Pandemická OČR - dieťa nevzali do škôlky

lulu119
14. dec 2021

ahojte, 21.1. mi konci RD, budem cerpat pandemicku OCR, kedze syna nevzali do skolky, kedy si mam o nu poziadat, aby som nieco nepresvihla a ako je to so zamestnavatelom? jemu staci len oznámiť že, ze budem na OCR? kedy mu to oznamit? ako dlho mozem tuto OCR cerpat? kym ju nezrusia? alebo je to obmedzene na urcity pocet dni? potvrdenie o tom, ze vam dieta nevzali do skolky ste tiez prikladali k tej ziadosti, mate niektora podobnu skusenost, ďakujem pekne

misickajakubko
11. jan 2022

@ludinka musíte si vyčerpať aspoň 1den dovolenky, alebo 1den odpracovať, inak vám nevzniká nárok na OCR, musi vám opätovne nabehnúť nemocenské poistenie, tak mi povedali na sociálke. A pred výpovedou preplatit zvysok dovolenky a 1 den dovolenky, tak sa vam navysi zápocet.

euphoria83
13. jan 2022

@adus126 prosim vas vedeli by ste mi povedat, pokial som cerpala takmer cely rok pandem.očr, mam odrobenych par dni za maximalny vymeriavaci zaklad, pokial by som poziadala o prepocitanie,vyrataju mi maximalnu davku, alebo sa to bude brat len z pravdepodobneho vym.zakladu. dakujem

adus126
13. jan 2022

@euphoria83 dobrý deň, ďakujem ze dôveru, ale netrufla by som v tejto veci poradiť. Len som písala, co som sa dozvedela na tom webinári, že snáď to niekomu tu pomôže. Skúste naozaj kontaktovať tu pani právnicku, ma aj konzultačné hodiny, je veľmi ústretová aj keď vyťažená. Ale sleduje všetky zmeny a bude vedieť najlepšie.

natalija13
13. jan 2022

@misickajakubko nemusíte vôbec čerpať dovolenku, stačí informovať zamestnávatelia, že idete na pandemicke OCR, oni musia potom nahlásiť, že vám skončila rodičovská dovolenka a vtedy splníte podmienky. Aspoň ja som to tak mala.

euphoria83
13. jan 2022

@adus126 dakujem pekne. Ma vybookovane terminy, aj pan Mihal detto. Mozno sa tu najde este niekto, kto by to vedel 🙂

misickajakubko
14. jan 2022

@natalija13 tak neviem, mne to tak oznamili na socialke, kazdy povie inak

ada2304
2. feb 2022

@natalija13 dakujem za pomoc, ja som toto dnes riesila dievcata na socialke, poviem Vam, volala som do Trencina, do Pezinka, do Bratislavy a kazdy mi povedal nieco ine... dcera ma 4.2. 3 roky co akurat vychadza na piatok - pani v TN mi povedala, ze dovolenku musim cerpat v pondelok a az od utorka poziadat o osetrovne, ale pani v Bratislave mi povedala, ze to je hlupost, ze ved predsa ked ma dcera v piatok 3, v ten den mzdarka ukoncuje rodicak a nasledujuci den /je jedno ci to je piatok, sviatok, nedela/ sa mi obnovi pracovny pomer a hned v ten den mozem poziadat o osetrovne, len teda ze to treba oznamit i mojmu zamestnavatelovi.

ludinka
2. feb 2022

@ada2304 ja som bola na pandemickej ocr a žiadnu dovolenku som necerpala jednoducho povieš zamestnávateľovi že sa vracias z rodicaku a nastupujes na ocr pandemicku

misickajakubko
3. feb 2022

@ludinka tak ja jeden den RD a potom OCR, tak mi povedali na socialke, aby sa mi obnovilo nemocenske poistenie

ada2304
3. feb 2022

@ludinka a to je presne to co som pisala, jedna tak, druha onak, pani v Ba mi povedala ze ziadna dovolenka, normalne sa mi ukoncuje 4. rodicak a 5 obnovuje prac pomer... ziadne cerpanie nicoho akurat oznamit zamestnavatelovi... to iba v tn mi tvrdila, ale to cerpanie sa robi ked sa dava vypoved vraj... resp ukoncuje prac pomer

elizita
10. feb 2022

Neviete ako je možné že niekto (SZČO) čerpá ocr na 4 ročné dieťa,ktoré do škôlky nechodí,ale je zapísané? To je zas ake kritérium???

ada2304
10. feb 2022

@elizita malo by to byt jedine v pripade ze je skolka zatvorena ak je prijate inak by malo chodit... a oni si nevyzaduju papier ze do skolky nie je prijate tak ci ludia neobchadzaju pravidla netusim :/

elizita
10. feb 2022

@ada2304 to že to poberali do augusta ešte chápem.. v sept bolo decko par krát v škôlke a už nechodí.. ale prijate je.. možno ho odhlásili,inak to nevidím

ada2304
11. feb 2022

@elizita moze byt, i ked neviem ci toto je ako uplne OK 🙂

luciatisajova
5. mar 2022

@lulu119 prosim ta ako si to teda nakoniec vyriesila? Tiez uvazujem nad ocr ale neviem co vsetko k tomu treba a ci to vobec este bude platit,mne konci rodicak 15.4.

lulu119
autor
5. mar 2022

@luciatisajova cez sociálnu poisťovňu si treba len podat žiadosť o pandemicku OCR, a zamestnávatelovi oznamit ze budete cerpat ocr

thaniam
14. mar 2022

@lulu119 pandemicka OČR sa od marca rusi, treba si zavolať na socialku mne volali a povedali takto

ada2304
14. mar 2022

@thaniam nic take som nevidela, ani mi nikto nevolal, mne este min tyzden volala pani zo socialky kvoli cestnemu vyhlaseniu a povedala ze to teda bude dlhodobe...

thaniam
14. mar 2022

@ada2304 mne to dnes volal

lulu119
autor
14. mar 2022

@thaniam akoze od marca, od ktoreho datumu? ved to este nikde nespominali, nic sa o tom nehovori? poprosim blizsie info., ďakujem

thaniam
14. mar 2022

@ada2304 a že cez prázdniny mi pandemicku OČR nevyplatí, ešte mi radil aby som si zohnala na 14 dni od pediatra OČR, tak ja už neviem

lulu119
autor
14. mar 2022

@thaniam a vy mate dieta v skolke? alebo ho mate doma z dovodu, ze vam ho nevzali do skolky, lebo niektore skolky prazdniny nemali

thaniam
14. mar 2022

@lulu119 doma, moje dieťa nechodí do škôlky teraz mal 3 roky. Idem si rýchlo podať na predĺžený rodicak.

luuubik
14. mar 2022

@thaniam nemyslim si, ze od marca sa pandemicka ocr rusi, este to nikde nie je oficialne oznamene, ani na stranke soc. poistovne nie je ziadne info... Okrem toho neviem od ktoreho marca, ale spatne to urcite zrusit nemozu - teraz je 14. teda to najskor moze platit od 15.marca. Ale aj taketo veci sa oznamuju oficialne skor ako iba den vopred...
@lulu119

lulu119
autor
14. mar 2022

@luuubik tiez si myslim, ze to spatne dat nemozu, ved aj teraz ked rusili opatrenia, dali dopredu vediet od kedy sa budu rusit a nie zo dna na den, mozno niekto nieco nepochopil a robi paniku do predu... pochybujem o tom, ze teraz budu zo socialky kazdemu osobitne volat, ze sa bude rusit OCR 😮

thaniam
14. mar 2022

@luuubik no, že od 1marca, že si mám zohnať spätne na 14 dni OČR- ku, že oni tam majú 8000 pn a OČR, a že či majú každému volať. Mne volal, že 28 mi nemôže uznať lebo tam sú prázdniny. A vo mi teda klamal?

lulu119
autor
14. mar 2022

@thaniam ved ale skolky nemaju prazdniny, tak co to ma s tym spolocne, nerozumiem tomu, ved vase dieta je predsa doma z toho titulu, ze ho nevzali do skolky a nie preto ze boli prazdniny

lulu119
autor
14. mar 2022

@thaniam a preco na 14 dni, ked prazdniny boli len 5

thaniam
14. mar 2022

@lulu119 od 28.2 do teraz, lebo mu vravím, že keď nemám nárok na OČR, ze som mala byt v práci. Tak ja neviem, skúste zistiť a dajte vedieť ani ja som nechápala čo s tým majú prázdniny.

lulu119
autor
14. mar 2022

@thaniam ok, ale je to cudne