikko
Pandemickú OČR z akého dôvodu? RP zostane.

patrikko
autor
2. jan 2021

Draik --Pandemicku ocr z dôvodu aby som sa staral o 1.5 ročnú dcéru keď manželku povolaju do nemocnice.
Babydesire -- na materskú som plánoval ísť v novembri, keď bude mať dcéra 2.5 roka do jej 3 rokov.

draik
2. jan 2021

@patrikko
Od toho je RP.

hyberncia
2. jan 2021

@draik ibaže toto je neštandardná situácia nie? Veď ona je donútená ísť do práce,do ktorej nechcela ísť a partner musí ostať doma s dieťaťom. Ak má manžel vyšší plat a ona nižší,tak je to celé postavené na hlavu, no nie? Veď by do toho dobrovoľne nikdy nešli.

draik
2. jan 2021

@hyberncia
Možno využiť materské, čo je spravidla na úrovni čistej mzdy.

hyberncia
2. jan 2021

@draik no dobre. Ale tuto moznost chcel manžel využiť,až neskôr, keďže sa môže stať,že nemocnica ju nebude potrebovať taký dlhý čas. Potom nastane situácia,že buď manžel preruší materskú a príde o zvyšok alebo ona bude musieť ostať nasilu v práci, do ktorej by tak skoro ani nešla. Riešim to hlavne preto,lebo u mňa hrozí podobný scenár. Akurát,že manžel je v tej istej skupine ako ja a materskú ísť nemôže a aj to sa oznamuje predsa mesiac dopredu. Povolavaju v oveľa kratšom čase.

patrikko
autor
2. jan 2021

@draik presne so napíše hyberncia. Ak pôjdem teraz na materskú skončí mi o pol roka keď dcéra bude mať 2 roky a dajme tomu že manželka bude stále v práci tak do jej 3 rokov čo bude ??? Ja mám samozrejme vyšší plat a takto prídeme o peniaze keď nebude môcť byť pandemicka ocr+ rodičovský sucastne. Nám financne vyhovuje moja práca a jej rodičak. Ak to bude naopak môj rodičak jej plat je to zle..ak by zostal rodičak ajtak by to nebolo ono ale stále lepšie.

slavkadi
5. jan 2021

@patrikko rodicak moze poberat aj pocas prace, ale vy v tom pripade jedine homeoffice aby sa ste sa mohol postarat o malu. Skor by bolo riesenie, ist teraz na matersku, manzelka do prace, a ked skoncite matersku, budete poberat rodicak az do troch rokov, a dieta moze ist potom do jasliciek, ak budete musiet obaja do prace. Pandemicka ocr je pre rodicov deti, co chodia do skolky/skoly ktora bola uzavreta kvoli pandemii.

patrikko
autor
6. jan 2021

@slavkadi vy má asi nechápete. Na materskú plánujem ísť koncom tohoto roka. Keď bude mať dcéra 2.5rokov. mne sa jedná o to že ju povolali, ja home offfice nemôžem mať. Čiže jediná .možnosť ak ju povolali je pandemicka ocr.

slavkadi
6. jan 2021

@patrikko no žiaľ pandemicka očr sa vám nedá poberať, keďže dcérka nechodí do jaslí/škôlky. Ak manželka musí do práce, máte jedinú možnosť ak nechcete klesnúť na príjme, požiadať teraz o materskú a po jej skončení sa vrátite do práce a manželka pôjde na rodičovskú a bude zas poberať rodičák. Prekleniete aspoň pol roka a dúúúfajme, že sa za ten čas situácia zlepší.

patrikko
autor
7. jan 2021

@slavkadi zoberme si to takto manželka v práci (nútene) ja v práci a jasle zatvorené . Čo teraz ?? Kam pôjde mala ?? Nebudem mať nárok na ocr ?? Ak sú jasle zatvorené aj keď donich nechodí musí byť nárok na ocr.

slavkadi
7. jan 2021

@patrikko musi byt zapisana do jasliciek. Skuste sa informovat na socialke, ci by to slo, ked ju zapisete teraz a zaroven ostanete s nou doma, kedze su aj tak jasle zavrete. A ked manzelka musi nutene do prace, nemohla by si skusit dojednat lepsi plat?